LEVICE. Jeden zo študijných programov nesie názov „marketing v turizme“, a práve žiaci tohto odboru pod vedením pedagógov pripravili pre svojich spolužiakov pútavý program.
Podujatie otvorila riaditeľka školy Eva Sleziaková a predstavila najmä dobrovoľnícku činnosť školy v oblasti turizmu v spolupráci s mestom Levice, obcami regiónu či OZ Patrimonium servandi. Nasledovala prezentácia projektových aktivít školy a destinácií, ktoré žiaci a učitelia navštívil, pod názvom Spoznávame Európu cez európske projekty. Žiak 3. ročníka D. Neuschl predstavil svoj projekt Môj nápad pre región, v ktorom sa venuje histórii, súčasnosti i budúcnosti Schöellerovho mestského parku.
V ďalšej časti programu privítali hostí. Pozvanie už druhýkrát prijal Ľubomír Motyčka, známy cestovateľ, nadšenec turizmu a poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja. Zaujali nielen jeho cestovateľské zážitky, ale aj praktické rady o dôležitosti marketingu v turizme, propagácii lokality, význame „ľudského faktora“ i miestnej gastronómie v službách. Poukázal aj na príklady správne fungujúceho marketingu v zahraničí pri rozvoji turizmu.
Odborné pracovníčky Štátneho archívu, pobočka Levice, Marta Švolíková a Jarmila Bátovská, predstavili svoje publikácie Recepty levických paničiek, ktoré okrem dobových receptov obsahujú aj fotografie a životné príbehy pôvodných autoriek receptov. Zdôraznili, že regionálna gastronómia je aj dnes žriedlom poznania histórie, ale môže tiež významne pomôcť rozvoju cestovného ruchu v regióne.
Csaba Tolnai, poslanec MsZ Levice a člen komisie MsZ pre obchod, podnikanie a cestovný ruch a predseda Levického okrášľovacieho spolku, zaspomínal na históriu mesta prostredníctvom starých fotografií a pohľadníc Levíc či okolia. Predstavil aj aktivity okrášľovacieho spolku a ponúkol študentom spoluprácu pri realizácii budúcich projektov.
Záver podujatia patril odpovediam na otázky študentov a vyhodnoteniu žiackej súťaže o Naj fotografiu z dovolenkových ciest. Príjemné stretnutie ukončila ochutnávka regionálnych špecialít – tradičnej makovej štrúdle, pagáčov, tvarožníka, jablčníka a sezónneho ovocia.
Autor: Alena Krtíková