Piatok, 7. máj, 2021 | Meniny má MonikaKrížovkyKrížovky

Do riešenia problému plytvania potravinami sa zapája aj univerzita

Produkcia potravinového odpadu je každým rokom vyššia. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa od výroby až ku stolu vyhodí alebo premárni asi tretina všetkých potravinových výrobkov na svete. V Európskej únii to predstavuje asi 87,6 milióna ton jedla.

(Zdroj: Ilustr.foto: Pixabay)

NITRA. Do riešenia tohto problému sa zapojila aj Technická fakulta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Spolu s ďalšími partnermi zo Slovenska a iných krajín odštartovali projekt Inovatívny kolaboratívny cirkulárny potravinový systém na zníženie plytvania potravinami a stratami v agropotravinárskom reťazci, ktorý financuje Európska únia.

„Napriek komplikovanému názvu je jeho cieľ jasný – vytvoriť model vychádzajúci z princípov obehovej ekonomiky, ktorého výsledkom je zníženie potravinového odpadu a strát v celom poľnohospodársko-potravinárskom reťazci,“ ozrejmila profesorka Zuzana Palková z katedry elektrotechniky, automatizácie a informatiky, zodpovedná riešiteľka projektu v SPU.

Skryť Vypnúť reklamu

Tisíce ton vyhodeného jedla

Až deväť percent slovenských domácností vyhadzuje potraviny denne, najmä ovocie a zeleninu, chlieb a varené jedlo. Nakupujeme a varíme viac, ako sme schopní spotrebovať.

Ako zhodnotila Palková, na Slovensku nie sú dáta k tejto problematike dostupné v dostatočnej miere. No podľa štatistických odhadov Eurostatu sa vyhodí 163 kg jedla ročne na osobu, čo je celkovo zhruba 890-tisíc ton.

Štatistiky z piatich obchodných reťazcov ukazujú, že v roku 2016 vyhodili až 15-tisíc ton využiteľných potravín. „Keď si uvedomíme, že na Slovensku žije takmer milión ľudí pod hranicou chudoby, tieto čísla sú veľmi zarážajúce,“ pripomína riešiteľka a dodáva, že často si neuvedomujeme, že za vyhodenou potravinou nie je len finančná strata, ale aj náklady spojené s celým záberom a eróziou pôdy, úbytkom biodiverzity, znečistením ovzdušia, znehodnotením vody, škôd na zdraví a kompenzáciou týchto strát.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto pri zámere zlepšiť životné prostredie za prvoradé považuje predchádzanie vzniku kuchynského odpadu, za druhoradé jeho odklon zo skládok a následné zhodnotenie, čo sleduje aj spomínaný projekt.

Slovenský tím sa zameria na chlieb a pečivo

Projekt pod názvom FoodRUs si kladie za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov. Španielsko sa sústreďuje na mäso a ryby, Dánsko na zeleninu, konkrétne šaláty, a SPU je koordinátorom slovenského pilotu zacieleného na našu najtypickejšiu potravinu – chlieb a pečivo.

Jeho úlohou je nájsť najlepšie možnosti prevencie plytvania pečivom naprieč celým potravinovým reťazcom – od primárnej produkcie, spracovania v mlynoch a pekárňach, distribúcie a predaj spotrebiteľovi až po darovanie zvyškov chleba na charitatívne účely do potravinovej banky či využitia ako krmivo pre zvieratá a v poslednom prípade ako kompostu. Model bude primárne zameraný na uprednostňovanie použitia potravinových prebytkov na ľudskú spotrebu a definovanie možností, ako ho vrátiť späť do obehu či ako ho najlepšie využiť.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to zmes sacharidov, tukov, bielkovín a iných látok. Bolo by zaujímavé preskúmať rôzne vhodné technológie na extrakciu, ktoré sa už aj na Slovensku začínajú objavovať. Možnože myšlienka získať suroviny pre výrobu potravín z odpadu sa nejaví príliš atraktívna, ale získavaním elementárnych zložiek z jeho triedenia môžeme získať surovinu na výrobu napríklad doplnkov stravy,“ vysvetlila Palková.

Dôležitá je osveta

Spoločne s inými partnermi univerzita vypracuje metodiky definovania, monitorovania a kvantifikácie potravinového odpadu.

„Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikol. Preto by sa mala predchádzaniu vzniku odpadu venovať absolútna priorita. V tomto prípade kľúčovú úlohu zohráva vzdelávanie od najútlejšieho veku,“ uzavrela Palková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príbehy investorov: Na čo si dávať pozor?
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  4. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  5. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  10. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička
  1. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  2. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  3. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  6. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  7. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?
  10. Moderná drevostavba s vlastným rukopisom
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 58 016
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 18 565
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 14 918
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 12 650
  5. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 8 071
  6. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 051
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 882
  8. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 303
  9. Tipy od delegátky: Egypt má veľa turistami neobjavených miest 7 163
  10. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 060
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Čo hovorí olympijský víťaz na očkovanie športovcov a politické napätie okolo letnej olympiády? Pozrite/vypočujte si zaujímavý rozhovor.

6. máj
Zaniknutá obec Mochovce.

Nachádzajú sa v predpolí tzv. Slovenskej brány, v blízkosti údolia rieky Hron. Z archeologického hľadiska je toto územie veľmi významné.

6. máj

Výstrahy 2. stupňa platia pre západné Slovensko do 21. hodiny.

5. máj
Rozhovor s Viliamom Rybárom ml. zo spoločnosti Službyt Levice.

Kvôli pandémii vyúčtovanie niektorých vlastníkov bytov zaskočí.

4. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muž jazdil po republike vlakom, keď sa mu minuli peniaze, túlal sa hladný po okolí Dolného Kubína.

20 h

ÚFP im dôrazne neodporúča dohrať tri ligové kolá.

19 h

Momentálne sú vo výstavbe cyklotrasy na Piešťanskej ulici a Na kamenci.

21 h

Mercedes vyletel zo zákruty. Na mieste, kde sa stala nehoda, osadili bicykel duchov.

2. máj

Už ste čítali?