Pondelok, 19. apríl, 2021 | Meniny má JelaKrížovkyKrížovky

Čokoláda dobyla svet. V Leviciach voňala medzi vojnami

Pôvodne nechutná zmes, potom panská pochúťka či afrodiziakum. Menej majetnejším vrstvám bola čokoláda dlho nedostupná.

História čokolády u nás.História čokolády u nás. (Zdroj: Múzeum obchodu)

LEVICE. Čokoládové tabuľky, bonbóny či figúrky vyhľadávané najmä na Vianoce a Veľkú noc. Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti na svete.

Vyrába sa z plodov kakaovníka. V strednom Mexiku bol známy už pred tritisíc rokmi. Aztékovia verili, že kakaové bôby sú darom od boha múdrosti. Mali takú hodnotu, že sa používali ako platidlo.

Továrne na výrobu sladkostí z čokolády vznikali aj na našom území. V roku 1840 založili továreň Opavia v Opave, o polstoročie neskôr Zoru Olomouc. V roku 1905 otvoril Adolf Fischer Trnavskú továreň na čokoládu, ktorú v roku 1934 premenovali na Figaro. Zopár ich pôsobilo aj v Leviciach, a to už na počiatku 20. storočia.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Unikátna zážitková záhrada vzniká v našom regióne. Pozrite si, ako bude vyzerať Čítajte 

Cesta cez oceán

Čokoláda sa v Európe ocitla vďaka moreplavcom, ktorí ju v 16. storočí, po objavení Ameriky, doviezli do Španielska. Táto „nechutná zmes“, ako ju vtedy nazvali, si po pridaní cukru získala mlsné jazýčky vo vyšších kruhoch. Až neskôr ju vďaka prijateľnejším cenám mohli ochutnať aj príslušníci nižších vrstiev. Na francúzskom kráľovskom dvore mala povesť afrodiziaka.

Vo svete sladkostí

Papierové obaly na čokoládu a cukrovinky, dekoratívne bonboniéry, papierové krabičky či farebné plechovky. Výrobcovia sladkostí kedysi vedeli zaujať zákazníkov nielen obsahom, ale aj obalom, ktorý mal „udrieť“ do oka na prvý pohľad. U detí vsadili na zvedavosť, a tak do balení vkladali kolekcie zberateľských kartičiek či náučné obrázky, ktoré sa dali vystrihnúť. Nožnice sa im zišli aj po zjedení čokolád, z papierových obalov ktorých vystrihovali postavičky bábik a tie potom obliekali do šiat. Ako inak, vystrihnutých z obalu.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Promenádu z čias Rakúsko-Uhorska dobrovoľníci obnovujú Čítajte 

Zdobené bonboniéry prežili vyše polstoročie aj vďaka svojmu prepracovanému dizajnu - nezriedka v nich odkladali bižutériu, staré fotografie alebo šijacie potreby. Rovnako aj plechovky sú večné, neukrývajú ale bonbóny, ale napríklad šróby.

„Výstavu Čokoláda – sladké pokušenie pripravilo Múzeum obchodu v Bratislave,“ hovorí Nikola Mihálová, historička Tekovského múzea v Leviciach, kde je táto výstava aktuálne inštalovaná.

Pridáva aj výpočet zaujímavých exponátov. Sú to dobové vývesné štíty, reklamy, plechové formy na tabuľkovú čokoládu a bonbóny alebo vybavenie obchodu. Voľakedy v ňom nechýbali zásobníky na cukrovinky, ktoré sa vážili a sypali do jednorazových papierových vrecúšok. Zachovali sa aj lisy na cukríky z obdobia po druhej svetovej vojne.

Skryť Vypnúť reklamu

Zákusky, torty a delikatesy

Prvé tabuľkové čokolády vyrobila v roku 1875 anglická firma Fry and sons. Švajčiar Daniel Peter vynašiel recept na mliečnu čokoládu a jeho krajan Henrim Nestlé zase kondenzované mlieko. A tak sa mliečna čokoláda stala symbolom Švajčiarska.

Na naše územie sa čokoláda dostala v 18. storočí. Neskôr, v roku 1832 upiekol František Zacher tortu, ktorá dodnes nesie jeho meno a slávu si získala po celom svete. Oplátkovú tortu o desať rokov neskôr upiekol viedenský cukrár Leopold Pischinger. No a do tretice si svoje miesto na cukrárskom nebi vyslúžila torta Józsefa Dobosa, ktorú uviedol v roku 1885 na národnej výstave v Budapešti.

Čarovanie s čokoládou pokračovalo aj ďalej. V roku 1890 predstavil Paul Fürst delikatesu Mozartove gule, ktorých originálna podoba sa predáva dodnes v rovnomennej cukrárni v Salzburgu. Emil Gerbeaud uviedol zákusok zserbó a v roku 1892 začal s výrobu mačacích jazýčkov.

Čokoládový ošiaľ

V 19. storočí prešla výroba čokolády z manufaktúr do priemyselnej výroby. Ručnú prácu pri odlievaní tabuliek z čokoládovej masy a výrobe bonbónov nahradili stroje. Odzrkadlilo sa to na nižšej cene výrobkov, vďaka čomu ich mohli ochutnávať aj nižšie spoločenské vrstvy.

Továrne vznikali aj na našom území. V roku 1840 založili továreň Opavia v Opave, o polstoročie neskôr Zoru Olomouc. V roku 1905 otvoril Adolf Fischer Trnavskú továreň na čokoládu, ktorú v roku 1934 premenovali na Figaro.

V 30. rokoch minulého storočia boli menšie prevádzky vo viacerých mestách na území Československa, dokopy ich bolo 180. Levice nevynímajúc. „Továreň na čokoládu a cukríky vznikla v roku 1924 a jej vlastníkom bol Jozef Klein. V roku 1927 továreň bola prestavaná a modernizovaná. Sídlila na Kálnickej ulici číslo 32,“ priblížila Nikola Mihálová s tým, že od roku 1931 vyrábali aj čokoládu, a to hlavne na rôzne príležitosti, ako boli Vianoce alebo veľkonočné sviatky. Továreň zamestnávala 16 stálych a asi 50 sezónnych zamestnancov.

Podnik Dezerta Levice v Leviciach fungoval v medzivojnovom období. Pravdepodobne sa nachádzal v miestach oproti starej detskej nemocnice.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  4. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  5. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  6. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  9. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  1. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  2. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  3. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  4. Firmy požadujú väčšiu flexibilitu
  5. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  6. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  7. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  8. AURES Holdings sa vydáva na západ
  9. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  10. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 168
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 19 944
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 365
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 384
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 033
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 627
  7. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 967
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 772
  9. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 628
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 597
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Zrekonštruovaný plavecká bazén má šesť dráh.

Plavecký a detský bazén sú pripravené na prvých návštevníkov od januára.

1 h
Hodiny z keramiky.

Netradičné diela našli domov v Austrálii, New Yorku aj Viedni.

18. apr
Spoje budú jazdiť v režime vyučovania.

+ ZOZNAM dočasne pozastavených spojov z dôvodu zníženej mobily obyvateľov.

16. apr
Martin Spano.

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Martinčanka úprimne o tom, aké tienisté stránky prináša život s peknou tvárou.

13 h

Svadbu mladomanželov z Turca sprevádzali aj lavíny.

15. apr

Horčica sa stala pevnou súčasťou slovenskej kuchyne. Každý národ má tu svoju, Francúzi dijonskú, Nemci svoju žltú a Slováci majú liptovskomikulášsku.

15. apr

Už ste čítali?