Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra

Hovädzina ako z čias Henricha VIII. vonia pod Levickým hradom. Konajú sa stredoveké dni

Na nultom ročníku 3-dňového podujatia sa iba nebojuje, ale aj ochutnáva.

Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly.Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly.(Zdroj: (EL))

LEVICE. Takmer 300 návštevníkov prišlo prvý deň, dnes dopoludnia, na nultý ročník podujatia, ktorý pripravilo Tekovské múzeum.

„Hrad má 700. výročie, je koniec školského roka, vyučovanie je voľnejšie,“ vymenovala historička Nikola Mihálová dva z dôvodov, prečo múzeum otvára novú tradíciu práve v tomto termíne. Ako doplnila, chcú si tiež vyskúšať nový typ podujatia. „Levické hradné slávnosti sú pre divákov skôr statické – stoja a pozerajú sa na program. Stredoveké dni na hrade sú zase interaktívne,“ vysvetlila a zároveň priblížila, čo všetko si návštevníci môžu vyskúšať.

Rytieri zo skupiny historického šermu Vir Fortis zo Zvolena pripravili pre záujemcov streľbu z luku a kuše, stredovekú verbovačku, lov rýb zo suda. Na hrade sa zdržia počas troch dní trvania podujatia od 18. do 20. júna, vrátane nocí.

Prečítajte si tiež: Po stopách stratených levických pamiatok. Pozrite sa, kde skončili...

Pivo pili aj deti

Stredovekú kuchyňu približujú Peter Vojtek a Peter Szabo z Kráľovej pečenej hovädzinky. „Je to hovädzie zadné robené na ražni. Má minimum tuku a pripravuje sa v uzavretom grile, čo je taká stredoveká rúra. Mäso sa robí pomaly a dlho,“ priblížili časť receptúry, zvyšok je ale ich tajomstvom.

V časoch kráľa Henricha VIII. takto naraz pripravili aj 100 kilogramov hovädziny, jedli ju s chlebovými plackami. Dnes hovädzinku podávajú so zemiakmi alebo do žemle: „Ako chcú ľudia.“

Obaja vyznávači histórie sa zhodujú, že dobová kuchyňa bola založená na surovinách, ktoré si vtedy vedeli dopestovať. Základ tvorili obilniny a z nich ovsené, ražné a pšeničné kaše. „Polievky boli riedke, zahustené múkou a dochutené kváskom a šťavou z kyslej kapusty,“ opisuje Peter Vojtek.

Biele pečivo z kvalitnej múky bolo len pre pánov, chudobní sa k nemu dostali len na bohoslužbách. Zvyčajne mali čierny chlieb, ale mnohí nemali ani naň. „Jedli placky. Pilo sa mlieko, slabšie pivo, a to aj deti, a víno. A tiež tečúca voda,“ zhodujú sa a pridávajú, že sa jedlo rukami. Tí majetnejší mali vlastnú napichovaciu vidličku a nôž, ktoré nosili so sebou v puzdre aj na hodovačky. Dôvodom bola obava z ochorenia. Hygienické návyky neboli ako dnes.

Prečítajte si tiež: Transport číslo 103 odišiel z Levíc pred 74 rokmi. Po troch dňoch zastal v Osvienčime (+FOTO)

Ako sa žilo v stredoveku

„Každý deň organizujeme tri vstupy – o 8.30, 10.30 a 13.30 hodine,“ hovorí Nikola Mihálová s tým, že školy si dohodli účasť už vopred. Prídu sem z Komárna, Hronského Beňadiku, od Trnavy, Hriňovej, Šale, z Levíc a okolitých obcí. Vítaní sú aj individuálni záujemcovia, ktorí si môžu vyskúšať, ako sa žilo v stredoveku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 18 023
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 208
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 180
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 851
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 908
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 134
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 065
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 750
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 407

Téma: Stredovek


Hlavné správy z MY Levice

V levických domácnostiach sa pýtajú na príjmy

Únia chce vedieť, aké sú príjmy a životné podmienky jej obyvateľov.

Zisťovanie pre štatistické účely.

Tretí blok v Mochovciach je dokončený na 98 percent

Na treťom bloku EMO prebieha aktuálne horúca hydroskúška. Ukončená má byť v marci.

Ilustračné foto.

Kto bude v Leviciach ošetrovať deti, nie je jasné

Pohotovostná služba pre deti a dorast v Leviciach je zabezpečená len do konca marca.

Pohotovosť pre deti a dorast má ambulanciu v tomto objekte levickej nemocnice.
FUTSAL

Futsalisti Levíc nevyužili šancu na zisk piateho miesta

Levickí futsalisti privítali v rámci 18. kola VARTA Futsal ligy na domácej palubovke v dôležitom zápase FC Spartak Trnava – futsal. Po prehre napokon v play-off natrafia na ŠK Makroteam Žilina.

Gólovo sa opäť v drese Levíc presadil len 17-ročný Jozef Damian Hostinský (v bielom).

V pohorí Tribeč našli pozostatky kostry muža

Polícia žiada verejnosť, aby pomohla s identifikáciou muža, ktorý mal mať asi 50 rokov.

Portrét vyhotovil súdny znalec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 20. 2. o 9.14

V centre Nitry bude problém nakúpiť potraviny

Predajňu Billy v Mlynoch na čas zatvoria, aby ju zrekonštruovali.

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Historický počin? Žilina bude mať v základnej zostave iba odchovancov

Netradičné rozhodnutie vysvetlil šéf klubu Jozef Antošík.

Vybrali SME

Už ste čítali?