Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Kváskový chlieb a pečivo sú nielen módne, ale aj zdravšie. Poradíme vám, ako na to

Na urýchľovač kvasenia – droždie - vyznávači kváskového chleba a pečiva ani len nepomyslia. Vystačia si s múkou a vodou.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Archív (KV))

ŽELIEZOVCE. Príprave kváskového pečiva sa venuje Želiezovčanka Kamila Viczenczová. Ako hovorí, začiatky bývajú ťažké, ale oplatí sa pri pečení zotrvať. Vynaložená námaha sa vráti v podobe voňavého pečiva, ktoré má výbornú chuť aj niekoľko dní. Navyše je ľahšie stráviteľné ako klasické pečivo nakysnuté pomocou droždia.

Z kvásku možno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky.

Zmiešaním vody a múky vzniká iný druh kvasenia ako pri použití droždia. Ide o tzv. mliečne kvasenie, počas ktorého sa lepok obsiahnutý v múke rozloží, čo je prospešné pre trávenie aj imunitu. Nevýhodou je, že takéto kvasenie je pomalšie.

SkryťVypnúť reklamu

Upiecť chlieb je kumšt, ale oplatí sa

„Piecť kváskové pečivo som skúšala už pred pár rokmi so striedavými úspechmi a načas som s tým skončila,“ hovorí mladá žena a pridáva, že k pečeniu vrátila na materskej dovolenke. „Keď mal syn pol roka a začala som riešiť prvé príkrmy, rozhodla som sa, že mu upečiem kváskový chlebík a pečivo.“

Priznáva, že zo začiatku sa jej veľmi nedarilo, kaiserky boli tuhé a chlieb ako placka. Až kniha s radami o pečení chleba od známeho pekára Petra Reinharta ju posunula ďalej: „Chlebíky sa mi začali dariť, manžel aj syn sa tešili z každého bochníka a ja tiež. Niekomu to možno príde banálne, ale upiecť chutný chlieb je kumšt, keď sa to niekomu podarí v domácich podmienkach, úprimne sa z toho teší,“ hovorí s nadšením.

Prečítajte si tiež: Les prinesú do centra mesta. V Leviciach vybudujú prvú lesnú školu na Slovensku (+ VIZUALIZÁCIE) Čítajte 

Chlieb pre rodinu a priateľov pečie aj dvakrát do týždňa. Priznáva, že hoci postupuje podľa jedného receptu, chlieb je zakaždým iný na pohľad a aj chuťovo. Vôňa je ale stále rovnaká.

SkryťVypnúť reklamu

Vo svojom okolí sa stretla s pozitívnymi reakciami. „Keď ochutnajú, povedia, že nevedeli, že kváskový chlieb môže byť taký chutný. Má mnoho chutí, je chrumkavý, jemne kyselkavý, trošku nasladlý až sladkastý. Chuť sa mení každým dňom. Kváskový chlieb je čerstvý dva tri dni, ale chutný je stále,“ opisuje

Pre pečenie kváskového chleba sa rozhodla hlavne pre jeho vlastnosti. Podnietili ju aj nie najpozitívnejšie vlastnosti kupovaného chleba, ktorý je chutný prvý deň, potom sa začne drobiť a na tretí deň je jedlý len tak tak. „Kváskový chlieb je rovnako dobrý prvý aj tretí deň, nedrobí sa a neplesnivie,“ tvrdí.

Klasický verzus kváskový chlieb

Hlavný rozdiel medzi klasickým a kváskovým chlebom je podľa nadšenej pekárky v spôsobe prípravy kvásku, a následne aj v postupe a najmä v dĺžke času prípravy cesta.

SkryťVypnúť reklamu

„Chlieb z obchodu kysne rýchlo vplyvom pekárenského droždia a rôznych prídavných látok na urýchlenie kysnutia. Laicky povedané je to droždím nafúknuté nespracované cesto,“ približuje.

Kváskové cesto fermentuje minimálne štyri až päť hodín, ale často aj osem až 48 hodín vplyvom divokých kvasiniek. Tie obsahujú mnohokrát viac kultúr ako pekárenské droždie, spracúvajú múku fermentáciou, čím spôsobujú jej ľahšiu stráviteľnosť pre ľudské telo a lepšiu využiteľnosť obsiahnutých výživných látok a minerálov. Kváskový chlieb nenafukuje, nespôsobuje zažívacie ťažkosti.

Dlhšia príprava, zdravší výsledok

Kamila Viczenczová sa učila piecť podľa kníh a rôznych food blogov na nete. „Na facebooku funguje veľká skupina nadšencov, kde sa dá tiež mnoho naučiť. V poslednej dobe vyšlo viac výborných kníh na túto tému, dá sa povedať, že je to vychytená téma pre mnoho ľudí, ktorým záleží na zdravšej strave, ale aj medzi gurmánmi,“ objasňuje mamička na materskej dovolenke a pridáva aj postup pečenia kváskového chleba.

„Najskôr, približne osem až dvanásť hodín pred samotnou prípravou chleba, si pripravím kvások z divokých kvasiniek. Potom si nachystáme cesto, necháme ho vykysnúť, stočím bochník do ošatky a keď chlebík vykysne, čo spolu trvá štyri až šesť hodín, môžem upiecť chutný chlebík,“ zostručňuje niekoľkohodinový proces. Ako ale prízvukuje, je dobré si všetko vopred naplánovať, lebo pečenie kváskového chleba je časovo zdĺhavejšie.

Takýmto postupom sa dá upiecť zdravý celozrnný špaldovo-ražný chlieb, možno doň pridať tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, alebo vlašské orechy, hrozienka, figy, olivy, cibuľu, slaninu, čokoľvek podľa chuti.

Z kvásku môžno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, do ktorého idú podľa receptu kvasnice. Napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky. „My máme radi na raňajky lievance,“ prezrádza.

„Môžeme ho spraviť aj z celozrnnej múky a tým aj hutnejší, zdravší, alebo mäkučký biely - zemiakový - ako mala rada moja babka. Záleží len od nás, aký variant preferujeme,“ hovorí z vlastných skúseností a pridáva aj radu: „Príprava je zdĺhavá v porovnaní s iným pečivom, preto to mnohých odrádza. Aj toto sa ale dá šikovne vyriešiť - keď nemáme toľko času, cesto môžeme odložiť na pár hodín do chladničky a vrátiť sa k nemu neskôr.“

Podeliť sa chce aj s inými

Podľa Kamily Viczenczovej sa ku kváskovému pečivu vrátila aj vďaka narodeniu syna, pre ktorého chcela pripravovať zdravú stravu. Myslí si, že aj veľa iných mamičiek sa zaujíma o túto tému a doma po večeroch vypekajú. „Začiatky sú ťažké, kým sa do toho človek dostane, chvíľu to trvá a voľného času je málo. Niekoho to môže aj odradiť, čo je škoda. Preto som sa rozhodla, že urobím praktickú prednášku, alebo kurz pre ostatné maminky z materského centra,“ hovorí o najbližšom podujatí, ktoré sa bude konať v Leviciach.

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  5. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  6. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. Dôležitosť duševnej pohody
  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  3. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  4. Nechajte sa zelektrizovať!
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  8. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 20 308
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 718
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 347
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 289
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 009
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 060
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 214
  8. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 2 806

Blogy SME

  1. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  2. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  3. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  4. Marián Betík: "Smrť má s nami ľahšiu prácu"
  5. Anna Miľanová: Medvedík...
  6. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  7. Martin Borecky: Život je fajn
  8. Anna Miľanová: Alkohol a zodpovednosť, ako riadenie vozidla a iné násilnosti pod jeho vplyvom...
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 974
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 724
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 206
  4. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 025
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 814
  6. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 3 609
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 800
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 618
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Most v Jure nad Hronom je od roku 2018 zatvorený.

Na obnovu zdevastovaného mosta v Jure nad Hronom aktuálne nestačí rozpočet a ani sily mostnej čaty.


1 h
Prevrátený zájazdový autobus.

Nehoda sa stala v obci Bohunice. V autobuse bolo 29 ľudí.


6 h
Elektráreň Mochovce.

Okrem opráv zlepšili aj seizmickú odolnosť bloku.


(JN) 5. okt
Mazda narazila do autobusovej zastávky.

Zvyčajne tu nastupujú ľudia, ktorí cestujú do Levíc.


4. okt

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štvorročné dieťa utrpelo poranenia hlavy.


a 1 ďalší 24 h

Miesto výskytu držia v tajnosti.


5. okt

Nebezpečnú križovatku nemá kto opraviť.


5. okt

Gangsterka, ktorú natáčali v Lučenci aj Rimavskej Sobote, prichádza do kín.


23 h

Blogy SME

  1. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  2. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  3. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  4. Marián Betík: "Smrť má s nami ľahšiu prácu"
  5. Anna Miľanová: Medvedík...
  6. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  7. Martin Borecky: Život je fajn
  8. Anna Miľanová: Alkohol a zodpovednosť, ako riadenie vozidla a iné násilnosti pod jeho vplyvom...
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 974
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 724
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 206
  4. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 025
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 814
  6. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 3 609
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 800
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 618
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu