Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Hovädzina ako z čias Henricha VIII. vonia pod Levickým hradom. Konajú sa stredoveké dni

Na nultom ročníku 3-dňového podujatia sa iba nebojuje, ale aj ochutnáva.

Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly.Hovädzinu ako v stredoveku pripravujú dlho a pomaly. (Zdroj: (EL))

LEVICE. Takmer 300 návštevníkov prišlo prvý deň, dnes dopoludnia, na nultý ročník podujatia, ktorý pripravilo Tekovské múzeum.

„Hrad má 700. výročie, je koniec školského roka, vyučovanie je voľnejšie,“ vymenovala historička Nikola Mihálová dva z dôvodov, prečo múzeum otvára novú tradíciu práve v tomto termíne. Ako doplnila, chcú si tiež vyskúšať nový typ podujatia. „Levické hradné slávnosti sú pre divákov skôr statické – stoja a pozerajú sa na program. Stredoveké dni na hrade sú zase interaktívne,“ vysvetlila a zároveň priblížila, čo všetko si návštevníci môžu vyskúšať.

Skryť Vypnúť reklamu

Rytieri zo skupiny historického šermu Vir Fortis zo Zvolena pripravili pre záujemcov streľbu z luku a kuše, stredovekú verbovačku, lov rýb zo suda. Na hrade sa zdržia počas troch dní trvania podujatia od 18. do 20. júna, vrátane nocí.

Prečítajte si tiež: Po stopách stratených levických pamiatok. Pozrite sa, kde skončili... Čítajte 

Pivo pili aj deti

Stredovekú kuchyňu približujú Peter Vojtek a Peter Szabo z Kráľovej pečenej hovädzinky. „Je to hovädzie zadné robené na ražni. Má minimum tuku a pripravuje sa v uzavretom grile, čo je taká stredoveká rúra. Mäso sa robí pomaly a dlho,“ priblížili časť receptúry, zvyšok je ale ich tajomstvom.

V časoch kráľa Henricha VIII. takto naraz pripravili aj 100 kilogramov hovädziny, jedli ju s chlebovými plackami. Dnes hovädzinku podávajú so zemiakmi alebo do žemle: „Ako chcú ľudia.“

Obaja vyznávači histórie sa zhodujú, že dobová kuchyňa bola založená na surovinách, ktoré si vtedy vedeli dopestovať. Základ tvorili obilniny a z nich ovsené, ražné a pšeničné kaše. „Polievky boli riedke, zahustené múkou a dochutené kváskom a šťavou z kyslej kapusty,“ opisuje Peter Vojtek.

Skryť Vypnúť reklamu

Biele pečivo z kvalitnej múky bolo len pre pánov, chudobní sa k nemu dostali len na bohoslužbách. Zvyčajne mali čierny chlieb, ale mnohí nemali ani naň. „Jedli placky. Pilo sa mlieko, slabšie pivo, a to aj deti, a víno. A tiež tečúca voda,“ zhodujú sa a pridávajú, že sa jedlo rukami. Tí majetnejší mali vlastnú napichovaciu vidličku a nôž, ktoré nosili so sebou v puzdre aj na hodovačky. Dôvodom bola obava z ochorenia. Hygienické návyky neboli ako dnes.

Prečítajte si tiež: Transport číslo 103 odišiel z Levíc pred 74 rokmi. Po troch dňoch zastal v Osvienčime (+FOTO) Čítajte 

Ako sa žilo v stredoveku

„Každý deň organizujeme tri vstupy – o 8.30, 10.30 a 13.30 hodine,“ hovorí Nikola Mihálová s tým, že školy si dohodli účasť už vopred. Prídu sem z Komárna, Hronského Beňadiku, od Trnavy, Hriňovej, Šale, z Levíc a okolitých obcí. Vítaní sú aj individuálni záujemcovia, ktorí si môžu vyskúšať, ako sa žilo v stredoveku.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 181
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 389
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 800
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 546
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 364
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 253
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 312
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 265
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 186
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 135
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stredovek

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

V zime autobusy prejdú na režim letných prázdnin

Ľudí cestujúcich prímestskými spojmi čakajú obmedzenia. Začnú platiť od 18. januára.

Spoje budú jazdiť podľa cestovných poriadkov platných v lete.
BASKETBAL

V Handlovej nepomohlo ani 25 bodov Černokojeva

Po krátkej prestávke sa Levice nevrátili ideálnym spôsobom do súťažných stretnutí, v 27. kole prehrali v súboji prvého s posledným na palubovke Handlovej a zároveň prišiel o postavenie lídra SBL.

Levice v poslednom zápase nestačili na Handlovú. Problémom bola hlavne obrana, keď inkasovali až 100 bodov.
Výhľad z okna židovskej školy smerom do centra.

Nemocnica Levice: Centrálna sterilizácia je už hotová

Výstavbu nového urgentného príjmu v levickej nemocnici nezastavila ani pandémia.

Vnútorné priestory budovaného urgentného príjmu v levickej nemocnici.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

V Topoľčanoch začali s očkovaním

Topoľčianska nemocnica začala s očkovaním svojich zamestnancov. K 15. januáru zaočkovala spolu 320 ľudí – zamestnancov nemocnice a ďalších zdravotníkov z mesta Topoľčany.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?