Nedeľa, 13. október, 2019 | Meniny má Koloman

Kváskový chlieb a pečivo sú nielen módne, ale aj zdravšie. Poradíme vám, ako na to

Na urýchľovač kvasenia – droždie - vyznávači kváskového chleba a pečiva ani len nepomyslia. Vystačia si s múkou a vodou.

Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia.Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia.(Zdroj: Archív (KV))

ŽELIEZOVCE. Príprave kváskového pečiva sa venuje Želiezovčanka Kamila Viczenczová. Ako hovorí, začiatky bývajú ťažké, ale oplatí sa pri pečení zotrvať. Vynaložená námaha sa vráti v podobe voňavého pečiva, ktoré má výbornú chuť aj niekoľko dní. Navyše je ľahšie stráviteľné ako klasické pečivo nakysnuté pomocou droždia.

Z kvásku možno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky.

Zmiešaním vody a múky vzniká iný druh kvasenia ako pri použití droždia. Ide o tzv. mliečne kvasenie, počas ktorého sa lepok obsiahnutý v múke rozloží, čo je prospešné pre trávenie aj imunitu. Nevýhodou je, že takéto kvasenie je pomalšie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Upiecť chlieb je kumšt, ale oplatí sa

„Piecť kváskové pečivo som skúšala už pred pár rokmi so striedavými úspechmi a načas som s tým skončila,“ hovorí mladá žena a pridáva, že k pečeniu vrátila na materskej dovolenke. „Keď mal syn pol roka a začala som riešiť prvé príkrmy, rozhodla som sa, že mu upečiem kváskový chlebík a pečivo.“

Priznáva, že zo začiatku sa jej veľmi nedarilo, kaiserky boli tuhé a chlieb ako placka. Až kniha s radami o pečení chleba od známeho pekára Petra Reinharta ju posunula ďalej: „Chlebíky sa mi začali dariť, manžel aj syn sa tešili z každého bochníka a ja tiež. Niekomu to možno príde banálne, ale upiecť chutný chlieb je kumšt, keď sa to niekomu podarí v domácich podmienkach, úprimne sa z toho teší,“ hovorí s nadšením.

Prečítajte si tiež: Les prinesú do centra mesta. V Leviciach vybudujú prvú lesnú školu na Slovensku (+ VIZUALIZÁCIE) Čítajte 

Chlieb pre rodinu a priateľov pečie aj dvakrát do týždňa. Priznáva, že hoci postupuje podľa jedného receptu, chlieb je zakaždým iný na pohľad a aj chuťovo. Vôňa je ale stále rovnaká.

Vo svojom okolí sa stretla s pozitívnymi reakciami. „Keď ochutnajú, povedia, že nevedeli, že kváskový chlieb môže byť taký chutný. Má mnoho chutí, je chrumkavý, jemne kyselkavý, trošku nasladlý až sladkastý. Chuť sa mení každým dňom. Kváskový chlieb je čerstvý dva tri dni, ale chutný je stále,“ opisuje

Pre pečenie kváskového chleba sa rozhodla hlavne pre jeho vlastnosti. Podnietili ju aj nie najpozitívnejšie vlastnosti kupovaného chleba, ktorý je chutný prvý deň, potom sa začne drobiť a na tretí deň je jedlý len tak tak. „Kváskový chlieb je rovnako dobrý prvý aj tretí deň, nedrobí sa a neplesnivie,“ tvrdí.

Klasický verzus kváskový chlieb

Hlavný rozdiel medzi klasickým a kváskovým chlebom je podľa nadšenej pekárky v spôsobe prípravy kvásku, a následne aj v postupe a najmä v dĺžke času prípravy cesta.

„Chlieb z obchodu kysne rýchlo vplyvom pekárenského droždia a rôznych prídavných látok na urýchlenie kysnutia. Laicky povedané je to droždím nafúknuté nespracované cesto,“ približuje.

Kváskové cesto fermentuje minimálne štyri až päť hodín, ale často aj osem až 48 hodín vplyvom divokých kvasiniek. Tie obsahujú mnohokrát viac kultúr ako pekárenské droždie, spracúvajú múku fermentáciou, čím spôsobujú jej ľahšiu stráviteľnosť pre ľudské telo a lepšiu využiteľnosť obsiahnutých výživných látok a minerálov. Kváskový chlieb nenafukuje, nespôsobuje zažívacie ťažkosti.

Dlhšia príprava, zdravší výsledok

Kamila Viczenczová sa učila piecť podľa kníh a rôznych food blogov na nete. „Na facebooku funguje veľká skupina nadšencov, kde sa dá tiež mnoho naučiť. V poslednej dobe vyšlo viac výborných kníh na túto tému, dá sa povedať, že je to vychytená téma pre mnoho ľudí, ktorým záleží na zdravšej strave, ale aj medzi gurmánmi,“ objasňuje mamička na materskej dovolenke a pridáva aj postup pečenia kváskového chleba.

„Najskôr, približne osem až dvanásť hodín pred samotnou prípravou chleba, si pripravím kvások z divokých kvasiniek. Potom si nachystáme cesto, necháme ho vykysnúť, stočím bochník do ošatky a keď chlebík vykysne, čo spolu trvá štyri až šesť hodín, môžem upiecť chutný chlebík,“ zostručňuje niekoľkohodinový proces. Ako ale prízvukuje, je dobré si všetko vopred naplánovať, lebo pečenie kváskového chleba je časovo zdĺhavejšie.

Takýmto postupom sa dá upiecť zdravý celozrnný špaldovo-ražný chlieb, možno doň pridať tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, alebo vlašské orechy, hrozienka, figy, olivy, cibuľu, slaninu, čokoľvek podľa chuti.

Z kvásku môžno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, do ktorého idú podľa receptu kvasnice. Napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky. „My máme radi na raňajky lievance,“ prezrádza.

„Môžeme ho spraviť aj z celozrnnej múky a tým aj hutnejší, zdravší, alebo mäkučký biely - zemiakový - ako mala rada moja babka. Záleží len od nás, aký variant preferujeme,“ hovorí z vlastných skúseností a pridáva aj radu: „Príprava je zdĺhavá v porovnaní s iným pečivom, preto to mnohých odrádza. Aj toto sa ale dá šikovne vyriešiť - keď nemáme toľko času, cesto môžeme odložiť na pár hodín do chladničky a vrátiť sa k nemu neskôr.“

Podeliť sa chce aj s inými

Podľa Kamily Viczenczovej sa ku kváskovému pečivu vrátila aj vďaka narodeniu syna, pre ktorého chcela pripravovať zdravú stravu. Myslí si, že aj veľa iných mamičiek sa zaujíma o túto tému a doma po večeroch vypekajú. „Začiatky sú ťažké, kým sa do toho človek dostane, chvíľu to trvá a voľného času je málo. Niekoho to môže aj odradiť, čo je škoda. Preto som sa rozhodla, že urobím praktickú prednášku, alebo kurz pre ostatné maminky z materského centra,“ hovorí o najbližšom podujatí, ktoré sa bude konať v Leviciach.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  6. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  7. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  8. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  9. Vo Veľkom Grobe športujú aj hasiči
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia
  1. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  2. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  3. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  4. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  5. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  6. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  7. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  8. Novodobá optická sieť zavíta aj do obcí v okolí Banskej Bystrice
  9. Slováci jedia vajcia pomerne často, najradšej v praženici
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 23 294
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 21 688
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 14 680
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 351
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 9 714
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 573
  7. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 421
  8. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 031
  9. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 6 914
  10. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 6 772

Téma: Ceny energií 2018


Hlavné správy z SME | MY Levice - aktuálne správy

Levický jarmok: Plastové taniere a poháre už nebudú

Guláš, cigánsku pečienku či pivo predajú do ekologicky odstrániteľných nádob.

Na Levickom jarmoku plastové obaly stopli.
FUTBAL

Spoluhráčovi počas zápasu zachránil život

Futbalisti Veľkého Ďura vycestovali na ligový zápas do Hurbanova. V 71. minúte prišlo k tvrdému ataku na hosťujúce gólmana, ktorého pohotovo zachránil jeho vlastný spoluhráč Matúš Turňa.

Matúš Turňa (v modrom) zachoval duchaprítomnosť a pomohol svojmu spoluhráčovi.

Levické gymnázium patrí k slovenskej elite

Tri roky po sebe vyhodnotili Gymnázium A. Vrábla v Leviciach nad úrovňou očakávania.

FUTBAL

Víkendový futbalový program v našom okrese

Prinášame vám pozvánku na ligové trávniky počas najbližšieho víkendu.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Po diaľnici na Liptove sa prechádzajú kravy

Polícia situáciu rieši. Kravy sú na diaľničnom moste nad Podturňou.

Poznáme víťaza súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska (+FOTO)

Desiaty ročník súťaže cukrárov sa uskutočnil v Púchove. Pozrite s i najkrajšie torty vo fotoreportáži.

Vybrali SME

Už ste čítali?