KALNÁ NAD HRONOM. Približne sto metrov delí posledný rodinný dom od zánovnej technológie na čistenie, sušenie a uskladnenie poľnohospodárskych plodín. Ľudia sa sťažujú na obťažujúci hluk a prach. Z areálu bývalého družstva sa šíria počas letných mesiacov.
Spoločnosť Donau farm Kalná plánuje túto technológiu rozšíriť. V stredu 17. apríla predstavili plány novej pozberovej linky na verejnom stretnutí s obyvateľmi. Tí sú ale proti, čo vyjadrili aj petíciou. Odôvodňujú to negatívnymi skúsenosťami s doterajším zariadením, z ktorého sa šíri hukot a prach.
Sušička pri rušnej ceste
V Kalnej nad Hronom žijú viac ako 2-tisícky obyvateľov. Obcou prechádza cesta prvej triedy k hraniciam s Maďarskom. Vyťažená je nákladnou dopravou. Na túto skutočnosť upozornili obyvatelia, ktorí sa 17. apríla zúčastnili stretnutia na obecnom úrade. Vlani v lete k ruchu a otrasom z hlavnej cesty pribudol aj hluk z areálu, kde podniká dánska spoločnosť.
Tá požiadala o začatie územného konania na vybudovanie pozberovej linky. Umiestnená má byť popri troch silách, ktoré už existujú.
Ako povedal starosta Ladislav Éhn, „pri konaní sme konštatovali, že sú tam nedostatky, preto je konanie prerušené“. Konkretizoval, že išlo najmä o hlukovú štúdiu. „Obecné zastupiteľstvo odsúhlasilo vypracovanie našej hlukovej štúdie. Hotová by mala byť do dvoch týždňov,“ doplnil s tým, že je dôležité vedieť, ako bude táto investícia zasahovať do života obyvateľov a životného prostredia. Štúdia má byť zameraná aj na prašnosť.
„Táto činnosť nepodlieha zo zákona posudzovaniu, ale ktokoľvek môže dať podnet,“ pripomenul starosta s tým, že sa dohodlo, že obec na ministerstvo podnet podá.
Nová technológia
Plány novej pozberovej linky predstavil Michael Bager Houmann z Donau farm Kalná. Podľa jeho slov terajšie sklady sú staré 20 a 30 rokov a nespĺňajú už parametre na uskladňovanie komodít. „Naša kapacita v Kalnej už nebola dostatočná,“ pridal ďalší argument s tým, že využívajú aj priestory v Loku, na Ladislavovom Dvore a v Dobogove, čo navyšuje prepravu.
Riešením je plánovaná nová technológia, ktorá má skrátiť obdobie čistenia a sušenia pozberaných plodín. „Naša hlavná sezóna bude júl až október,“