Žiaci základných škôl z Kalnej nad Hronom a Žemberoviec absolvovali v kalnianskej Donau farm prvú exkurziu pre deti na poľnohospodárskom dvore. Pilotná akcia dopadla nad očakávania usporiadateľov aj žiakov.
Donau farm pôsobí v levickom regióne ako najväčší producent a dodávateľ poľnohospodárskych komodít a jeden z hlavných zamestnávateľov v obci Kalná. Potenciálnych zamestnancov podporuje už počas štúdia na strednej poľnohospodárskej škole formou praxe na vyhradenej časti poľa a svojich strojoch. Exkurziou pre žiakov prvého stupňa základných škôl otvorili dvere novej tradícii, ktorá bude môcť zoznamovať deti s poľnohospodárskym prostredím a rozvíjať ich potravinovú gramotnosť od ranného veku.

Žiakov a ich učiteľky vítala pri vstupe netradične certifikovaná váha na váženie komodít. Triedy druhákov, tretiakov a štvrtákov z Kalnej a Žemberoviec sú jedny z mála tried na Slovensku, ktoré vedia, koľko spolu vážia. Pre zaujímavosť – váha sa pohybovala medzi 450 až 900 kilogramami.
V areáli poľnohospodárskeho družstva organizátori z vedenia farmy pripravili deťom interaktívny zábavný program, pri ktorom si zopakovali učivo z prírodopisu priamo na mieste.

Agronóm Donau farm, Erik Ivanič žiakom vysvetlil ako sa zrnko pšenice dostane z poľa až na stôl v podobe chleba, či koláča. Žiaci párovali vystavené plodiny s hotovými produktmi a nedali sa pomýliť ani chytákom v podobe chýbajúcej cukrovej repy. „Je to príjemné zistenie, že žiaci prvého stupňa sú v kontakte s agrárnym prostredím, v ktorom vyrastajú. Viacerí prezradili, že už sedeli v traktore aj kombajne, alebo pomáhali rodičom na poli. Poľnohospodárske odvetvie sa dnes modernizuje technologicky aj v udržateľnom prístupe a som presvedčený, že mladým ľuďom vie ponúknuť atraktívne pracovné príležitosti,“ hovorí agronóm Ivanič.

Žiaci dopĺňali rozprávanie o ceste zrnka na stôl podrobnosťami o tom, čo treba k tomu aby zrno vyklíčilo, koľko zŕn je v klase, kam putuje mech pšenice z farmy a bez zaváhania určili aj to, ktorý stroj orie pole, čo je sejačka a čím sa žne obilie. Dozvedeli sa, že Donau farm je lokálnym dodávateľom pre okolité spracovateľské podniky a že zrno ešte pred tým, než skončí ako múka v miestnej pekárni či obchode, musí zomlieť napríklad neďaleký mlyn v Kolárove.

Po pózovaní na traktore a kosačke žiakov čakalo prekvapenie, pretože na farmárskom stole sa objavili koláče, ktoré doputovali tam, odkiaľ vyšlo zrnko. „Všetci žiaci nás veľmi milo prekvapili svojimi znalosťami,“ hovorí bývalá riaditeľka a terajšia konzultantka Donau farm, Zuzana Benešová a ďalej vysvetľuje: „Potravinová gramotnosť, ktorú deti získajú v tomto veku, je veľmi dôležitá z hľadiska ich ekologického správania sa v budúcnosti. Takéto deti budú chápať význam lokálnej produkcie a snáď si nekúpia broskyne v plastovom obale z dovozu. Ak sme k tomu aspoň trochu prispeli, tieto exkurzie majú zmysel aj do budúcna.“
Tento článok prináša HUGO BACH.