LEVICE. O tom, že takmer tristo kilogramov mäsa z rizikového bitúnku v Poľsku bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku, informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Prostredníctvom systému rýchleho varovania dostala Štátna veterinárna a potravinová správa 31. januára informáciu o ďalších dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR. Zo šiestich obchodných prevádzok, kam malo ísť, bola označená aj jedna v Leviciach. Skontrolovali ju inšpektori z veterinárnej správy.
Levickí hygienici spravili kontrolu v zariadeniach spoločného stravovania. „Mäso dovezené z Poľska sa tam nevyskytovalo,“ informovala Dagmar Klárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach.
Kontrola v predajni
Ako informovala Štátna veterinárna a potravinová správa , poľské mäso sa dostalo do skladu potravín v Čečejovciach a predajní mäsa v Leviciach, Jelšave, Kysuckom Novom Meste, Trenčíne a Varíne.
Do týchto prevádzkarní poslala na úradné kontroly svojich inšpektorov. Pracovníci Regionálnej veterinárnej správy v Leviciach boli v predajni mäsa na pešej zóne nasledujúci deň, v piatok 1. februára.
Podľa slov Jána Števka, riaditeľa levickej správy a okresného veterinárneho lekára, predajňa dostala mäso od oficiálneho dodávateľa ešte 15. januára. Išlo o 44 kilogramov hovädziny z poľského bitúnku. Minulo sa do 19. januára.
Počas kontroly 1. februára sa kvalita už nemala z čoho zisťovať. Mäso podľa veterinára nemuselo byť z chorých kráv. Inšpektori z dokladov zistili, že všetko mäso kúpili drobní odberatelia, t. j. išlo do domácností.
„Všetko bolo legálne,“ povedal okresný veterinár s tým, že „predajca nič neporušil“. Ako dodal, pri tých prípadoch sa opatrenia robia zoširoka.
V mäsiarstve po zverejnení informácií
V posledný deň pred víkendom okolo obeda bolo v mäsiarstve len zopár kupujúcich. „V piatok mávame plno, ale dnes je to tu ako v pondelok,“ krútila hlavou predavačka s dlhoročnou praxou. Piatky sú najsilnejšie dni a naopak pondelok, po víkende, ľudia nakupujú najmenej.
„Zákazníci dnes chodia a pýtajú sa, či máme poľské mäso,“ opísala svoje skúsenosti z dopoludnia jej kolegyňa a ďalší mäsiar pridal, že ráno ľudia prišli, pozreli sa na vývesku na dverách, otočili sa a odišli. „Roky si tu budujeme dobré meno a teraz toto. Bude trvať mesiace, kým sa to vráti späť,“ zhodli sa. Z toho, ako predajňu očierňovali na sociálnych sieťach, sú rozčarovaní.
Z negatívnej reklamy je nešťastný aj Jozef Zahorecz, ktorý je majiteľom len niečo vyše roka. S týmto kolektívom tu už ale robí osem rokov, on sám je mäsiarom takmer 30 rokov: „Bol som z toho strašne zúfalý, keď som sa to dozvedel. Neviem, akým spôsobom som sa ocitol na zozname, žiadna kontrola u nás nebola.“
Hovorí, že správy boli nepravdivé a poplašné. „Je to kruté.“