LEVICE. Zasnežené chalúpky, svietniky, hviezdy, tradičné srdiečka či teraz pred Veľkou nocou sladké vyzdobené vajíčka a zajačiky. Z medovníkového cesta dokáže Katarína Tomanová upiecť takmer všetko, a to nielen v klasickej „plošnej“ forme, ale aj v 3D verzii.
Pečenie je jej dlhoročným koníčkom a relaxom. Venuje sa mu aj popri dvoch malých deťoch. Naviac v miniatúrnej kuchyni panelákového bytu.
Sladké menovky na stôl
„Prvý medovník som upiekla asi ako 15-ročná,“ spomína Levičanka, ktorá je momentálne na materskej dovolenke s polročným synom, starší chodí do škôlky. Pečenie si rozloží teda v čase, keď zaspia. Kým ostala doma, pracovala v štátnej správe. Aj vtedy pekávala medovníčky pre kolegyne, tiež pre rodiny a známych.
„Najčastejšie to bolo pred sviatkami, ako sú Vianoce či Veľká noc. Ale aj na krstiny dudlíky a veľké srdcia vyzdobené košieľkami a nápismi, na svadby zase srdiečka, ktoré rozdávajú novomanželia po polnočnom tanci. Na oslavy a jubileá sú žiadané medovníkové menovky na stôl,“ vymenúva tvary a motívy.
Nie je vajce ako vajce
Tieto „príležitostné“ medovníky, rovnako ako tie sviatočné vydržia aj rok. Podľa medovnikárky je základom osvedčený recept. Ona sama nemá žiadny špeciálny, vyskúšala klasický z internetu a ten používa. Pri väčšom množstve len násobí potrebné suroviny.
Ako zo skúseností hovorí, veľkosť vajíčka či konzistencia medu môžu ovplyvniť hustotu medovníkového cesta. Stalo sa jej, že celá várka skončila v koši. „Upečené vajíčka boli ako guľky,“ smeje sa.
Na vykrajovanie medovníkov používa vykrajovačky, na 3D vajíčka zase 3D formu, pomocou ktorej upečie dve polovice budúceho vajíčka. Tie potom po okrajoch natrie bielkovou polevou a spojí na celé vajíčko a dozdobí.
Ako na zdobenie?
Vykrojené a upečené medovníky nechá dva až tri dni „vydýchať“ a až potom ich začne zdobiť. Aj túto tvorivú prácu robí niekedy s prestávkami na viackrát, keď napríklad vrství vzory a musí počkať, kým prvá vrstva uschne.
Najskôr si ale pripraví zdobiacu polevu. Cukor, v jej prípade osvedčený „považský“, ktorý sa nehrudkovatie, vymieša s bielkom ručne, občas aj pomocou mixéra, do konzistencie zubnej pasty. „Používam sáčok s uzáverom – tzv. zipsom, ktorý je pevnejší a netrhá sa. V rohu spravím malú dierku,“ pridáva ďalšiu radu.
V prípade potreby do polevy zamieša potravinárske farby. Ako hovorí, bielu polevu, ktorá pripomína sneh, využíva viac na vianočné medovníky. Teraz pred Veľkou nocou a s príchodom jari siaha po pestrejších farbách.
Pri ozdobovaní medovníkov pracuje fantázia. „Vzory si vymýšľam, inšpirujem sa aj cez internet. Každý medovník je v podstate originál,“ hovorí zručná medovnikárka.
Na tohtoročné sviatky jari začala piecť už v polovici marca – najviac sa zamerala na 3D vajíčka. Niektoré doplnila aj stužkou, takže sa dajú zavesiť na bahniatka a položiť na sviatočný stôl. Miestnosť tak nielen ozdobia, ale aj prevoňajú sladkastou vôňou medu.