Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Hovädzina ako z čias Henricha VIII. vonia pod Levickým hradom. Konajú sa stredoveké dni

Na nultom ročníku 3-dňového podujatia sa iba nebojuje, ale aj ochutnáva.

Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly.(Zdroj: (EL))

LEVICE. Takmer 300 návštevníkov prišlo prvý deň, dnes dopoludnia, na nultý ročník podujatia, ktorý pripravilo Tekovské múzeum.

„Hrad má 700. výročie, je koniec školského roka, vyučovanie je voľnejšie,“ vymenovala historička Nikola Mihálová dva z dôvodov, prečo múzeum otvára novú tradíciu práve v tomto termíne. Ako doplnila, chcú si tiež vyskúšať nový typ podujatia. „Levické hradné slávnosti sú pre divákov skôr statické – stoja a pozerajú sa na program. Stredoveké dni na hrade sú zase interaktívne,“ vysvetlila a zároveň priblížila, čo všetko si návštevníci môžu vyskúšať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rytieri zo skupiny historického šermu Vir Fortis zo Zvolena pripravili pre záujemcov streľbu z luku a kuše, stredovekú verbovačku, lov rýb zo suda. Na hrade sa zdržia počas troch dní trvania podujatia od 18. do 20. júna, vrátane nocí.

Prečítajte si tiež: Po stopách stratených levických pamiatok. Pozrite sa, kde skončili...

Pivo pili aj deti

Stredovekú kuchyňu približujú Peter Vojtek a Peter Szabo z Kráľovej pečenej hovädzinky. „Je to hovädzie zadné robené na ražni. Má minimum tuku a pripravuje sa v uzavretom grile, čo je taká stredoveká rúra. Mäso sa robí pomaly a dlho,“ priblížili časť receptúry, zvyšok je ale ich tajomstvom.

V časoch kráľa Henricha VIII. takto naraz pripravili aj 100 kilogramov hovädziny, jedli ju s chlebovými plackami. Dnes hovädzinku podávajú so zemiakmi alebo do žemle: „Ako chcú ľudia.“

Obaja vyznávači histórie sa zhodujú, že dobová kuchyňa bola založená na surovinách, ktoré si vtedy vedeli dopestovať. Základ tvorili obilniny a z nich ovsené, ražné a pšeničné kaše. „Polievky boli riedke, zahustené múkou a dochutené kváskom a šťavou z kyslej kapusty,“ opisuje Peter Vojtek.

Biele pečivo z kvalitnej múky bolo len pre pánov, chudobní sa k nemu dostali len na bohoslužbách. Zvyčajne mali čierny chlieb, ale mnohí nemali ani naň. „Jedli placky. Pilo sa mlieko, slabšie pivo, a to aj deti, a víno. A tiež tečúca voda,“ zhodujú sa a pridávajú, že sa jedlo rukami. Tí majetnejší mali vlastnú napichovaciu vidličku a nôž, ktoré nosili so sebou v puzdre aj na hodovačky. Dôvodom bola obava z ochorenia. Hygienické návyky neboli ako dnes.

Prečítajte si tiež: Transport číslo 103 odišiel z Levíc pred 74 rokmi. Po troch dňoch zastal v Osvienčime (+FOTO)

Ako sa žilo v stredoveku

„Každý deň organizujeme tri vstupy – o 8.30, 10.30 a 13.30 hodine,“ hovorí Nikola Mihálová s tým, že školy si dohodli účasť už vopred. Prídu sem z Komárna, Hronského Beňadiku, od Trnavy, Hriňovej, Šale, z Levíc a okolitých obcí. Vítaní sú aj individuálni záujemcovia, ktorí si môžu vyskúšať, ako sa žilo v stredoveku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 737
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 293
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 093
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 437
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 024
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 985
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 600
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 220
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 791
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038

Téma: Stredovek


Hlavné správy z MY Levice

K Dolnému Pohroniu sa v ochrane vtáctva pridá aj Poiple

Orol skalný, rybárik riečny a ďalšie vzácne druhy sa dočkajú konkrétnych opatrení vo viacerých lokalitách ich výskytu.

Pozrite si unikátne zákutia priamo v Leviciach

Vedeli ste, že v meste a okolí nájdete až niekoľko stoviek rôznych druhov živočíchov?

Ponosy na zábradlie pri Pereci a Podlužianke idú riešiť. Zatiaľ čiastočne.

Železné zábrany sú v Leviciach dlhé niekoľko kilometrov. Pamätajú si minulé storočie.

Malí futbalisti si zahrali s veľkými mužstvami

Na medzinárodnom turnaji bola predprípravka FK Slovan Levice U8 jediným zástupcom zo Slovenska.

"Levická" rozprávka už zajtra v amfiteátri!

Točilo sa v pedagogickej škole, v Starom Tekove, Brhlovciach, Horšianskej doline, na levickej Kalvárii či pri Bátovskej priehrade.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Do stanice v Trnave investovali už vyše 28 miliónov, pozrite si fotky

V súčasnosti sa pracuje na 2. nástupišti, ktoré 
kompletne prerábajú. 
Prístupné by malo byť už v septembri.

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?