Nedeľa, 21. apríl, 2019 | Meniny má Ervín

Čokoláda dobyla svet. U nás rozvoniava od 18. storočia

Pôvodne nechutná zmes, potom panská pochúťka či afrodiziakum. Menej majetnejším vrstvám bola čokoláda dlho nedostupná.

So zavedením továrenskej výroby sa čokoláda dostala k širokým masám.So zavedením továrenskej výroby sa čokoláda dostala k širokým masám.(Zdroj: (JN))

LEVICE. Čokoládové tabuľky, bonbóny či figúrky vyhľadávané najmä na Vianoce a Veľkú noc. Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti na svete.

Vyrába sa z plodov kakaovníka. V strednom Mexiku bol známy už pred tritisíc rokmi. Aztékovia verili, že kakaové bôby sú darom od boha múdrosti. Mali takú hodnotu, že sa používali ako platidlo.

Továrne na výrobu sladkostí z čokolády vznikali aj na našom území. V roku 1840 založili továreň Opavia v Opave, o polstoročie neskôr Zoru Olomouc. V roku 1905 otvoril Adolf Fischer Trnavskú továreň na čokoládu, ktorú v roku 1934 premenovali na Figaro. Zopár ich pôsobilo aj v Leviciach, a to už na počiatku 20. storočia.

Prečítajte si tiež: Unikátna zážitková záhrada vzniká v našom regióne. Pozrite si, ako bude vyzerať

Cesta cez oceán

Čokoláda sa v Európe ocitla vďaka moreplavcom, ktorí ju v 16. storočí, po objavení Ameriky, doviezli do Španielska. Táto „nechutná zmes“, ako ju vtedy nazvali, si po pridaní cukru získala mlsné jazýčky vo vyšších kruhoch. Až neskôr ju vďaka prijateľnejším cenám mohli ochutnať aj príslušníci nižších vrstiev. Na francúzskom kráľovskom dvore mala povesť afrodiziaka.

Vo svete sladkostí

Papierové obaly na čokoládu a cukrovinky, dekoratívne bonboniéry, papierové krabičky či farebné plechovky. Výrobcovia sladkostí kedysi vedeli zaujať zákazníkov nielen obsahom, ale aj obalom, ktorý mal „udrieť“ do oka na prvý pohľad. U detí vsadili na zvedavosť, a tak do balení vkladali kolekcie zberateľských kartičiek či náučné obrázky, ktoré sa dali vystrihnúť. Nožnice sa im zišli aj po zjedení čokolád, z papierových obalov ktorých vystrihovali postavičky bábik a tie potom obliekali do šiat. Ako inak, vystrihnutých z obalu.

Prečítajte si tiež: Promenádu z čias Rakúsko-Uhorska dobrovoľníci obnovujú

Zdobené bonboniéry prežili vyše polstoročie aj vďaka svojmu prepracovanému dizajnu - nezriedka v nich odkladali bižutériu, staré fotografie alebo šijacie potreby. Rovnako aj plechovky sú večné, neukrývajú ale bonbóny, ale napríklad šróby.

„Výstavu Čokoláda – sladké pokušenie pripravilo Múzeum obchodu v Bratislave,“ hovorí Nikola Mihálová, historička Tekovského múzea v Leviciach, kde je táto výstava aktuálne inštalovaná.

Pridáva aj výpočet zaujímavých exponátov. Sú to dobové vývesné štíty, reklamy, plechové formy na tabuľkovú čokoládu a bonbóny alebo vybavenie obchodu. Voľakedy v ňom nechýbali zásobníky na cukrovinky, ktoré sa vážili a sypali do jednorazových papierových vrecúšok. Zachovali sa aj lisy na cukríky z obdobia po druhej svetovej vojne.

Zákusky, torty a delikatesy

Prvé tabuľkové čokolády vyrobila v roku 1875 anglická firma Fry and sons. Švajčiar Daniel Peter vynašiel recept na mliečnu čokoládu a jeho krajan Henrim Nestlé zase kondenzované mlieko. A tak sa mliečna čokoláda stala symbolom Švajčiarska.

Na naše územie sa čokoláda dostala v 18. storočí. Neskôr, v roku 1832 upiekol František Zacher tortu, ktorá dodnes nesie jeho meno a slávu si získala po celom svete. Oplátkovú tortu o desať rokov neskôr upiekol viedenský cukrár Leopold Pischinger. No a do tretice si svoje miesto na cukrárskom nebi vyslúžila torta Józsefa Dobosa, ktorú uviedol v roku 1885 na národnej výstave v Budapešti.

Čarovanie s čokoládou pokračovalo aj ďalej. V roku 1890 predstavil Paul Fürst delikatesu Mozartove gule, ktorých originálna podoba sa predáva dodnes v rovnomennej cukrárni v Salzburgu. Emil Gerbeaud uviedol zákusok zserbó a v roku 1892 začal s výrobu mačacích jazýčkov.

Čokoládový ošiaľ

V 19. storočí prešla výroba čokolády z manufaktúr do priemyselnej výroby. Ručnú prácu pri odlievaní tabuliek z čokoládovej masy a výrobe bonbónov nahradili stroje. Odzrkadlilo sa to na nižšej cene výrobkov, vďaka čomu ich mohli ochutnávať aj nižšie spoločenské vrstvy.

Továrne vznikali aj na našom území. V roku 1840 založili továreň Opavia v Opave, o polstoročie neskôr Zoru Olomouc. V roku 1905 otvoril Adolf Fischer Trnavskú továreň na čokoládu, ktorú v roku 1934 premenovali na Figaro.

V 30. rokoch minulého storočia boli menšie prevádzky vo viacerých mestách na území Československa, dokopy ich bolo 180. Levice nevynímajúc. „Továreň na čokoládu a cukríky vznikla v roku 1924 a jej vlastníkom bol Jozef Klein. V roku 1927 továreň bola prestavaná a modernizovaná. Sídlila na Kálnickej ulici číslo 32,“ priblížila Nikola Mihálová s tým, že od roku 1931 vyrábali aj čokoládu, a to hlavne na rôzne príležitosti, ako boli Vianoce alebo veľkonočné sviatky. Továreň zamestnávala 16 stálych a asi 50 sezónnych zamestnancov.

Podnik Dezerta Levice v Leviciach fungoval v medzivojnovom období. Pravdepodobne sa nachádzal v miestach oproti starej detskej nemocnice.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 16 216
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 14 850
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 830
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 485
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 843
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 976
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 296
  8. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 3 763
  9. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 520
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 332

Hlavné správy z MY Levice

V storočných silách mlyna budú hotelové izby (+FOTO)

Z panoramatickej reštaurácie bude výhľad na hrad, sídliská, rodinné domy až za nadjazd.

Výhľad z budúcej reštaurácie.

Prešiel vojnové a chudobné oblasti. Cestovateľ z nášho regiónu má ale rešpekt pred kockami ľadu

Má iba 39 rokov a precestoval už päťdesiatku krajín. Nevyhľadáva ale bežné turistické destinácie, spoznáva život v rozvojových krajinách.

V Ugande.

Očkovanie a antibiotiká priniesli ľudstvu zmenu

Slovensko je ďalšou krajinou, v ktorej bol zaznamenaný výskyt epidémie osýpok.

Ilustračné foto

Firma chce postaviť novú prevádzku v Géni

Spoločnosť sa zaoberá tkaním a predajom textilných upínacích pásov pre kamióny a priemysel.

Symbolický strom pribudol v obci nášho okresu

Len kúsok od Levíc vzniká nová tradícia. Zamerali ju na prírodu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Liptovská Mara ukázala základy zatopených domov

Raz do roka sa dá Liptovská Mara zažiť inak.

Na privádzači R1 v Nitre by mal pribudnúť priechod pre chodcov

Problémom sa opakovane zaoberal Výbor mestskej časti Čermáň. Konštatoval, že ide o legitímnu požiadavku.

Vybrali SME

Už ste čítali?