Levickí vinári museli čakať, aby hrozno zamrzlo

Víno, ktoré takto získajú, má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu.

Hrozno sa na ľadové víno oberá, keď sú bobule zamrznuté.Hrozno sa na ľadové víno oberá, keď sú bobule zamrznuté. (Zdroj: (Víno Levice))

LEVICE. Má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu. Či sa vinár dočká ľadového vína, je v našich podmienkach neisté. Hrozno musí byť pri zbere zamrznuté.

Prvé fľašky ľadového vína dorobili vlani vinárske závody. Malí výrobcovia im neholdujú, chýba im na to technológia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vo vinici skoro ráno a za mrazu

S vedrom a nožnicami v ruke vyšli vinohradníci do viníc 8. januára. Ľadové vína si vyžadujú ručný zber v skorých ranných hodinách, keď ortuť v teplomere klesne do mínusových políčok.

„Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré prešlo mrazom minimálne mínus sedem stupňov Celzia a minimálne pri tejto teplote sa musí zbierať a spracovať až po čas lisovania,“ približuje technologický postup Ingrid Jablonická, šéfka vinárskych závodov v Leviciach, kde hrozno spracovávajú. S ohľadom na náročný proces spracovania a mnohonásobne menší objem ako pri klasickom víne sa ľadové víno plní do fliaš s menším objemom 0,375 litra. Cena je vyššia.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Voliť chcú aj Levičania z Tanzánie či Kostariky Čítajte 

Ako hovorí, podmienky sú vždy lotéria, mráz nemusí prísť alebo príde neskoro, hrozno zničia škodci skôr, než sa oberie, alebo ho napadnú plesne či iné choroby.

Po vlaňajšom prvotnom pokuse a úspechu nechali aj túto sezónu časť úrody vo vinici v Ludaniciach na koreni. Na 35-hektárovej ploche ostalo na polovici hektára odroda Frankovka modrá a na približne rovnakej ploche Veltlín zelený. Frankovku obrali za jediný deň 8. januára, veltlín nestihli – teplotné podmienky sa zmenili v neprospech ľadového vína.

„Čakáme na periódu mrazivých dní pod mínus sedem stupňov,“ hovorí.

Oddelia ľad od muštu

Pozbierané zamrznuté bobule idú ďalej do lisov. V priebehu lisovania zostáva voda vo forme ľadu vo vnútri lisu a von vyteká hustý a veľmi sladký koncentrovaný mušt.

SkryťVypnúť reklamu

„Minimálna cukornatosť ľadového vína je 27 stupňov, má výraznú arómu a obsah alkoholu je nižší, okolo osem až deväť percent,“ približuje.

Súvisiaci článok Slovenka bola súčasťou expedície National Geographic v Arktíde Čítajte 

Víno bude po spracovaní uchované v malom nerezovom tanku. Odhadujú, že tento rok naplnia po tisíc fliaš ľadovej frankovky aj veltlínu.

„Vlani sme urobili ľadovú Frankovku modrú 2018, našu prvotinu z vinice v Ludaniciach, s výraznou chuťou po slivkách, ocenenú zlatom na súťaži Movino. Bola výborná a vypredala sa za tri mesiace,“ pripomína úspech Ingrid Jablonická.

Podľa jej slov ľadové víno zatiaľ v levickom závode dorobili len z hrozna z Ludaníc, do budúcna plánujú využiť aj novovysadenú vinicu Rozlingu vlašského v Malých Kozmálovciach.

Domácke lisy nestačia

Podľa Tibora Hradecsného, predsedu vinohradníckeho združenia Krížny vrch v Leviciach, ich členovia výrobu ľadového vína nepreferujú. „Treba na to inú technológiu – pneumatický lis na lisovanie celých strapcov, ktoré sú čiastočne zamrznuté,“ vysvetľuje a pridáva, že nimi používané vretenové lisy nedokážu vyvinúť dostatočný tlak, aby sa všetka šťava vytlačila. „Bolo by to neefektívne a s veľkými stratami.“

SkryťVypnúť reklamu

Z tohto dôvodu nerobia ani slamové víno. Aj pri tomto špeciálnom postupe výroby je potrebný vysoký tlak na vylisovanie šťavy z bobúľ, ktoré sa predtým nechajú zoschnúť. Tým šťava získa na sladkosti a intenzite chuti.

Ako šéf združenia ale hovorí, pamätá si na pokusy z minulosti, keď vinári nechali časť úrody na vinici. „Zimy ale neprišli a hrozno im zhnilo.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 14 754
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 188
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 282
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 7 332
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 921
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 022
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 206
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 077
  1. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  4. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  5. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  6. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  7. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  8. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 427
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 952
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 64 407
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 193
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 513
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 678
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 103
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 707
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Dielo Reflexe na Signál festivale v Prahe

Prvý ročník Light Art Festivalu premení mesto na veľkú svetelnú galériu.


Ilustračný záber.

VIII. liga ObFZ Levice: Výsledky, komentáre, tabuľka.


Ilustračný záber.

VII. liga ObFZ Levice: Výsledky, komentáre, tabuľka.


Záber zo stretnutia Komjatice - Želiezovce 2:2.

VI. ligy Východ: Výsledky, komentáre, štatistiky aj zostava kola.


  1. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  4. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  5. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  6. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  7. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  8. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 427
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 952
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 64 407
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 193
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 513
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 678
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 103
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 707
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu