REGIÓN. Rok 2018 utkvie fajnšmekrom v pamäti. Domácej pálenky s týmto ročníkom bude slušné množstvo.

Na nedostatok ovocia si túto sezónu sťažovať nemôžu. Horšie to je s voľnými termínmi v registrovaných páleniciach. V Levickom okrese je približne desiatka takýchto zariadení. Novú prevádzku otvorili v Kalnej nad Hronom.
„Domáca“ pre špeciálne rodinné udalosti
Kým vlani nemali v 65-hektárovom sade v Devičanoch čo zberať, tento rok na stromoch čakalo vyše 300 ton jabĺk. Nielen veľkopestovatelia, ale aj záhradkári sa tešia z úrody a zároveň si lámu hlavu, čo s ňou.
„Dozreté ovocie sme postupne dávali do suda. Už je z neho pálenka,“ hovorí Ján Kováč z obce pri Leviciach s tým, že, samozrejme, tie najkrajšie jablká odložili na konzumáciu na zimu. Kvas nachystali len z poškodených plodov. „Mali sme šťastie, že sme stihli začiatok sezóny, keď ešte našli voľný termín v pálenici. Hľadal som takú, aby som si nemusel zháňať drevo a hlavne nebola ďaleko,“ doplnil senior s tým, že z dvadsiatich litrov pálenky dal bokom dva litre: „Robím tak každý rok, keď pálim. Načneme ich raz, na svadbe vnukov.“
Mrkvu nepália
„Do polovice apríla sme vybookovaní – termíny sú plne obsadené,“ reagoval Milan Kupči, konateľ pestovateľskej pálenice v Starom Tekove. Na trhu pôsobia päť rokov a ako hovorí, čakacia doba bola vždy približne dva mesiace, teraz sa ale predĺžila. Dopyt o výrobu „domácej“ narástol.
Každý deň vypália štyri kotly, každý s objemom 260 litrov. „Je to dvojkotlová technológia na drevo, používame medené kotly. Proces trvá šesť až sedem hodín. Čím dlhšie sa páli, tým je lepšia kvalita destilátu,“ opisuje.
Dobrú úrodu majú všetky druhy ovocia, ktoré sú tradičné pre výrobu domácej pálenky. Začínali čerešňami a marhuľami, pokračovali pre náš región typickými morušami, hruškami a teraz idú na rad slivky a jablká. „Nosia aj ovocné zmesi, zvyšky vína na vínovicu, tiež oskoruše. Pýtali sa aj na mrkvu, to ale nerobíme, lebo zariadenie napáchne a pachy sa ťažko odstránia,“ vymenoval kuriozity.
Sezónu natiahnu na celý rok
O niečo kratšie čakacie doby má neďaleká pálenica v Hronských Kosihách. Domáci destilát tu z privezeného kvasu páli už tretia generácia rodiny Horváthovcov. Pálenicu zakladali v roku 1918 a ani po sto rokoch sa technológia výroby veľmi nezmenila. Každý deň vypália tri 300-litrové kotly.
Majiteľ Anton Horváth hovorí, že po dvoch slabých rokoch sa túto sezónu nezastavili: „Začali sme začiatkom augusta a páliť budeme do júla. Vtedy už ale chodia len zábudlivci.“
Aktuálne objednávajú na február. Podľa skúseného páleničiara to nie je problém, ak je kvas správne uskladnený: „Keď ovocie vykvasí, sudy treba zatvoriť a uložiť na chladné miesto s teplotou okolo šesť stupňov Celzia. Dôležité je sudy neotvárať,“ zdôraznil s tým, že keď kvas nemá kyslík, kvasný proces sa zastaví.
Nová pálenica
Prvá sezóna a hneď vyťažená. Obecná pálenica v Kalnej nad Hronom zažíva nápor, ktorý sa ale podľa Igora Gogoru, prednostu obecného úradu, dá zvládnuť: „Od polovice augusta sme doteraz vypálili približne 4-tisíc litrov domácej pálenky. September a október sme mali nabitý.“ Najbližšie voľné termíny majú v polovici decembra.
Pracujú s jedným 300-litrovým kotlom, kvas sa destiluje na jeden raz štyrikrát.