Pondelok, 25. marec, 2019 | Meniny má Marián

Pálenice majú nápor. Na tento rok sú vybookované

Destilát pália aj z moruše, jarabiny či kompótov. Mrkvu ale odmietajú.

Tohtoročná úroda ovocia potešila pestovateľov aj páleničiarov.Tohtoročná úroda ovocia potešila pestovateľov aj páleničiarov.(Zdroj: Ilustr. (TASR))

REGIÓN. Rok 2018 utkvie fajnšmekrom v pamäti. Domácej pálenky s týmto ročníkom bude slušné množstvo.

Prečítajte si tiež: LEVICE: Z poškodeného nadjazdu vylúčia nákladnú dopravu

Na nedostatok ovocia si túto sezónu sťažovať nemôžu. Horšie to je s voľnými termínmi v registrovaných páleniciach. V Levickom okrese je približne desiatka takýchto zariadení. Novú prevádzku otvorili v Kalnej nad Hronom.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Domáca“ pre špeciálne rodinné udalosti

Kým vlani nemali v 65-hektárovom sade v Devičanoch čo zberať, tento rok na stromoch čakalo vyše 300 ton jabĺk. Nielen veľkopestovatelia, ale aj záhradkári sa tešia z úrody a zároveň si lámu hlavu, čo s ňou.

„Dozreté ovocie sme postupne dávali do suda. Už je z neho pálenka,“ hovorí Ján Kováč z obce pri Leviciach s tým, že, samozrejme, tie najkrajšie jablká odložili na konzumáciu na zimu. Kvas nachystali len z poškodených plodov. „Mali sme šťastie, že sme stihli začiatok sezóny, keď ešte našli voľný termín v pálenici. Hľadal som takú, aby som si nemusel zháňať drevo a hlavne nebola ďaleko,“ doplnil senior s tým, že z dvadsiatich litrov pálenky dal bokom dva litre: „Robím tak každý rok, keď pálim. Načneme ich raz, na svadbe vnukov.“

Mrkvu nepália

„Do polovice apríla sme vybookovaní – termíny sú plne obsadené,“ reagoval Milan Kupči, konateľ pestovateľskej pálenice v Starom Tekove. Na trhu pôsobia päť rokov a ako hovorí, čakacia doba bola vždy približne dva mesiace, teraz sa ale predĺžila. Dopyt o výrobu „domácej“ narástol.

Každý deň vypália štyri kotly, každý s objemom 260 litrov. „Je to dvojkotlová technológia na drevo, používame medené kotly. Proces trvá šesť až sedem hodín. Čím dlhšie sa páli, tým je lepšia kvalita destilátu,“ opisuje.

Dobrú úrodu majú všetky druhy ovocia, ktoré sú tradičné pre výrobu domácej pálenky. Začínali čerešňami a marhuľami, pokračovali pre náš región typickými morušami, hruškami a teraz idú na rad slivky a jablká. „Nosia aj ovocné zmesi, zvyšky vína na vínovicu, tiež oskoruše. Pýtali sa aj na mrkvu, to ale nerobíme, lebo zariadenie napáchne a pachy sa ťažko odstránia,“ vymenoval kuriozity.

Sezónu natiahnu na celý rok

O niečo kratšie čakacie doby má neďaleká pálenica v Hronských Kosihách. Domáci destilát tu z privezeného kvasu páli už tretia generácia rodiny Horváthovcov. Pálenicu zakladali v roku 1918 a ani po sto rokoch sa technológia výroby veľmi nezmenila. Každý deň vypália tri 300-litrové kotly.

Majiteľ Anton Horváth hovorí, že po dvoch slabých rokoch sa túto sezónu nezastavili: „Začali sme začiatkom augusta a páliť budeme do júla. Vtedy už ale chodia len zábudlivci.“

Aktuálne objednávajú na február. Podľa skúseného páleničiara to nie je problém, ak je kvas správne uskladnený: „Keď ovocie vykvasí, sudy treba zatvoriť a uložiť na chladné miesto s teplotou okolo šesť stupňov Celzia. Dôležité je sudy neotvárať,“ zdôraznil s tým, že keď kvas nemá kyslík, kvasný proces sa zastaví.

Nová pálenica

Prvá sezóna a hneď vyťažená. Obecná pálenica v Kalnej nad Hronom zažíva nápor, ktorý sa ale podľa Igora Gogoru, prednostu obecného úradu, dá zvládnuť: „Od polovice augusta sme doteraz vypálili približne 4-tisíc litrov domácej pálenky. September a október sme mali nabitý.“ Najbližšie voľné termíny majú v polovici decembra.

Pracujú s jedným 300-litrovým kotlom, kvas sa destiluje na jeden raz štyrikrát.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5KDQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5KDQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  6. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  7. Investment Advisory Guide for Slovakia
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  9. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  1. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  2. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  3. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  4. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  6. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  7. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  8. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  9. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  10. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 25 287
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 22 426
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 21 176
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 17 881
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 877
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 048
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 893
  8. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 766
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 481
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 4 402

Hlavné správy z MY Levice

Tekovské kroje očarili fotografa. Vydať chce knihu

Autor zachytil dobovú atmosféru aj krásu tradičného odevu v obci Rybník.

Rybnícke kroje fotené v miestnom ľudovom dome.
PLÁVANIE

Dlhé trate zvládli mladé Levičanky na výbornú

Osmička dievčat klubu Aquasport Levice v zložení Viktória Fašková (2006), Alexandra Kasanová (2006), Nina Gutyanová (2007), Natália Lacková (2007), Wanda Wagnerová (2007),Olívia Búryová (2009), Dominika Lecká (2009) a Natália Macáková (2009) sa zúčastnili Jesenných Majstrovstiev ZSO – dlhé trate v Nových Zámkoch.

ObFZ LEVICE

OKRESNÝ FUTBAL: Sedem rôznych strelcov v Lužanoch. Jarná časť odštartovala už aj v III. triede

Prinášame vám aktuálny podrobný prehľad futbalového diania v okresnom futbale z ObM, II. a III. triedy ObFZ Levice v podobe komentárov a tabuliek.

Tlmače doma zaznamenali prvé jarné body, keď Lok zdolali výsledkom 3:2.

Vymenia v Bátovciach asfaltové námestie za zeleň?

Predsedníctvo Spolku pre obnovu dediny sa zišlo v Bátovciach.

Bátovce sú označované aj ako mesto kráľovien.
FUTBAL

KAM ZA FUTBALOM: Vyberte si ten váš futbalový zápas

Prinášame vám prehľad futbalových zápasov počas aktuálneho víkendu.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kňazský seminár v Badíne končí, bohoslovcov je málo a náklady sú vysoké

V roku 2003 navštívil seminár aj pápež Ján Pavol II.

V Číne žije desať rokov: Číňania sú zvyknutí, že sa všetko rýchlo mení

Jej bohatá história a neopakovateľná atmosféra mu učarovala už v detstve.

Vybrali SME

Už ste čítali?