Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta

Kváskový chlieb a pečivo sú nielen módne, ale aj zdravšie. Poradíme vám, ako na to

Na urýchľovač kvasenia – droždie - vyznávači kváskového chleba a pečiva ani len nepomyslia. Vystačia si s múkou a vodou.

Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia.Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia.(Zdroj: Archív (KV))

ŽELIEZOVCE. Príprave kváskového pečiva sa venuje Želiezovčanka Kamila Viczenczová. Ako hovorí, začiatky bývajú ťažké, ale oplatí sa pri pečení zotrvať. Vynaložená námaha sa vráti v podobe voňavého pečiva, ktoré má výbornú chuť aj niekoľko dní. Navyše je ľahšie stráviteľné ako klasické pečivo nakysnuté pomocou droždia.

Z kvásku možno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky.

Zmiešaním vody a múky vzniká iný druh kvasenia ako pri použití droždia. Ide o tzv. mliečne kvasenie, počas ktorého sa lepok obsiahnutý v múke rozloží, čo je prospešné pre trávenie aj imunitu. Nevýhodou je, že takéto kvasenie je pomalšie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Upiecť chlieb je kumšt, ale oplatí sa

„Piecť kváskové pečivo som skúšala už pred pár rokmi so striedavými úspechmi a načas som s tým skončila,“ hovorí mladá žena a pridáva, že k pečeniu vrátila na materskej dovolenke. „Keď mal syn pol roka a začala som riešiť prvé príkrmy, rozhodla som sa, že mu upečiem kváskový chlebík a pečivo.“

Priznáva, že zo začiatku sa jej veľmi nedarilo, kaiserky boli tuhé a chlieb ako placka. Až kniha s radami o pečení chleba od známeho pekára Petra Reinharta ju posunula ďalej: „Chlebíky sa mi začali dariť, manžel aj syn sa tešili z každého bochníka a ja tiež. Niekomu to možno príde banálne, ale upiecť chutný chlieb je kumšt, keď sa to niekomu podarí v domácich podmienkach, úprimne sa z toho teší,“ hovorí s nadšením.

Prečítajte si tiež: Les prinesú do centra mesta. V Leviciach vybudujú prvú lesnú školu na Slovensku (+ VIZUALIZÁCIE) Čítajte 

Chlieb pre rodinu a priateľov pečie aj dvakrát do týždňa. Priznáva, že hoci postupuje podľa jedného receptu, chlieb je zakaždým iný na pohľad a aj chuťovo. Vôňa je ale stále rovnaká.

Vo svojom okolí sa stretla s pozitívnymi reakciami. „Keď ochutnajú, povedia, že nevedeli, že kváskový chlieb môže byť taký chutný. Má mnoho chutí, je chrumkavý, jemne kyselkavý, trošku nasladlý až sladkastý. Chuť sa mení každým dňom. Kváskový chlieb je čerstvý dva tri dni, ale chutný je stále,“ opisuje

Pre pečenie kváskového chleba sa rozhodla hlavne pre jeho vlastnosti. Podnietili ju aj nie najpozitívnejšie vlastnosti kupovaného chleba, ktorý je chutný prvý deň, potom sa začne drobiť a na tretí deň je jedlý len tak tak. „Kváskový chlieb je rovnako dobrý prvý aj tretí deň, nedrobí sa a neplesnivie,“ tvrdí.

Klasický verzus kváskový chlieb

Hlavný rozdiel medzi klasickým a kváskovým chlebom je podľa nadšenej pekárky v spôsobe prípravy kvásku, a následne aj v postupe a najmä v dĺžke času prípravy cesta.

„Chlieb z obchodu kysne rýchlo vplyvom pekárenského droždia a rôznych prídavných látok na urýchlenie kysnutia. Laicky povedané je to droždím nafúknuté nespracované cesto,“ približuje.

Kváskové cesto fermentuje minimálne štyri až päť hodín, ale často aj osem až 48 hodín vplyvom divokých kvasiniek. Tie obsahujú mnohokrát viac kultúr ako pekárenské droždie, spracúvajú múku fermentáciou, čím spôsobujú jej ľahšiu stráviteľnosť pre ľudské telo a lepšiu využiteľnosť obsiahnutých výživných látok a minerálov. Kváskový chlieb nenafukuje, nespôsobuje zažívacie ťažkosti.

Dlhšia príprava, zdravší výsledok

Kamila Viczenczová sa učila piecť podľa kníh a rôznych food blogov na nete. „Na facebooku funguje veľká skupina nadšencov, kde sa dá tiež mnoho naučiť. V poslednej dobe vyšlo viac výborných kníh na túto tému, dá sa povedať, že je to vychytená téma pre mnoho ľudí, ktorým záleží na zdravšej strave, ale aj medzi gurmánmi,“ objasňuje mamička na materskej dovolenke a pridáva aj postup pečenia kváskového chleba.

„Najskôr, približne osem až dvanásť hodín pred samotnou prípravou chleba, si pripravím kvások z divokých kvasiniek. Potom si nachystáme cesto, necháme ho vykysnúť, stočím bochník do ošatky a keď chlebík vykysne, čo spolu trvá štyri až šesť hodín, môžem upiecť chutný chlebík,“ zostručňuje niekoľkohodinový proces. Ako ale prízvukuje, je dobré si všetko vopred naplánovať, lebo pečenie kváskového chleba je časovo zdĺhavejšie.

Takýmto postupom sa dá upiecť zdravý celozrnný špaldovo-ražný chlieb, možno doň pridať tekvicové, slnečnicové, ľanové semienka, alebo vlašské orechy, hrozienka, figy, olivy, cibuľu, slaninu, čokoľvek podľa chuti.

Z kvásku môžno okrem chleba upiecť hocijaké pečivo, do ktorého idú podľa receptu kvasnice. Napríklad rožky, dalamánky, bábovku, vianočku, buchty, perník, aj lievance a palacinky. „My máme radi na raňajky lievance,“ prezrádza.

„Môžeme ho spraviť aj z celozrnnej múky a tým aj hutnejší, zdravší, alebo mäkučký biely - zemiakový - ako mala rada moja babka. Záleží len od nás, aký variant preferujeme,“ hovorí z vlastných skúseností a pridáva aj radu: „Príprava je zdĺhavá v porovnaní s iným pečivom, preto to mnohých odrádza. Aj toto sa ale dá šikovne vyriešiť - keď nemáme toľko času, cesto môžeme odložiť na pár hodín do chladničky a vrátiť sa k nemu neskôr.“

Podeliť sa chce aj s inými

Podľa Kamily Viczenczovej sa ku kváskovému pečivu vrátila aj vďaka narodeniu syna, pre ktorého chcela pripravovať zdravú stravu. Myslí si, že aj veľa iných mamičiek sa zaujíma o túto tému a doma po večeroch vypekajú. „Začiatky sú ťažké, kým sa do toho človek dostane, chvíľu to trvá a voľného času je málo. Niekoho to môže aj odradiť, čo je škoda. Preto som sa rozhodla, že urobím praktickú prednášku, alebo kurz pre ostatné maminky z materského centra,“ hovorí o najbližšom podujatí, ktoré sa bude konať v Leviciach.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  1. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  2. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  5. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 718
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 481
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 606
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 545
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 708
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 692
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 5 400
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 339
  9. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 4 269
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou 3 882

Téma: Ceny energií 2018


Hlavné správy z SME | MY Levice - aktuálne správy

BOX

Levická boxeristka ovládla druhú ligu

Škola boxu Levice pravidelne dosahuje vynikajúce výsledky na podujatiach a inak tomu nebolo ani tento rok v kategórii žien. Prvé miesto v druhej lige si vybojovala 18-ročná Eva Babicová.

Boxeristka Školy boxu Levice Eva Babicová (v čiernom) si v druhej lige vybojovala titul.

Archeológovia hľadali v cintoríne zaniknutú rotundu

V blízkosti domu smútku spravili sondy. Našli v nich zaujímavé predmety.

Archeologický výskum v Kubáňove.
FUTBAL

Výber ObFZ Levice si prvým miestom v Nesvadoch zabezpečil postup

Mladší žiaci pod vedením dvojice trénerov Pekarík – Mlynárik na turnaji v Nesvadoch nechali konkurenciu za sebou a v decembrI tak budú bojovať O pohár predsedu ZsFZ v Považskej Bystrici.

Výber mladších žiakov ObFZ Levice dokázal postúpiť na záverečný turnaj z 1. miesta.

Právna poradňa: dnes na tému - kataster

Zistili ste chybu na liste vlastníctva a neviete, kto ju má opraviť? A kto túto opravu zaplatí? Zaujíma vás, ako postupovať, ak chcete zriadiť vecné bremeno na váš majetok, aby vás mohli deti doopatrovať vo vašom vlastnom dome? Odpovede nájdete v aktuálnom vydaní týždenníkov MY.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Známy zápasník zrazil ženu, za jej smrť dostal podmienku

Prokurátor sa plánuje voči rozsudku odvolať.

Do Oravskej priehrady spadlo auto, vodič neprežil

Vodičovi sa nepodarilo dostať von z potápajúceho sa auta.

Aktualizované o 15.00

Na Švermovej ulici v Brezne zrazilo auto dve deti

Na mieste zasahovali hasiči, zdravotní záchranári aj polícia. Deti našťastie neutrpeli život ohrozujúce zranenia.

Žilinčan hajloval pred školáčkou z Kórey, ide do väzenia

Muž dostal nepodmienečný trest štyri mesiace.

Vybrali SME

Už ste čítali?