REGIÓN. Včelársky rok nie je totožný s kalendárnym rokom, ale začína sa 1. augusta a končí 31. júla nasledujúceho roka. Je to odvodené od klimatických podmienok, vyplývajúcich zo zemepisnej polohy nášho územia.
Z pohľadu prevádzky a práce so včelami ho rozdeľujeme na štyri základné obdobia. Prvé je obdobie zazimovania v auguste/septembri, ktoré sa vyznačuje dokrmovaním včelstiev, výmenou generácie krátkovekých letných včiel za dlhoveké, ktoré prežijú zimu a na jar vychovajú jarnú generáciu mladých včiel. Nasleduje obdobie zimného pokoja v októbri až februári, keď sa včelstvo stiahne do chumáča a prežije v ňom do jari. Tretie v poradí je obdobie jarného rastu v marci/apríli – vtedy sa včely prebúdzajú k životu, matka začína intenzívne plodovať, nastupuje výchova jarnej generácie, ktorá využije znášku. Záver patrí produkčnému obdobiu v máji až júli – v tomto období kvitne väčšina rastlín, prebieha opeľovanie rastlín a znáška nektáru do úľa a následne vytáčanie medu.
Aký bol tento rok?
Včelstvá sa po zime roku 2016, vyznačujúcej sa nízkymi teplotami a dlhým trvaním, dostávali do kondície trochu neskôr, ale našťastie kvitnutie rastlín sa taktiež posunulo o dva až tri týždne. V oblasti Levického okresu jarné mrazíky mierne poškodili niektoré porasty agátových lesov. V období kvitnutia ovocných stromov a repky ozimnej boli časté a výdatné dažďové zrážky, takže rastliny mohli vytvárať dostatok nektáru. Pri vytáčaní medu z repky ozimnej sa tento rok dosahovali rekordné výnosy.
Po repke nasledovalo kvitnutie agátu, ktorý poskytol priemernú znášku, pretože asi v polovici kvitnutia nastali horúčavy a sucho, ktoré vysúšali nektár z kvetov. Po agáte prišlo obdobie bez znášky, obdobie sucha, lipa nemedovala. Niektorí včelári museli včelstvá prikrmovať s cukrovým sirupom, aby im neuhynuli hladom a udržali ich v kondícii na blížiacu sa znášku zo slnečnice. V južnej časti Levického okresu, v ktorej sa zrážky vyskytovali častejšie, bola znáška zo slnečnice dobrá. Avšak v severnej časti okresu sa nachádzali rozsiahle lány slnečnice, ktorá kvôli dlhotrvajúcemu suchu nemedovala. Napriek týmto skutočnostiam môžeme zhodnotiť včelársky rok za dobrý s dostatkom medu.
Bez včiel ostávajú iba štyri roky
Hlavný význam včely medonosnej Apis Melifera je v tom, že opeľuje rastliny, čo je potrebné pre vývoj plodov a semien rastlín. Vo svete sú štáty s vyspelou ekonomikou, v ktorých je pri chove včiel produkcia medu na druhom mieste. Na prvom mieste je opeľovanie rastlín, a tomu je podriadená ekonomika včelárenia. U nás ešte pretečie Dunajom veľa vody, kým sa dopracujeme k tomuto stavu. Veď dotácia za opeľovaciu činnosť nedosahuje ani cenu 0,5 kilogramu medu pripadajúceho na včelstvo za rok. Preto je u nás predaj medu hlavným príjmom z chovu včiel. Už Albert Einstein si uvedomoval, že keď vyhynie posledná včela, ľudstvu ostávajú štyri roky života. Včely dokážu svojím opelením zvýšiť úrodu až o 30 až 40 percent. Je to dôležité pre zachovanie biotopu, pretože bez rastlín nebudú mať zvieratá čo jesť, krajina vyschne a zmení sa na púšť. Včely sú aj barometrom zamorenia ovzdušia a prírody.
Med z regiónu je najprirodzenejší
Prichádza obdobie predaja medu zákazníkom. Kde si kúpiť med? Najlepšie je kupovať med od včelára zo svojho okolia. Nielenže ho tým podporíte vo včelárení, ale zároveň podporíte opeľovanie rastlín vo svojom okolí, čo sa vám vráti v zvýšenej úrode vo vašich záhradách a sadoch. Druhým dôvodom je, že sa pri konzumácií medu do tela človeka dostávajú prirodzeným spôsobom protilátky na alergie prítomné v danom okolí a zlepšíte si tak imunitu.
Včelárenie je veľmi ťažká, časovo náročná záľuba a vyžaduje si množstvo práce, neraz sezónne zaberie celé víkendy, od rána do večera. Ten, kto si váži svoju prácu a ponúka kvalitné produkty, nebude med predávať za nízke ceny. Dá sa povedať, že keď niekto predáva med lacno, niečo nie je v poriadku. Alebo ide o med dovezený z tretích krajín. U slovenského spotrebiteľa je dlhodobo zakorenený mýtus, že med, ktorý kryštalizuje, alebo ľudovo povedané scukornatie, je nekvalitný. V skutočnosti je kryštalizácia zárukou pravosti a kvality medu. Takzvané kvetové medy, ktoré najrýchlejšie kryštalizujú, sú najkvalitnejšie, pretože obsahujú najmenej sacharózy (cukru).