PODHÁJSKA. Termálne vody v Podhájskej vykurujú skleníky s gerberami aj s paradajkami.

Teplo na vyhrievanie čerpá farma Slovkvet z termálnych prameňov, o ktoré sa delí s miestnym termálnym kúpaliskom.

Majiteľ farmy Branislav Oremus na pestovanie nepoužíva žiadne pesticídy. Keď vykvitnú prvé kvety, do skleníkov s paradajkami vpúšťa čmeliaky, ktoré sa starajú o opelenie. Skleníky sa rozprestierajú na ploche 2,6 hektára, z toho hektár pokrývajú gerbery a 1,6 hektára paradajky. Ročne sa v týchto skleníkoch urodí takmer 800 ton paradajok a vyrastú tu štyri milióny gerbier v 50-tich odrodách. „Správnym využívaním geotermálnej energie dokážeme v chladnejších mesiacoch udržiavať v skleníkoch stabilnú teplotu. Paradajky aj gerbery pestujeme v kokosovom vlákne, čo je v súčasnosti najmodernejší spôsob pestovania. Je to vlastne kokosová škrupina, rozdrvená a premiešaná s kôrou," priblížil Oremus.
Pôdohospodárska platobná agentúra vlani vyhlásila výzvu zameranú na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, v ktorej bolo alokovaných takmer desať miliónov eur. Do výzvy sa s projektmi zapojilo 11 žiadateľov o nenávratný finančný príspevok.