LEVICE. Takmer 300 návštevníkov prišlo prvý deň, dnes dopoludnia, na nultý ročník podujatia, ktorý pripravilo Tekovské múzeum.
„Hrad má 700. výročie, je koniec školského roka, vyučovanie je voľnejšie,“ vymenovala historička Nikola Mihálová dva z dôvodov, prečo múzeum otvára novú tradíciu práve v tomto termíne. Ako doplnila, chcú si tiež vyskúšať nový typ podujatia. „Levické hradné slávnosti sú pre divákov skôr statické – stoja a pozerajú sa na program. Stredoveké dni na hrade sú zase interaktívne,“ vysvetlila a zároveň priblížila, čo všetko si návštevníci môžu vyskúšať.
Rytieri zo skupiny historického šermu Vir Fortis zo Zvolena pripravili pre záujemcov streľbu z luku a kuše, stredovekú verbovačku, lov rýb zo suda. Na hrade sa zdržia počas troch dní trvania podujatia od 18. do 20. júna, vrátane nocí.

Pivo pili aj deti
Stredovekú kuchyňu približujú Peter Vojtek a Peter Szabo z Kráľovej pečenej hovädzinky. „Je to hovädzie zadné robené na ražni. Má minimum tuku a pripravuje sa v uzavretom grile, čo je taká stredoveká rúra. Mäso sa robí pomaly a dlho,“ priblížili časť receptúry, zvyšok je ale ich tajomstvom.
V časoch kráľa Henricha VIII. takto naraz pripravili aj 100 kilogramov hovädziny, jedli ju s chlebovými plackami. Dnes hovädzinku podávajú so zemiakmi alebo do žemle: „Ako chcú ľudia.“
Obaja vyznávači histórie sa zhodujú, že dobová kuchyňa bola založená na surovinách, ktoré si vtedy vedeli dopestovať. Základ tvorili obilniny a z nich ovsené, ražné a pšeničné kaše. „Polievky boli riedke, zahustené múkou a dochutené kváskom a šťavou z kyslej kapusty,“ opisuje Peter Vojtek.
Biele pečivo z kvalitnej múky bolo len pre pánov, chudobní sa k nemu dostali len na bohoslužbách. Zvyčajne mali čierny chlieb, ale mnohí nemali ani naň. „Jedli placky. Pilo sa mlieko, slabšie pivo, a to aj deti, a víno. A tiež tečúca voda,“ zhodujú sa a pridávajú, že sa jedlo rukami. Tí majetnejší mali vlastnú napichovaciu vidličku a nôž, ktoré nosili so sebou v puzdre aj na hodovačky. Dôvodom bola obava z ochorenia. Hygienické návyky neboli ako dnes.

Ako sa žilo v stredoveku
„Každý deň organizujeme tri vstupy – o 8.30, 10.30 a 13.30 hodine,“ hovorí Nikola Mihálová s tým, že školy si dohodli účasť už vopred. Prídu sem z Komárna, Hronského Beňadiku, od Trnavy, Hriňovej, Šale, z Levíc a okolitých obcí. Vítaní sú aj individuálni záujemcovia, ktorí si môžu vyskúšať, ako sa žilo v stredoveku.