LEVICE. Má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu. Či sa vinár dočká ľadového vína, je v našich podmienkach neisté. Hrozno musí byť pri zbere zamrznuté.
Prvé fľašky ľadového vína dorobili vlani vinárske závody. Malí výrobcovia im neholdujú, chýba im na to technológia.
Vo vinici skoro ráno a za mrazu
S vedrom a nožnicami v ruke vyšli vinohradníci do viníc 8. januára. Ľadové vína si vyžadujú ručný zber v skorých ranných hodinách, keď ortuť v teplomere klesne do mínusových políčok.

„Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré prešlo mrazom minimálne mínus sedem stupňov Celzia a minimálne pri tejto teplote sa musí zbierať a spracovať až po čas lisovania,“ približuje technologický postup Ingrid Jablonická, šéfka vinárskych závodov v Leviciach, kde hrozno spracovávajú. S ohľadom na náročný proces spracovania a mnohonásobne menší objem ako pri klasickom víne sa ľadové víno plní do fliaš s menším objemom 0,375 litra. Cena je vyššia.

Ako hovorí, podmienky sú vždy lotéria, mráz nemusí prísť alebo príde neskoro, hrozno zničia škodci skôr, než sa oberie, alebo ho napadnú plesne či iné choroby.
Po vlaňajšom prvotnom pokuse a úspechu nechali aj túto sezónu časť úrody vo vinici v Ludaniciach na koreni. Na 35-hektárovej ploche ostalo na polovici hektára odroda Frankovka modrá a na približne rovnakej ploche Veltlín zelený. Frankovku obrali za jediný deň 8. januára, veltlín nestihli – teplotné podmienky sa zmenili v neprospech ľadového vína.
„Čakáme na periódu mrazivých dní pod mínus sedem stupňov,“ hovorí.
Oddelia ľad od muštu
Pozbierané zamrznuté bobule idú ďalej do lisov. V priebehu lisovania zostáva voda vo forme ľadu vo vnútri lisu a von vyteká hustý a veľmi sladký koncentrovaný mušt.
„Minimálna cukornatosť ľadového vína je 27 stupňov, má výraznú arómu a obsah alkoholu je nižší, okolo osem až deväť percent,“ približuje.

Víno bude po spracovaní uchované v malom nerezovom tanku. Odhadujú, že tento rok naplnia po tisíc fliaš ľadovej frankovky aj veltlínu.
„Vlani sme urobili ľadovú Frankovku modrú 2018, našu prvotinu z vinice v Ludaniciach, s výraznou chuťou po slivkách, ocenenú zlatom na súťaži Movino. Bola výborná a vypredala sa za tri mesiace,“ pripomína úspech Ingrid Jablonická.
Podľa jej slov ľadové víno zatiaľ v levickom závode dorobili len z hrozna z Ludaníc, do budúcna plánujú využiť aj novovysadenú vinicu Rozlingu vlašského v Malých Kozmálovciach.
Domácke lisy nestačia
Podľa Tibora Hradecsného, predsedu vinohradníckeho združenia Krížny vrch v Leviciach, ich členovia výrobu ľadového vína nepreferujú. „Treba na to inú technológiu – pneumatický lis na lisovanie celých strapcov, ktoré sú čiastočne zamrznuté,“ vysvetľuje a pridáva, že nimi používané vretenové lisy nedokážu vyvinúť dostatočný tlak, aby sa všetka šťava vytlačila. „Bolo by to neefektívne a s veľkými stratami.“
Z tohto dôvodu nerobia ani slamové víno. Aj pri tomto špeciálnom postupe výroby je potrebný vysoký tlak na vylisovanie šťavy z bobúľ, ktoré sa predtým nechajú zoschnúť. Tým šťava získa na sladkosti a intenzite chuti.
Ako šéf združenia ale hovorí, pamätá si na pokusy z minulosti, keď vinári nechali časť úrody na vinici. „Zimy ale neprišli a hrozno im zhnilo.“