Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Levickí vinári museli čakať, aby hrozno zamrzlo

Víno, ktoré takto získajú, má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu.

Hrozno sa na ľadové víno oberá, keď sú bobule zamrznuté.Hrozno sa na ľadové víno oberá, keď sú bobule zamrznuté. (Zdroj: (Víno Levice))

LEVICE. Má sladkú chuť, výraznú arómu a nižší obsah alkoholu. Či sa vinár dočká ľadového vína, je v našich podmienkach neisté. Hrozno musí byť pri zbere zamrznuté.

Prvé fľašky ľadového vína dorobili vlani vinárske závody. Malí výrobcovia im neholdujú, chýba im na to technológia.

Vo vinici skoro ráno a za mrazu

S vedrom a nožnicami v ruke vyšli vinohradníci do viníc 8. januára. Ľadové vína si vyžadujú ručný zber v skorých ranných hodinách, keď ortuť v teplomere klesne do mínusových políčok.

„Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré prešlo mrazom minimálne mínus sedem stupňov Celzia a minimálne pri tejto teplote sa musí zbierať a spracovať až po čas lisovania,“ približuje technologický postup Ingrid Jablonická, šéfka vinárskych závodov v Leviciach, kde hrozno spracovávajú. S ohľadom na náročný proces spracovania a mnohonásobne menší objem ako pri klasickom víne sa ľadové víno plní do fliaš s menším objemom 0,375 litra. Cena je vyššia.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Voliť chcú aj Levičania z Tanzánie či Kostariky Čítajte 

Ako hovorí, podmienky sú vždy lotéria, mráz nemusí prísť alebo príde neskoro, hrozno zničia škodci skôr, než sa oberie, alebo ho napadnú plesne či iné choroby.

Po vlaňajšom prvotnom pokuse a úspechu nechali aj túto sezónu časť úrody vo vinici v Ludaniciach na koreni. Na 35-hektárovej ploche ostalo na polovici hektára odroda Frankovka modrá a na približne rovnakej ploche Veltlín zelený. Frankovku obrali za jediný deň 8. januára, veltlín nestihli – teplotné podmienky sa zmenili v neprospech ľadového vína.

„Čakáme na periódu mrazivých dní pod mínus sedem stupňov,“ hovorí.

Oddelia ľad od muštu

Pozbierané zamrznuté bobule idú ďalej do lisov. V priebehu lisovania zostáva voda vo forme ľadu vo vnútri lisu a von vyteká hustý a veľmi sladký koncentrovaný mušt.

Skryť Vypnúť reklamu

„Minimálna cukornatosť ľadového vína je 27 stupňov, má výraznú arómu a obsah alkoholu je nižší, okolo osem až deväť percent,“ približuje.

Súvisiaci článok Slovenka bola súčasťou expedície National Geographic v Arktíde Čítajte 

Víno bude po spracovaní uchované v malom nerezovom tanku. Odhadujú, že tento rok naplnia po tisíc fliaš ľadovej frankovky aj veltlínu.

„Vlani sme urobili ľadovú Frankovku modrú 2018, našu prvotinu z vinice v Ludaniciach, s výraznou chuťou po slivkách, ocenenú zlatom na súťaži Movino. Bola výborná a vypredala sa za tri mesiace,“ pripomína úspech Ingrid Jablonická.

Podľa jej slov ľadové víno zatiaľ v levickom závode dorobili len z hrozna z Ludaníc, do budúcna plánujú využiť aj novovysadenú vinicu Rozlingu vlašského v Malých Kozmálovciach.

Domácke lisy nestačia

Podľa Tibora Hradecsného, predsedu vinohradníckeho združenia Krížny vrch v Leviciach, ich členovia výrobu ľadového vína nepreferujú. „Treba na to inú technológiu – pneumatický lis na lisovanie celých strapcov, ktoré sú čiastočne zamrznuté,“ vysvetľuje a pridáva, že nimi používané vretenové lisy nedokážu vyvinúť dostatočný tlak, aby sa všetka šťava vytlačila. „Bolo by to neefektívne a s veľkými stratami.“

Skryť Vypnúť reklamu

Z tohto dôvodu nerobia ani slamové víno. Aj pri tomto špeciálnom postupe výroby je potrebný vysoký tlak na vylisovanie šťavy z bobúľ, ktoré sa predtým nechajú zoschnúť. Tým šťava získa na sladkosti a intenzite chuti.

Ako šéf združenia ale hovorí, pamätá si na pokusy z minulosti, keď vinári nechali časť úrody na vinici. „Zimy ale neprišli a hrozno im zhnilo.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 842
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 267
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 998
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 451
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 004
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 950
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 384
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 264
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 121
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Detičky narodené v levickej pôrodnici dostávajú takéto farebné čiapočky.

Novinka: Od tohto roka budeme zverejňovať všetkých novorodencov z nášho regiónu, ktorých fotografie a údaje rodičia pošlú.

21. jan
Testovanie v Kalnej nad Hronom.

Ako prebieha testovací víkend v našom regióne? Pozrite si fotografie.

23. jan
Antigénové testovanie na koronavírus.

Sobota, prípadne nedeľa. Sú ale obce, kde budú testovať aj v pondelok.

23. jan
Čakanie v radoch, ako si to pamätáme z jesenného testovania, by malo tentoraz odpadnúť. Mnohé obce zriadili objednávací systém.

Zoznam obcí, ktorých obyvatelia budú musieť opäť cestovať do najbližšej dediny.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

8 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?