Streda, 25. apríl, 2018 | Meniny má Marek
Pridajte si svoje mesto

Kváskový chlieb a pečivo sú nielen módne, ale aj zdravšie. Poradíme vám, ako na to

Na urýchľovač kvasenia – droždie - vyznávači kváskového chleba a pečiva ani len nepomyslia. Vystačia si s múkou a vodou.

Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia.(Zdroj: Archív (KV))

ŽELIEZOVCE. Príprave kváskového pečiva sa venuje Želiezovčanka Kamila Viczenczová. Ako hovorí, začiatky bývajú ťažké, ale oplatí sa pri pečení zotrvať. Vynaložená námaha sa vráti v podobe voňavého pečiva, ktoré má výbornú chuť aj niekoľko dní. Navyše je ľahšie stráviteľné ako klasické pečivo nakysnuté pomocou droždia.

Z kvásku možno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky.

Zmiešaním vody a múky vzniká iný druh kvasenia ako pri použití droždia. Ide o tzv. mliečne kvasenie, počas ktorého sa lepok obsiahnutý v múke rozloží, čo je prospešné pre trávenie aj imunitu. Nevýhodou je, že takéto kvasenie je pomalšie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Upiecť chlieb je kumšt, ale oplatí sa

„Piecť kváskové pečivo som skúšala už pred pár rokmi so striedavými úspechmi a načas som s tým skončila,“ hovorí mladá žena a pridáva, že k pečeniu vrátila na materskej dovolenke. „Keď mal syn pol roka a začala som riešiť prvé príkrmy, rozhodla som sa, že mu upečiem kváskový chlebík a pečivo.“

Priznáva, že zo začiatku sa jej veľmi nedarilo, kaiserky boli tuhé a chlieb ako placka. Až kniha s radami o pečení chleba od známeho pekára Petra Reinharta ju posunula ďalej: „Chlebíky sa mi začali dariť, manžel aj syn sa tešili z každého bochníka a ja tiež. Niekomu to možno príde banálne, ale upiecť chutný chlieb je kumšt, keď sa to niekomu podarí v domácich podmienkach, úprimne sa z toho teší,“ hovorí s nadšením.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež:Les prinesú do centra mesta. V Leviciach vybudujú prvú lesnú školu na Slovensku (+ VIZUALIZÁCIE)

Chlieb pre rodinu a priateľov pečie aj dvakrát do týždňa. Priznáva, že hoci postupuje podľa jedného receptu, chlieb je zakaždým iný na pohľad a aj chuťovo. Vôňa je ale stále rovnaká.

Vo svojom okolí sa stretla s pozitívnymi reakciami. „Keď ochutnajú, povedia, že nevedeli, že kváskový chlieb môže byť taký chutný. Má mnoho chutí, je chrumkavý, jemne kyselkavý, trošku nasladlý až sladkastý. Chuť sa mení každým dňom. Kváskový chlieb je čerstvý dva tri dni, ale chutný je stále,“ opisuje

Pre pečenie kváskového chleba sa rozhodla hlavne pre jeho vlastnosti. Podnietili ju aj nie najpozitívnejšie vlastnosti kupovaného chleba, ktorý je chutný prvý deň, potom sa začne drobiť a na tretí deň je jedlý len tak tak. „Kváskový chlieb je rovnako dobrý prvý aj tretí deň, nedrobí sa a neplesnivie,“ tvrdí.

Klasický verzus kváskový chlieb

Hlavný rozdiel medzi klasickým a kváskovým chlebom je podľa nadšenej pekárky v spôsobe prípravy kvásku, a následne aj v postupe a najmä v dĺžke času prípravy cesta.

„Chlieb z obchodu kysne rýchlo vplyvom pekárenského droždia a rôznych prídavných látok na urýchlenie kysnutia. Laicky povedané je to droždím nafúknuté nespracované cesto,“ približuje.

Kváskové cesto fermentuje minimálne štyri až päť hodín, ale často aj osem až 48 hodín vplyvom divokých kvasiniek. Tie obsahujú mnohokrát viac kultúr ako pekárenské droždie, spracúvajú múku fermentáciou, čím spôsobujú jej ľahšiu stráviteľnosť pre ľudské telo a lepšiu využiteľnosť obsiahnutých výživných látok a minerálov. Kváskový chlieb nenafukuje, nespôsobuje zažívacie ťažkosti.

Dlhšia príprava, zdravší výsledok

Kamila Viczenczová sa učila piecť podľa kníh a rôznych food blogov na nete. „Na facebooku funguje veľká skupina nadšencov, kde sa dá tiež mnoho naučiť. V poslednej dobe vyšlo viac výborných kníh na túto tému, dá sa povedať, že je to vychytená téma pre mnoho ľudí, ktorým záleží na zdravšej strave, ale aj medzi gurmánmi,“ objasňuje mamička na materskej dovolenke a pridáva aj postup pečenia kváskového chleba.

„Najskôr, približne osem až dvanásť hodín pred samotnou prípravou chleba, si pripravím kvások z divokých kvasiniek. Potom si nachystáme cesto, necháme ho vykysnúť, stočím bochník do ošatky a keď chlebík vykysne, čo spolu trvá štyri až šesť hodín, môžem upiecť chutný chlebík,“ zostručňuje niekoľkohodinový proces. Ako ale prízvukuje, je dobré si všetko vopred naplánovať, lebo pečenie kváskového chleba je časovo zdĺhavejšie.

Takýmto postupom sa dá upiecť zdravý celozrnný špaldovo-ražný chlieb, možno doň pridať tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, alebo vlašské orechy, hrozienka, figy, olivy, cibuľu, slaninu, čokoľvek podľa chuti.

Z kvásku môžno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, do ktorého idú podľa receptu kvasnice. Napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky. „My máme radi na raňajky lievance,“ prezrádza.

„Môžeme ho spraviť aj z celozrnnej múky a tým aj hutnejší, zdravší, alebo mäkučký biely - zemiakový - ako mala rada moja babka. Záleží len od nás, aký variant preferujeme,“ hovorí z vlastných skúseností a pridáva aj radu: „Príprava je zdĺhavá v porovnaní s iným pečivom, preto to mnohých odrádza. Aj toto sa ale dá šikovne vyriešiť - keď nemáme toľko času, cesto môžeme odložiť na pár hodín do chladničky a vrátiť sa k nemu neskôr.“

Podeliť sa chce aj s inými

Podľa Kamily Viczenczovej sa ku kváskovému pečivu vrátila aj vďaka narodeniu syna, pre ktorého chcela pripravovať zdravú stravu. Myslí si, že aj veľa iných mamičiek sa zaujíma o túto tému a doma po večeroch vypekajú. „Začiatky sú ťažké, kým sa do toho človek dostane, chvíľu to trvá a voľného času je málo. Niekoho to môže aj odradiť, čo je škoda. Preto som sa rozhodla, že urobím praktickú prednášku, alebo kurz pre ostatné maminky z materského centra,“ hovorí o najbližšom podujatí, ktoré sa bude konať v Leviciach.

Ďalšie články z témy Ceny energií 2018


  1. Ceny bytov v Leviciach rapídne narástli. Je za tým príchod Jaguaru? 458
  2. Na Vinohradoch by mohlo vyrásť obchodné centrum. Pozrite sa, ako centrá v Leviciach rokmi pribúdali 329
  3. Zhabali viac ako tisíc litrov liehu neznámeho pôvodu 110
  4. Neplatiči dlhujú mestu Levice vyše milióna eur. Čo na to radnica? 76
  5. Podozrivú dotáciu presunuli z jedného kaštieľa na druhý - vo Veľkom Ďure 66
  6. Zamestnanci v Nitrianskom kraji si na platoch polepšili. Koľko zarábame? 34
  7. Levice sa stanú centrom poľovníkov a poľovníctva 31
  8. V Želiezovciach stavajú nové obchodné centrum Foto 27
  9. Pozrite sa, čo ničí historickú radnicu v Leviciach. Možno to máte aj vy doma! (+ FOTO) 16
  10. Ocenili najlepších športovcov mesta za rok 2017 12

Najčítanejšie správy

Levice

Ceny bytov v Leviciach rapídne narástli. Je za tým príchod Jaguaru?

Pri kúpe nehnuteľnosti sa ľudia zadlžujú aj na desiatky rokov – často do odchodu do dôchodku. Mesačné výdavky na bývanie môžu pohltiť jednu výplatu.

Na Vinohradoch by mohlo vyrásť obchodné centrum. Pozrite sa, ako centrá v Leviciach rokmi pribúdali

Od doby, keď v roku 2002 otvorili na Tureckom rade v Leviciach prvý hypermarket, vznikli ďalšie obchodné centrá. Niektoré aj zanikli, iné zase ani nevznikli. Pamätáte si na plánovanú Europu či Onyx2?

Zhabali viac ako tisíc litrov liehu neznámeho pôvodu

Colníci kontrolovali pohostinstvá, reštaurácie aj predajne rýchleho občerstvenia. Zamerali sa aj na predaj domácej pálenky, ktorý je zakázaný.

Neplatiči dlhujú mestu Levice vyše milióna eur. Čo na to radnica?

Levičanom sa nechce platiť daň z nehnuteľnosti a tiež poplatky za odpad.

Podozrivú dotáciu presunuli z jedného kaštieľa na druhý - vo Veľkom Ďure

Firma dostala vyše milióna eur na kaštieľ Malanta. Keďže jej nepatril, peniaze presunuli na ďalší historický objekt – bývalú školu v prírode vo Veľkom Ďure.

Blízke regióny

Kiskova dcéra: Na Slovensku sme brutálni rasisti

Prezidentova dcéra, banskobystrický župan a matematik, ktorého očarilo právo. Trom úspešným Slovákom zmenila Amerika život.

Smútok v rodine Stümpelovcov

Hokejový majster sveta v pondelok pochoval svojho otca. Smúti celá rozvetvená rodina i všetci ti, ktorí poznali pána Leonarda.

Kedysi grófsky kaštieľ, dnes rozkradnuté a zdemolované ruiny

Domáci len krútia hlavami. Nie sme právny štát, funguje tu anarchia, hovoria bývalí starostovia.

Saganománia pobláznila Nitru (+FOTO)

Zástupcovia Bory boli prekvapení obrovským záujmom ľudí o Petra Sagana.

Pri nehode sa vážne zranili aj Žiarčanka a Hliníčanka

Okolnosti vážnej nehody polícia vyšetruje. Pri udalosti zahynul aj spisovateľ Peter Krištúfek.

Všetky správy

Vo veku 44 rokov zomrel spisovateľ a režisér Peter Krištúfek

Krištúfek bol jednou z dvoch obetí pondelňajšej tragickej zrážky autobusu s nákladiakom.

Premrhaná príležitosť. Kiska nie je so Sakovej nomináciou spokojný

V Moste-Híde dúfali, že Smer vyberie za ministra vnútra človeka, ktorý nebude polarizovať spoločnosť. Kaliňákova spolupracovníčka im neprekáža.

Ministerkou vnútra bude Saková, ku Kaliňákovi má veľmi blízko

Zmluva v kauze Horné Plachtince, zákazka, z ktorej mal mať podľa Špirka provízie aj Kaliňák. Aj to má za sebou kandidátka na post ministerky vnútra Denisa Saková.

Trenčín zázračný obrat nedotiahol. Titul obhájili Banskobystričania

V rozhodujúcom siedmom finále play off Tipsport ligy zvíťazili hokejisti Banskej Bystrice na ľade Trenčína 5:1.

Dobré ráno: Nechal sa chytiť revízorom a nezaplatil, aby videl, čo sa stane

Mal električenku. Ale skúšal, čo sa stane, ak sa nepriznáte revízorovi a nezaplatíte pokutu.