Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Kváskový chlieb a pečivo sú nielen módne, ale aj zdravšie. Poradíme vám, ako na to

Na urýchľovač kvasenia – droždie - vyznávači kváskového chleba a pečiva ani len nepomyslia. Vystačia si s múkou a vodou.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Archív (KV))

ŽELIEZOVCE. Príprave kváskového pečiva sa venuje Želiezovčanka Kamila Viczenczová. Ako hovorí, začiatky bývajú ťažké, ale oplatí sa pri pečení zotrvať. Vynaložená námaha sa vráti v podobe voňavého pečiva, ktoré má výbornú chuť aj niekoľko dní. Navyše je ľahšie stráviteľné ako klasické pečivo nakysnuté pomocou droždia.

Z kvásku možno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky.

Zmiešaním vody a múky vzniká iný druh kvasenia ako pri použití droždia. Ide o tzv. mliečne kvasenie, počas ktorého sa lepok obsiahnutý v múke rozloží, čo je prospešné pre trávenie aj imunitu. Nevýhodou je, že takéto kvasenie je pomalšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Upiecť chlieb je kumšt, ale oplatí sa

„Piecť kváskové pečivo som skúšala už pred pár rokmi so striedavými úspechmi a načas som s tým skončila,“ hovorí mladá žena a pridáva, že k pečeniu vrátila na materskej dovolenke. „Keď mal syn pol roka a začala som riešiť prvé príkrmy, rozhodla som sa, že mu upečiem kváskový chlebík a pečivo.“

Priznáva, že zo začiatku sa jej veľmi nedarilo, kaiserky boli tuhé a chlieb ako placka. Až kniha s radami o pečení chleba od známeho pekára Petra Reinharta ju posunula ďalej: „Chlebíky sa mi začali dariť, manžel aj syn sa tešili z každého bochníka a ja tiež. Niekomu to možno príde banálne, ale upiecť chutný chlieb je kumšt, keď sa to niekomu podarí v domácich podmienkach, úprimne sa z toho teší,“ hovorí s nadšením.

Prečítajte si tiež: Les prinesú do centra mesta. V Leviciach vybudujú prvú lesnú školu na Slovensku (+ VIZUALIZÁCIE) Čítajte 

Chlieb pre rodinu a priateľov pečie aj dvakrát do týždňa. Priznáva, že hoci postupuje podľa jedného receptu, chlieb je zakaždým iný na pohľad a aj chuťovo. Vôňa je ale stále rovnaká.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo svojom okolí sa stretla s pozitívnymi reakciami. „Keď ochutnajú, povedia, že nevedeli, že kváskový chlieb môže byť taký chutný. Má mnoho chutí, je chrumkavý, jemne kyselkavý, trošku nasladlý až sladkastý. Chuť sa mení každým dňom. Kváskový chlieb je čerstvý dva tri dni, ale chutný je stále,“ opisuje

Pre pečenie kváskového chleba sa rozhodla hlavne pre jeho vlastnosti. Podnietili ju aj nie najpozitívnejšie vlastnosti kupovaného chleba, ktorý je chutný prvý deň, potom sa začne drobiť a na tretí deň je jedlý len tak tak. „Kváskový chlieb je rovnako dobrý prvý aj tretí deň, nedrobí sa a neplesnivie,“ tvrdí.

Klasický verzus kváskový chlieb

Hlavný rozdiel medzi klasickým a kváskovým chlebom je podľa nadšenej pekárky v spôsobe prípravy kvásku, a následne aj v postupe a najmä v dĺžke času prípravy cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chlieb z obchodu kysne rýchlo vplyvom pekárenského droždia a rôznych prídavných látok na urýchlenie kysnutia. Laicky povedané je to droždím nafúknuté nespracované cesto,“ približuje.

Kváskové cesto fermentuje minimálne štyri až päť hodín, ale často aj osem až 48 hodín vplyvom divokých kvasiniek. Tie obsahujú mnohokrát viac kultúr ako pekárenské droždie, spracúvajú múku fermentáciou, čím spôsobujú jej ľahšiu stráviteľnosť pre ľudské telo a lepšiu využiteľnosť obsiahnutých výživných látok a minerálov. Kváskový chlieb nenafukuje, nespôsobuje zažívacie ťažkosti.

Dlhšia príprava, zdravší výsledok

Kamila Viczenczová sa učila piecť podľa kníh a rôznych food blogov na nete. „Na facebooku funguje veľká skupina nadšencov, kde sa dá tiež mnoho naučiť. V poslednej dobe vyšlo viac výborných kníh na túto tému, dá sa povedať, že je to vychytená téma pre mnoho ľudí, ktorým záleží na zdravšej strave, ale aj medzi gurmánmi,“ objasňuje mamička na materskej dovolenke a pridáva aj postup pečenia kváskového chleba.

„Najskôr, približne osem až dvanásť hodín pred samotnou prípravou chleba, si pripravím kvások z divokých kvasiniek. Potom si nachystáme cesto, necháme ho vykysnúť, stočím bochník do ošatky a keď chlebík vykysne, čo spolu trvá štyri až šesť hodín, môžem upiecť chutný chlebík,“ zostručňuje niekoľkohodinový proces. Ako ale prízvukuje, je dobré si všetko vopred naplánovať, lebo pečenie kváskového chleba je časovo zdĺhavejšie.

Takýmto postupom sa dá upiecť zdravý celozrnný špaldovo-ražný chlieb, možno doň pridať tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, alebo vlašské orechy, hrozienka, figy, olivy, cibuľu, slaninu, čokoľvek podľa chuti.

Z kvásku môžno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, do ktorého idú podľa receptu kvasnice. Napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky. „My máme radi na raňajky lievance,“ prezrádza.

„Môžeme ho spraviť aj z celozrnnej múky a tým aj hutnejší, zdravší, alebo mäkučký biely - zemiakový - ako mala rada moja babka. Záleží len od nás, aký variant preferujeme,“ hovorí z vlastných skúseností a pridáva aj radu: „Príprava je zdĺhavá v porovnaní s iným pečivom, preto to mnohých odrádza. Aj toto sa ale dá šikovne vyriešiť - keď nemáme toľko času, cesto môžeme odložiť na pár hodín do chladničky a vrátiť sa k nemu neskôr.“

Podeliť sa chce aj s inými

Podľa Kamily Viczenczovej sa ku kváskovému pečivu vrátila aj vďaka narodeniu syna, pre ktorého chcela pripravovať zdravú stravu. Myslí si, že aj veľa iných mamičiek sa zaujíma o túto tému a doma po večeroch vypekajú. „Začiatky sú ťažké, kým sa do toho človek dostane, chvíľu to trvá a voľného času je málo. Niekoho to môže aj odradiť, čo je škoda. Preto som sa rozhodla, že urobím praktickú prednášku, alebo kurz pre ostatné maminky z materského centra,“ hovorí o najbližšom podujatí, ktoré sa bude konať v Leviciach.

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 425
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 999
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 314
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 581
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 562
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 129
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 046
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 684
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 873
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 799
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Levickí basketbalisti mali cez víkend trikrát dôvod na radosť, keď na turnaji v Handlovej zdolali všetkých svojich súperov.

Patrioti sa dobre naladili na medzinárodný Alpsko-jadranský pohár.


7 h

Od 20. septembra je Levický okres červený.


24 h

Levičan Jakub Ševčík sa pripravuje na svetovú konkurenciu v Miláne.


19. sep

V dnešnej časti sa dozviete aj to, ako sa darilo našim hokejistom v zámorí, aký úspech získali naši vodáci a ďalšie atraktívne informácie zo slovenského športu.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z miesta činu unikalo biele auto.


14 h

Obnova mosta cez Váh v Hlohovci sa už onedlho rozbehne.


14 h

Priniesť má aj pracovné miesta. Pôjde o jedno z troch moderných stredísk, aké zatiaľ na Slovensku nie sú.


11 h

Epidemická situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy sú už oranžové.


15 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu