Festival kulinárskeho umenia vedľa Levického hradu
LEVICE. Nesúťažný gastromonický festival s názvom Tajomstvo kotlíka organizuje po prvý raz MsKS Levice v parku v susedstve Levického hradu 9. septembra od 13. hodiny. Zapojiť sa môžu všetci, ktorí radi varia. Podmienkou prezentácie účastníkov na varenie je kotlík, v ktorom môžu pripravovať akékoľvek jedlá od gulášu, bezmäsitých jedál až po rôzne špeciality. Do nesúťažného varenia sa môžu zapojiť školy, firmy, reštauračné zariadenia, ale i fyzické osoby.
V rámci popoludnia bude pripravený kultúrny program a sprievodné podujatia. O 14.30 hodine vystúpi Lukáš Adamec s kapelou a o 16.30 hodine Zuralia orchestra z Rumunska.
Druhý ročník súťaže Dobruo jedlo z Tekova a Hontu
PUKANEC. Ako agentúru TASR informovala Monika Slížiková, podpredsedníčka občianskeho združenia (OZ) Tekov-Hont, ktoré súčasne s obcou Pukanec podujatie organizuje, akcia sa bude konať na Námestí mieru v sobotu 9. septembra so začiatkom o 14. hodine.
Bude to popoludnie plné dobrého jedla, vôní, hudby a veselých ľudí z okolitých obcí. "V minulom roku sa na súťaži predstavilo 22 súťažných družstiev, pevne veríme, že toto číslo prekonáme. Variť sa bude všeličo, veď v každej obci sa nájdu jedlá, ktoré boli na každodennom stole, niektoré jednoduché, iné možno trochu slávnostnejšie. Tešíme sa na všetkých, čo majú radi tradície, dobré jedlo a radi sa pridajú k dobrej zábave," povedala Slížiková pre TASR.
V rámci programu sa predstaví spevácko-dramatická skupina Bazalička, skupina N3O a Niečo Dobré, Detský folklórny súbor Lisna, folklórny súbor Volosán, zaspieva Lenka Berkešová, Timea Kóšová, Santovskí seniori a spevácka skupina Radosť. "V rámci sprievodného programu tu nebudú chýbať rôzne atrakcie pre deti, tvorivé dielne, ochutnávka vín, stánkový predaj či ukážky remesiel," dodala.
Prvý ročník súťaže sa konal minulý rok v obci Santovka v okrese Levice, pričom jej cieľom je spojiť ľudí zo 43 obcí, ktorých územie zastrešuje OZ. "Všetky jedlá varia dobrovoľníci, prezentujú jedlá z ich obcí, ktoré patrili na jedálenský stôl od nepamäti a dnes ustupujú do pozadia. Tradičné jedlá sa varili z domácich surovín, ktoré sa dajú dopestovať a dochovať priamo v našich obciach, a potravinová sebestačnosť predsa naberá stále viac na popularite," vysvetlila Slížiková.
Súťaž má putovný charakter, družstvo víťaznej obce ju hostí v ďalšom roku. "Tvoríme jedno združenie a naším cieľom je rozvoj tohto regiónu a územia. Preto je potrebné, aby sa ľudia medzi sebou poznali, aby sa naučili spolupracovať a vedeli, že aj v susednej obci sú zaujímavé veci vhodné na pozretie. Takmer každý z nás už bol pri mori, poznáme známe letoviská, vieme sa spoločne baviť o strediskách vzdialených 900 kilometrov, ale že je niečo zaujímavé v obci 20 kilometrov od tej našej, nemáme ani potuchy. A to sa snažíme zmeniť," ukončila.