LEVICE. Káva je tiež ovocie, takže s ňou je to takmer rovnako ako s hroznom. Krajina pestovania, nadmorská výška, odroda a spracovanie najviac ovplyvnia to, ako daná káva chutí.
Hovorí 23-ročný Levičan Jakub Ševčík, ktorý sa venuje praženiu a príprave kávy. Ide mu to natoľko dobre, že po vlaňajšom tesnom druhom mieste si tentoraz z majstrovstiev Slovenska odniesol víťazstvo a postup na októbrovú súťaž v Miláne.
Teší sa, že sa tam porovná so svetovou špičkou kávového sveta. Aktuálne už hľadá novú kávu, s ktorou bude súťažiť.
V článku si prečítate aj:
- S pražením začínal ako stredoškolák. Čo gymnazistu z Levíc fascinovalo na káve?
- Vlani mu titul vicemajstra unikol o vlások. V čom ho nakopla táto premiérová účasť na súťaži?
- Cukor a mlieko v káve... Ako ich nahradiť a neprísť o pôžitok?
- Na akej káve si pochutí slovenský majster a ktorá je TOP?
- Ktorá káva je ovocná? Čo ale, ak je prepražená?
- Majstrovstvá sveta sú za rohom. Je Jakub Števčík už teraz v strese?
Vyhrali ste kávové majstrovstvá Slovenska, kategóriu Brewers Cup. Čo bolo úlohou súťažiacich? S čím ste u poroty zabodovali vy?
Kávové Majstrovstvá Slovenska pod záštitou SCA (Slovak Coffee Association) sa konali 4. septembra v priestoroch Goetheho inštitútu v Bratislave. Súťažilo sa v dvoch disciplínach – Cup Tasters, čo je ochutnávanie kávy a Brewers Cup, príprava filtrovanej kávy.
Podarilo sa mi uspieť v kategórii Brewers Cup, kde bolo mojou hlavnou úlohou v časovom limite 10 minút odprezentovať a pripraviť súťažnú kávu, ktorú som si vybral pred zahraničnou porotou, ktorá ju následne chutnala.
Mladý talent z Levíc: Prvé vystúpenie mal ako 2,5-ročný. Teraz ako 12-ročný hrá vo svetovom muzikáli Škola ro(c)ku ČítajteAj napriek tomu, že prioritou, samozrejme, pripraviť čo najlepšiu kávu, súťaž je omnoho komplexnejšia. Štvorčlenná porota hodnotila samotnú prezentáciu, v ktorej som musel popísať podrobné informácie o danej káve a spôsob prípravy, ale tak isto hodnotili správnu techniku prípravy a, samozrejme, chuť výsledného nápoja.