Sobota, 18. január, 2020 | Meniny má Bohdana

Prečo sa Taliani oblizujú po jahňacine zo Žemberoviec?

Jahňacie mäso má lahodnú chuť, je odporúčané pri diéte a na Apeninskom polostrove je spájané najmä s veľkonočnými sviatkami.

Z družstva v Žemberovciach vyviezli pred Veľkou nocou do 800 kusov jahniat.Z družstva v Žemberovciach vyviezli pred Veľkou nocou do 800 kusov jahniat.(Zdroj: Jana Némethová)

ŽEMBEROVCE. V týchto dňoch odchádzajú posledné zavážky malých ovečiek zo Slovenska na taliansky trh. Práve tam je pečený baránok súčasťou sviatočného stola počas Veľkej noci.

Poľnohospodárske družstvo v Žemberovciach je čo do počtu stáda najväčším chovateľom v okrese a na Slovensku sa radí k lídrom. Aj keď je chov oviec stratovou činnosťou, podľa predsedu Milana Halmeša sa považuje za poľnohospodársku česť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zo stajne na kolesá

Na svet prišli začiatkom februára. Približne dvojmesačné mliečne jahňatá minulý pondelok, 19. marca, nakladali do kamióna, ktorý smeroval do Sabinova. Jahňacie mäso v agrokombináte schladili a expedovali k stálym odberateľom v Taliansku.

Prečítajte si tiež: Sídlisko z konca socializmu vynovia. Pozrite sa, ako bude vyzerať (+ VIZUALIZÁCIE) Čítajte 

„Ide o jahňatá s priemernou živou váhou 12 až 12,5 kilogramu,“ priblížil predseda družstva. Kým v minulosti všetky naložili do kamióna, odvážili a na základe počtu vypočítali priemernú váhu, teraz vážia každé jedno jahňa osobitne pred nakladaním. Zákazník je náročnejší, malé alebo naopak príliš veľké kusy nechce.

„Na tohtoročnú Veľkú noc dodáme do 800 kusov jahniat,“ priblížil Milan Halmeš.

Živé kosačky

Ako povedal Eduard Janíček zo Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, u nás je okolo 8-tisíc chovateľov, ktorí majú v stádach približne 400-tisíc oviec.

Prvé zavážky sa začali 14. marca. „Zo Slovenska tento rok odíde okolo 60- až 70-tisíc jahniat.“

Podľa jeho slov ale nejde o profitujúcu činnosť: „Výkupné ceny sú nízke a neodzrkadľujú náklady chovateľov.“

Ceny sú na úrovni 2,2 eura za kilogram živej váhy. Milan Halmeš preto v tejto súvislosti pripomína iné, hoci menšie pozitíva chovu oviec: „Spásavajú lúky a pasienky, dokonca ich niekde majú ako „živé“ kosačky. Tvoria tiež zamestnanosť na vidieku. Ale chov oviec skôr považujem za poľnohospodársku česť.“

Stačí ochutnať

Jahňacina je tradičnou potravinou v talianskych domácnostiach. Na Slovensku, ktoré je hornatou krajinou a ovce sem patria historicky, k favoritom na jedálnych lístkoch nepatrí.

„V tomto regióne nie je tradičná, skôr v zahraničí,“ hovorí Zuzana Karlíková, majiteľka levického penziónu. Zároveň pridáva, že keď si ju ich ubytovaní hostia z Talianska vyžiadajú, nie je problém jahňacinu zohnať a pripraviť.

Na jemné mäsko si už zvykli aj zamestnanci žemberovského družstva. „V minulosti nám pri jednej dodávke neodišlo asi sto kusov jahniat, tak sme mäso ponúkli zamestnancom. Teraz sa vždy pýtajú, či niečo ostane,“ pripomína s úsmevom príhodu z minulosti, ktorá zmenila myslenie a možno aj chute miestnych ľudí. „Je to o skúške. Keď jahňacinu raz ochutnáte, tak vám zachutí,“ tvrdí predseda a pridáva, že dôkazom je v ostatných rokoch zvýšený záujem Slovákov o výrobky z ovčieho mlieka.

Májové mlieko a bryndza sú najlepšie

Ovce a zvyšné jahňatá teraz čakajú v ovčíne v žemberovskom družstve na prvý deň, keď vyjdú na pastvu. Bude to na prelome apríla a mája, keď je najkvalitnejšia paša, a teda aj najlepšie mlieko a z neho májová bryndza.

Pre baču a jeho pomocníkov začne denno-denná rutina: Ráno od štvrtej do deviatej hodiny prvé dojenie, potom pastva. Do maštale sa stádo vráti okolo tretej popoludní a ďalšie štyri hodiny ich postupne doja. Denne je to približne 500 až 600 litrov mlieka. Sezóna sa končí v septembri. Zimu zvieratá strávia opäť v ovčíne.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 18 844
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 137
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 152
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 9 164
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 784
  6. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 274
  7. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 954
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 952
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 123
  10. V noci -5, cez deň +30. Čo čaká Svitka tento rok na Dakare? 6 529

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Popri Hrone našli čerstvé stopy

Živočích, ktorý z nášho regiónu takmer vymizol , je späť. Popri Hrone v Tlmačoch našli stopy, ktoré dokazujú jeho prítomnosť.

Po bobroch ostávajú obhryzené stromy.
NOVORODENCI

FOTOGALÉRIA: Deti narodené od začiatku roka 2020 v levickej pôrodnici

Prinášame prehľad bábätiek, ktoré prišli na svet v Leviciach na prelome rokov a ich fotky sme zverejnili aj v pondelňajšom vydaní MY Týždeň na Pohroní.

FUTBAL

Slovan Levice angažoval nového trénera

Futbalový klub Slovan Levice nezažíva v 4. lige práve najlepšie časy, keď mu po jesennej časti patrí posledné miesto. Pred druhou časťou ligy sme sa porozprávali s viceprezidentom klubu Tomášom Stachom.

Levice si v druhom kole Slovnaft cupu doma poradili s Novými Zámkami.

Nočný pretekár: Jazdil rýchlo a bez vodičáku

Mladý vodič išiel v obci rýchlosťou 102 kilometrov za hodinu. Povolenú hranicu prekročil dvojnásobne.

Policajti namerali vodiča, ktorý šiel rýchlosťou 102 km/h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po mužovi a žene z Banskej Bystrice

Pátrajú po Márii Jaďuďovej a Tomášovi Kurekovi.

Aktualizované o 16.30

Na južnej strane Chopku sa zrazili lyžiari, jeden z nich zomrel

Polícia bližšie informácie k prípadu zatiaľ neposkytuje.

Prezidentke dali fúkať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila Trenčiansky kraj. Stavila sa aj v sklárňach Rona. Dali jej vyskúšať ručné fúkanie skla.

Vybrali SME

Už ste čítali?