BÁTOVCE. Stretnutie možných užívateľov značky Hont sa uskutočnilo 12. decembra. Určené bolo pre výrobcov domácich produktov, včelárov, drobných predajcov, pestovateľov, proste všetkých, tvoria regionálne produkty. Toto stretnutie bolo pre okruh obcí Bátovce, Pečenice, Jabloňovce, Žemberovce, Krškany. Deň predtým sa podobné stretnutie konalo v Brhlovciach pre záujemcov z južnej časti Levického okresu, ktorá patrila do historického Hontu. Organizátorom stretnutí bolo Občianske združenie Tekov – Hont.

Produkty jedinečné pre región
Základné informácie poskytla podpredsedníčka OZ Tekov - Hont Monika Slížiková. Regionálne označenie remeselníckych alebo tradičných výrobkov, potravinárskych produktov, podujatí a ubytovacích a stravovacích služieb sa zavádza v okolitých krajinách a postupne aj na Slovensku. Cieľom je podporovať miestnych producentov, poskytovateľov služieb a nositeľov tradícií, propagovať a rozvíjať región, uchovávať jeho tradície a jedinečnosť, objavovať a využívať miestne zdroje, zachovávať a chrániť kultúrne, prírodné a historické dedičstvo pre dlhodobo vyvážený a udržateľný rozvoj. Nezanedbateľný by mal byť príspevok k rozvoju cestovného ruchu.
Certifikovaný produkt musí byť jedinečný pre daný región, musí pochádzať od miestneho výrobcu, ktorý využíva tradičné postupy a miestne zdroje a musí obsahovať podiel ručnej práce.
Moruša čierna
Do koncepcie regionálnych produktov zapadol aj príspevok Jarmily Bátovskej zo Štátneho archívu Nitra, pracovisko Levice. Ide o využitie moruše čiernej, ktorá pochádzajúca z juhozápadnej Ázie. Už 400 rokov sa pestuje na južných úbočiach Štiavnických vrchov od Rybníka po Bátovce. Jej plody podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú krvný tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Z listov sa varí čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.
V propagácii, zdokumentovaní výskytu a vo využívaní moruše najďalej pokročili v Pukanci. Podľa J. Bátovskej by malo byť v oblasti od Slovenskej brány po Bátovskú kotlinu cca 900 jedincov moruše. Mohli by sa stať významnou turistickou atrakciou a mohol by sa organizovať festival moruší alebo podobné podujatie. Tým, že moruša dozrieva celý júl a august, mohli by sa organizovať aj viaceré podujatia.
Moruša a cestovný ruch
Zavedenie regionálnej značky Hont i využitie moruše podporil aj výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Tekov Denis Marosy. Podľa neho je aj v Leviciach dosť početná skupina ľudí vyhľadávajúcich zdravé produkty. Iste by sa zapojili napríklad do projektu prenájmu alebo adopcie stromov moruše.
Na stretnutí bola aj štvrtáčka Strednej odbornej školy Pod amfiteátrom v Leviciach Zuzana Sedláčeková, ktorá si zvolila morušu a možnosti jej využitia pre rozvoj cestovného ruchu v regióne ako tému svojej maturitnej práce.
Podľa hostiteľa stretnutia, domáceho starostu Petra Burča cieľom stretnutia je vytýčiť prvé kroky, ktoré sa spravia v zavádzaní regionálnej značky Hont i v propagácii a využití moruše. Bolo by potrebné v jednotlivých obciach zistiť výskyt stromov moruše. Aj jestvujúcimi náučnými chodníkmi treba upozorniť na výskyt moruše, vyznačiť odbočky k nim. Takisto by bolo dobre reagovať na výzvy, ktoré bude dávať Nitriansky samosprávny kraj či iné subjekty. Dôležité bude podľa neho spropagovať využitie regionálnej značky Hont i moruše medzi obyvateľmi.
Monika Slížiková doplnila, že jej úlohou je do konca roka zistiť potenciálnych užívateľov regionálnej značky Hont v 15 obciach Levického okresu od Uhlísk po Santovku, ktoré historicky parili do Hontu a predložiť ich na schválenie občianskemu združeniu Zlatá cesta v Prenčove, ktoré je koordinátorom projektu „Regionálna značka Hont“ a ja aj vlastníkom značky.
Najbližšie podobné stretnutie sa uskutoční koncom februára.
Autor: Štefan Ráchela