Kváskový chlieb a pečivo sú nielen módne, ale aj zdravšie. Poradíme vám, ako na to

Na urýchľovač kvasenia – droždie - vyznávači kváskového chleba a pečiva ani len nepomyslia. Vystačia si s múkou a vodou.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Archív (KV))

ŽELIEZOVCE. Príprave kváskového pečiva sa venuje Želiezovčanka Kamila Viczenczová. Ako hovorí, začiatky bývajú ťažké, ale oplatí sa pri pečení zotrvať. Vynaložená námaha sa vráti v podobe voňavého pečiva, ktoré má výbornú chuť aj niekoľko dní. Navyše je ľahšie stráviteľné ako klasické pečivo nakysnuté pomocou droždia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z kvásku možno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky.

Zmiešaním vody a múky vzniká iný druh kvasenia ako pri použití droždia. Ide o tzv. mliečne kvasenie, počas ktorého sa lepok obsiahnutý v múke rozloží, čo je prospešné pre trávenie aj imunitu. Nevýhodou je, že takéto kvasenie je pomalšie.

SkryťVypnúť reklamu

Upiecť chlieb je kumšt, ale oplatí sa

„Piecť kváskové pečivo som skúšala už pred pár rokmi so striedavými úspechmi a načas som s tým skončila,“ hovorí mladá žena a pridáva, že k pečeniu vrátila na materskej dovolenke. „Keď mal syn pol roka a začala som riešiť prvé príkrmy, rozhodla som sa, že mu upečiem kváskový chlebík a pečivo.“

Priznáva, že zo začiatku sa jej veľmi nedarilo, kaiserky boli tuhé a chlieb ako placka. Až kniha s radami o pečení chleba od známeho pekára Petra Reinharta ju posunula ďalej: „Chlebíky sa mi začali dariť, manžel aj syn sa tešili z každého bochníka a ja tiež. Niekomu to možno príde banálne, ale upiecť chutný chlieb je kumšt, keď sa to niekomu podarí v domácich podmienkach, úprimne sa z toho teší,“ hovorí s nadšením.

Prečítajte si tiež: Les prinesú do centra mesta. V Leviciach vybudujú prvú lesnú školu na Slovensku (+ VIZUALIZÁCIE) Čítajte 

Chlieb pre rodinu a priateľov pečie aj dvakrát do týždňa. Priznáva, že hoci postupuje podľa jedného receptu, chlieb je zakaždým iný na pohľad a aj chuťovo. Vôňa je ale stále rovnaká.

SkryťVypnúť reklamu

Vo svojom okolí sa stretla s pozitívnymi reakciami. „Keď ochutnajú, povedia, že nevedeli, že kváskový chlieb môže byť taký chutný. Má mnoho chutí, je chrumkavý, jemne kyselkavý, trošku nasladlý až sladkastý. Chuť sa mení každým dňom. Kváskový chlieb je čerstvý dva tri dni, ale chutný je stále,“ opisuje

Pre pečenie kváskového chleba sa rozhodla hlavne pre jeho vlastnosti. Podnietili ju aj nie najpozitívnejšie vlastnosti kupovaného chleba, ktorý je chutný prvý deň, potom sa začne drobiť a na tretí deň je jedlý len tak tak. „Kváskový chlieb je rovnako dobrý prvý aj tretí deň, nedrobí sa a neplesnivie,“ tvrdí.

Klasický verzus kváskový chlieb

Hlavný rozdiel medzi klasickým a kváskovým chlebom je podľa nadšenej pekárky v spôsobe prípravy kvásku, a následne aj v postupe a najmä v dĺžke času prípravy cesta.

SkryťVypnúť reklamu

„Chlieb z obchodu kysne rýchlo vplyvom pekárenského droždia a rôznych prídavných látok na urýchlenie kysnutia. Laicky povedané je to droždím nafúknuté nespracované cesto,“ približuje.

Kváskové cesto fermentuje minimálne štyri až päť hodín, ale často aj osem až 48 hodín vplyvom divokých kvasiniek. Tie obsahujú mnohokrát viac kultúr ako pekárenské droždie, spracúvajú múku fermentáciou, čím spôsobujú jej ľahšiu stráviteľnosť pre ľudské telo a lepšiu využiteľnosť obsiahnutých výživných látok a minerálov. Kváskový chlieb nenafukuje, nespôsobuje zažívacie ťažkosti.

Dlhšia príprava, zdravší výsledok

Kamila Viczenczová sa učila piecť podľa kníh a rôznych food blogov na nete. „Na facebooku funguje veľká skupina nadšencov, kde sa dá tiež mnoho naučiť. V poslednej dobe vyšlo viac výborných kníh na túto tému, dá sa povedať, že je to vychytená téma pre mnoho ľudí, ktorým záleží na zdravšej strave, ale aj medzi gurmánmi,“ objasňuje mamička na materskej dovolenke a pridáva aj postup pečenia kváskového chleba.

„Najskôr, približne osem až dvanásť hodín pred samotnou prípravou chleba, si pripravím kvások z divokých kvasiniek. Potom si nachystáme cesto, necháme ho vykysnúť, stočím bochník do ošatky a keď chlebík vykysne, čo spolu trvá štyri až šesť hodín, môžem upiecť chutný chlebík,“ zostručňuje niekoľkohodinový proces. Ako ale prízvukuje, je dobré si všetko vopred naplánovať, lebo pečenie kváskového chleba je časovo zdĺhavejšie.

Takýmto postupom sa dá upiecť zdravý celozrnný špaldovo-ražný chlieb, možno doň pridať tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, alebo vlašské orechy, hrozienka, figy, olivy, cibuľu, slaninu, čokoľvek podľa chuti.

Z kvásku môžno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, do ktorého idú podľa receptu kvasnice. Napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky. „My máme radi na raňajky lievance,“ prezrádza.

„Môžeme ho spraviť aj z celozrnnej múky a tým aj hutnejší, zdravší, alebo mäkučký biely - zemiakový - ako mala rada moja babka. Záleží len od nás, aký variant preferujeme,“ hovorí z vlastných skúseností a pridáva aj radu: „Príprava je zdĺhavá v porovnaní s iným pečivom, preto to mnohých odrádza. Aj toto sa ale dá šikovne vyriešiť - keď nemáme toľko času, cesto môžeme odložiť na pár hodín do chladničky a vrátiť sa k nemu neskôr.“

Podeliť sa chce aj s inými

Podľa Kamily Viczenczovej sa ku kváskovému pečivu vrátila aj vďaka narodeniu syna, pre ktorého chcela pripravovať zdravú stravu. Myslí si, že aj veľa iných mamičiek sa zaujíma o túto tému a doma po večeroch vypekajú. „Začiatky sú ťažké, kým sa do toho človek dostane, chvíľu to trvá a voľného času je málo. Niekoho to môže aj odradiť, čo je škoda. Preto som sa rozhodla, že urobím praktickú prednášku, alebo kurz pre ostatné maminky z materského centra,“ hovorí o najbližšom podujatí, ktoré sa bude konať v Leviciach.

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 18 357
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 936
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 958
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 462
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 431
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 944
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 504
  1. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  2. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  3. Martin Škopec Antal: Pokus o zjednotenie spoločnosti je utopickým blúznením
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  5. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  6. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  7. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  8. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 448
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 659
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 461
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 746
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 463
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 380
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 352
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Užovka fŕkaná a strehúň škvrnitý sa už prebúdzajú zo zimného spánku.

V tomto roku sa zobudili o čosi skôr.


Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Na Ladislavovom Dvore vysadia nový sad.

Obyvatelia sa budú starať o stromy a kríky.


TASR
Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


  1. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  2. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  3. Martin Škopec Antal: Pokus o zjednotenie spoločnosti je utopickým blúznením
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  5. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  6. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  7. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  8. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 448
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 659
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 461
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 746
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 463
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 380
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 352
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu