Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Hovädzina ako z čias Henricha VIII. vonia pod Levickým hradom. Konajú sa stredoveké dni

Na nultom ročníku 3-dňového podujatia sa iba nebojuje, ale aj ochutnáva.

Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly.Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly. (Zdroj: (EL))

LEVICE. Takmer 300 návštevníkov prišlo prvý deň, dnes dopoludnia, na nultý ročník podujatia, ktorý pripravilo Tekovské múzeum.

„Hrad má 700. výročie, je koniec školského roka, vyučovanie je voľnejšie,“ vymenovala historička Nikola Mihálová dva z dôvodov, prečo múzeum otvára novú tradíciu práve v tomto termíne. Ako doplnila, chcú si tiež vyskúšať nový typ podujatia. „Levické hradné slávnosti sú pre divákov skôr statické – stoja a pozerajú sa na program. Stredoveké dni na hrade sú zase interaktívne,“ vysvetlila a zároveň priblížila, čo všetko si návštevníci môžu vyskúšať.

Skryť Vypnúť reklamu

Rytieri zo skupiny historického šermu Vir Fortis zo Zvolena pripravili pre záujemcov streľbu z luku a kuše, stredovekú verbovačku, lov rýb zo suda. Na hrade sa zdržia počas troch dní trvania podujatia od 18. do 20. júna, vrátane nocí.

Prečítajte si tiež: Po stopách stratených levických pamiatok. Pozrite sa, kde skončili... Čítajte 

Pivo pili aj deti

Stredovekú kuchyňu približujú Peter Vojtek a Peter Szabo z Kráľovej pečenej hovädzinky. „Je to hovädzie zadné robené na ražni. Má minimum tuku a pripravuje sa v uzavretom grile, čo je taká stredoveká rúra. Mäso sa robí pomaly a dlho,“ priblížili časť receptúry, zvyšok je ale ich tajomstvom.

V časoch kráľa Henricha VIII. takto naraz pripravili aj 100 kilogramov hovädziny, jedli ju s chlebovými plackami. Dnes hovädzinku podávajú so zemiakmi alebo do žemle: „Ako chcú ľudia.“

Obaja vyznávači histórie sa zhodujú, že dobová kuchyňa bola založená na surovinách, ktoré si vtedy vedeli dopestovať. Základ tvorili obilniny a z nich ovsené, ražné a pšeničné kaše. „Polievky boli riedke, zahustené múkou a dochutené kváskom a šťavou z kyslej kapusty,“ opisuje Peter Vojtek.

Skryť Vypnúť reklamu

Biele pečivo z kvalitnej múky bolo len pre pánov, chudobní sa k nemu dostali len na bohoslužbách. Zvyčajne mali čierny chlieb, ale mnohí nemali ani naň. „Jedli placky. Pilo sa mlieko, slabšie pivo, a to aj deti, a víno. A tiež tečúca voda,“ zhodujú sa a pridávajú, že sa jedlo rukami. Tí majetnejší mali vlastnú napichovaciu vidličku a nôž, ktoré nosili so sebou v puzdre aj na hodovačky. Dôvodom bola obava z ochorenia. Hygienické návyky neboli ako dnes.

Prečítajte si tiež: Transport číslo 103 odišiel z Levíc pred 74 rokmi. Po troch dňoch zastal v Osvienčime (+FOTO) Čítajte 

Ako sa žilo v stredoveku

„Každý deň organizujeme tri vstupy – o 8.30, 10.30 a 13.30 hodine,“ hovorí Nikola Mihálová s tým, že školy si dohodli účasť už vopred. Prídu sem z Komárna, Hronského Beňadiku, od Trnavy, Hriňovej, Šale, z Levíc a okolitých obcí. Vítaní sú aj individuálni záujemcovia, ktorí si môžu vyskúšať, ako sa žilo v stredoveku.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 568
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 104
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 699
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 401
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 620
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 296
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 104
  8. Po Slovensku na motorke 5 930
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 254
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


52m

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nedostavané Mochovce sú pre Slovenské elektrárne príťažou.

Týkajú sa kontroly kvality materiálov a realizácie kotviacich prvkov pre seizmicky zodolnené zariadenia.


SITA 15 h
Tento záber dostal Levičan ako prvý od kamaráta z Číny z tamojšieho vysielanie. Vtedy zistil, že film vysielajú na celom svete.

Levický hrad a slovenskú vlajku videli milióny divákov po celom svete.


17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


16 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


17. jún

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

Zásahový tím evidoval o výskyte medvedice v dedine vyše 70 hlásení a sťažností.


19 h

Už ste čítali?