Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Levickí vinári museli čakať, aby hrozno zamrzlo

Víno, ktoré takto získajú, má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu.

Hrozno sa na ľadové víno oberá, keď sú bobule zamrznuté.Hrozno sa na ľadové víno oberá, keď sú bobule zamrznuté. (Zdroj: (Víno Levice))

LEVICE. Má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu. Či sa vinár dočká ľadového vína, je v našich podmienkach neisté. Hrozno musí byť pri zbere zamrznuté.

Prvé fľašky ľadového vína dorobili vlani vinárske závody. Malí výrobcovia im neholdujú, chýba im na to technológia.

Vo vinici skoro ráno a za mrazu

S vedrom a nožnicami v ruke vyšli vinohradníci do viníc 8. januára. Ľadové vína si vyžadujú ručný zber v skorých ranných hodinách, keď ortuť v teplomere klesne do mínusových políčok.

„Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré prešlo mrazom minimálne mínus sedem stupňov Celzia a minimálne pri tejto teplote sa musí zbierať a spracovať až po čas lisovania,“ približuje technologický postup Ingrid Jablonická, šéfka vinárskych závodov v Leviciach, kde hrozno spracovávajú. S ohľadom na náročný proces spracovania a mnohonásobne menší objem ako pri klasickom víne sa ľadové víno plní do fliaš s menším objemom 0,375 litra. Cena je vyššia.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Voliť chcú aj Levičania z Tanzánie či Kostariky Čítajte 

Ako hovorí, podmienky sú vždy lotéria, mráz nemusí prísť alebo príde neskoro, hrozno zničia škodci skôr, než sa oberie, alebo ho napadnú plesne či iné choroby.

Po vlaňajšom prvotnom pokuse a úspechu nechali aj túto sezónu časť úrody vo vinici v Ludaniciach na koreni. Na 35-hektárovej ploche ostalo na polovici hektára odroda Frankovka modrá a na približne rovnakej ploche Veltlín zelený. Frankovku obrali za jediný deň 8. januára, veltlín nestihli – teplotné podmienky sa zmenili v neprospech ľadového vína.

„Čakáme na periódu mrazivých dní pod mínus sedem stupňov,“ hovorí.

Oddelia ľad od muštu

Pozbierané zamrznuté bobule idú ďalej do lisov. V priebehu lisovania zostáva voda vo forme ľadu vo vnútri lisu a von vyteká hustý a veľmi sladký koncentrovaný mušt.

Skryť Vypnúť reklamu

„Minimálna cukornatosť ľadového vína je 27 stupňov, má výraznú arómu a obsah alkoholu je nižší, okolo osem až deväť percent,“ približuje.

Súvisiaci článok Slovenka bola súčasťou expedície National Geographic v Arktíde Čítajte 

Víno bude po spracovaní uchované v malom nerezovom tanku. Odhadujú, že tento rok naplnia po tisíc fliaš ľadovej frankovky aj veltlínu.

„Vlani sme urobili ľadovú Frankovku modrú 2018, našu prvotinu z vinice v Ludaniciach, s výraznou chuťou po slivkách, ocenenú zlatom na súťaži Movino. Bola výborná a vypredala sa za tri mesiace,“ pripomína úspech Ingrid Jablonická.

Podľa jej slov ľadové víno zatiaľ v levickom závode dorobili len z hrozna z Ludaníc, do budúcna plánujú využiť aj novovysadenú vinicu Rozlingu vlašského v Malých Kozmálovciach.

Domácke lisy nestačia

Podľa Tibora Hradecsného, predsedu vinohradníckeho združenia Krížny vrch v Leviciach, ich členovia výrobu ľadového vína nepreferujú. „Treba na to inú technológiu – pneumatický lis na lisovanie celých strapcov, ktoré sú čiastočne zamrznuté,“ vysvetľuje a pridáva, že nimi používané vretenové lisy nedokážu vyvinúť dostatočný tlak, aby sa všetka šťava vytlačila. „Bolo by to neefektívne a s veľkými stratami.“

Skryť Vypnúť reklamu

Z tohto dôvodu nerobia ani slamové víno. Aj pri tomto špeciálnom postupe výroby je potrebný vysoký tlak na vylisovanie šťavy z bobúľ, ktoré sa predtým nechajú zoschnúť. Tým šťava získa na sladkosti a intenzite chuti.

Ako šéf združenia ale hovorí, pamätá si na pokusy z minulosti, keď vinári nechali časť úrody na vinici. „Zimy ale neprišli a hrozno im zhnilo.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 014
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 772
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 821
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 643
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 260
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 983
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 483
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 327
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 191
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Miera pozitivity z víkendového skríningu je nad dve percentá.

12 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Detičky narodené v levickej pôrodnici dostávajú takéto farebné čiapočky.

Novinka: Od tohto roka budeme zverejňovať všetkých novorodencov z nášho regiónu, ktorých fotografie a údaje rodičia pošlú.

21. jan
Testovanie v Kalnej nad Hronom.

Ako prebieha testovací víkend v našom regióne? Pozrite si fotografie.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

16 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

23 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Už ste čítali?