Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Čokoláda dobyla svet. V Leviciach voňala medzi vojnami

Pôvodne nechutná zmes, potom panská pochúťka či afrodiziakum. Menej majetnejším vrstvám bola čokoláda dlho nedostupná.

História čokolády u nás.História čokolády u nás. (Zdroj: Múzeum obchodu)

LEVICE. Čokoládové tabuľky, bonbóny či figúrky vyhľadávané najmä na Vianoce a Veľkú noc. Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti na svete.

Vyrába sa z plodov kakaovníka. V strednom Mexiku bol známy už pred tritisíc rokmi. Aztékovia verili, že kakaové bôby sú darom od boha múdrosti. Mali takú hodnotu, že sa používali ako platidlo.

Továrne na výrobu sladkostí z čokolády vznikali aj na našom území. V roku 1840 založili Opaviu v Opave, o polstoročie neskôr Zoru Olomouc. V roku 1905 otvoril Adolf Fischer Trnavskú továreň na čokoládu, ktorú v roku 1934 premenovali na Figaro.

Skryť Vypnúť reklamu

Zopár ich pôsobilo aj v Leviciach, a to už na počiatku 20. storočia. V 30. rokoch minulého storočia boli menšie prevádzky vo viacerých mestách na území Československa, dokopy ich bolo 180. Levice nevynímajúc. „Továreň na čokoládu a cukríky vznikla v roku 1924 a jej vlastníkom bol Jozef Klein. V roku 1927 továreň bola prestavaná a modernizovaná. Sídlila na Kálnickej ulici číslo 32,“ priblížila Nikola Mihálová s tým, že od roku 1931 vyrábali aj čokoládu, a to hlavne na rôzne príležitosti, ako boli Vianoce alebo veľkonočné sviatky. Továreň zamestnávala 16 stálych a asi 50 sezónnych zamestnancov.

Súvisiaci článok Ako sa žilo v Leviciach pred 100 rokmi? (+ FOTO) Čítajte 

Podnik Dezerta Levice v Leviciach fungoval v medzivojnovom období. Pravdepodobne sa nachádzal v miestach oproti starej detskej nemocnice.

Cesta cez oceán

Čokoláda sa v Európe ocitla vďaka moreplavcom, ktorí ju v 16. storočí, po objavení Ameriky, doviezli do Španielska. Táto „nechutná zmes“, ako ju vtedy nazvali, si po pridaní cukru získala mlsné jazýčky vo vyšších kruhoch. Až neskôr ju vďaka prijateľnejším cenám mohli ochutnať aj príslušníci nižších vrstiev. Na francúzskom kráľovskom dvore mala povesť afrodiziaka.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo svete sladkostí

Papierové obaly na čokoládu a cukrovinky, dekoratívne bonboniéry, papierové krabičky či farebné plechovky. Výrobcovia sladkostí kedysi vedeli zaujať zákazníkov nielen obsahom, ale aj obalom, ktorý mal „udrieť“ do oka na prvý pohľad. U detí vsadili na zvedavosť, a tak do balení vkladali kolekcie zberateľských kartičiek či náučné obrázky, ktoré sa dali vystrihnúť. Nožnice sa im zišli aj po zjedení čokolád, z papierových obalov ktorých vystrihovali postavičky bábik a tie potom obliekali do šiat. Ako inak, vystrihnutých z obalu.

Prečítajte si tiež: Promenádu z čias Rakúsko-Uhorska dobrovoľníci obnovujú Čítajte 

Zdobené bonboniéry prežili vyše polstoročie aj vďaka svojmu prepracovanému dizajnu - nezriedka v nich odkladali bižutériu, staré fotografie alebo šijacie potreby. Rovnako aj plechovky sú večné, neukrývajú ale bonbóny, ale napríklad šróby.

Skryť Vypnúť reklamu

„Výstavu Čokoláda – sladké pokušenie pripravilo Múzeum obchodu v Bratislave,“ hovorí Nikola Mihálová, historička Tekovského múzea v Leviciach, kde je táto výstava aktuálne inštalovaná.

Pridáva aj výpočet zaujímavých exponátov. Sú to dobové vývesné štíty, reklamy, plechové formy na tabuľkovú čokoládu a bonbóny alebo vybavenie obchodu. Voľakedy v ňom nechýbali zásobníky na cukrovinky, ktoré sa vážili a sypali do jednorazových papierových vrecúšok. Zachovali sa aj lisy na cukríky z obdobia po druhej svetovej vojne.

Zákusky, torty a delikatesy

Prvé tabuľkové čokolády vyrobila v roku 1875 anglická firma Fry and sons. Švajčiar Daniel Peter vynašiel recept na mliečnu čokoládu a jeho krajan Henrim Nestlé zase kondenzované mlieko. A tak sa mliečna čokoláda stala symbolom Švajčiarska.

Na naše územie sa čokoláda dostala v 18. storočí. Neskôr, v roku 1832 upiekol František Zacher tortu, ktorá dodnes nesie jeho meno a slávu si získala po celom svete. Oplátkovú tortu o desať rokov neskôr upiekol viedenský cukrár Leopold Pischinger. No a do tretice si svoje miesto na cukrárskom nebi vyslúžila torta Józsefa Dobosa, ktorú uviedol v roku 1885 na národnej výstave v Budapešti.

Čarovanie s čokoládou pokračovalo aj ďalej. V roku 1890 predstavil Paul Fürst delikatesu Mozartove gule, ktorých originálna podoba sa predáva dodnes v rovnomennej cukrárni v Salzburgu. Emil Gerbeaud uviedol zákusok zserbó a v roku 1892 začal s výrobu mačacích jazýčkov.

Čokoládový ošiaľ

V 19. storočí prešla výroba čokolády z manufaktúr do priemyselnej výroby. Ručnú prácu pri odlievaní tabuliek z čokoládovej masy a výrobe bonbónov nahradili stroje. Odzrkadlilo sa to na nižšej cene výrobkov, vďaka čomu ich mohli ochutnávať aj nižšie spoločenské vrstvy.

Prečítajte si tiež: Unikátna zážitková záhrada vzniká v našom regióne. Pozrite si, ako bude vyzerať Čítajte 

Továrne vznikali aj na našom území. V roku 1840 založili továreň Opavia v Opave, o polstoročie neskôr Zoru Olomouc. V roku 1905 otvoril Adolf Fischer Trnavskú továreň na čokoládu, ktorú v roku 1934 premenovali na Figaro.

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  2. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  3. Tento rok turizmu neprial
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  3. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  6. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  10. Tento rok turizmu neprial
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 600
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 10 711
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 9 629
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 782
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 6 224
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 801
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 4 921
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 519
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 837
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 848

Blogy SME

  1. Rudolfa Vallová: Je ľahko kritizovať každú vládu
  2. Vlasta Žampová: Čo ma /nás zaujíma???
  3. Radovan Kazda: Všetko je inak. Na Madagaskare nehladujú pre zmenu klímy
  4. Viktor Pamula: Pomoc pre Jakubka
  5. Aleš Tvrdý: Cestovné poistenie počas pandémie
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch
  7. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.12.1921)
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 266
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 530
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 816
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 775
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 728
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 721
  7. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 581
  8. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 173
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Pošlite fotografiu. Zverejníme ju v najmilšej fotogalérii nášho regiónu.


4 h

Predstavili, ako by mal nový prístup vyzerať.


2. dec
Ilustračné foto.

V materských aj základných školách je vysoká chorobnosť detí.


1. dec
Zo zápasu Beša - Horné Semerovce 3:2

V poslednom kole zdolali rivala.


Ján Jančo 1. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


21 h

Odporúčajú ľuďom, aby sa pohybovali v skupinkách.


2. dec

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Nehoda sa zaobišla bez zranení. Univerzitná nemocnica v Martine bola nútená presťahovať oddelenia Gynekologicko-pôrodníckej kliniky do náhradných priestorov.


a 1 ďalší 23 h

Blogy SME

  1. Rudolfa Vallová: Je ľahko kritizovať každú vládu
  2. Vlasta Žampová: Čo ma /nás zaujíma???
  3. Radovan Kazda: Všetko je inak. Na Madagaskare nehladujú pre zmenu klímy
  4. Viktor Pamula: Pomoc pre Jakubka
  5. Aleš Tvrdý: Cestovné poistenie počas pandémie
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch
  7. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.12.1921)
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 266
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 530
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 816
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 775
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 728
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 721
  7. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 581
  8. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 173
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu