LEVICE. Obilie patrí k základom jedálneho lístka. Pre časť populácie na Slovensku sú ale potraviny z neho tabu. Trpia intoleranciou na lepok, ktorý je obsiahnutý v obilninách.
Všeobecná zdravotná poisťovňa v roku 2020 evidovala 19 708 pacientov s potvrdenou celiakiou. Ďalší o svojej diagnóze nevedia. Ochorenie neobchádza ani najmenšie deti, prejavuje sa u nich po zaradení lepku do jedálnička.

S celiakou či alergiou na lepok sa dá žiť v symbióze dodržiavaním celoživotnej bezlepkovej diéty. V súčasnosti už ľudia s týmto obmedzením majú viac možností ako v minulosti.
Ochorenie môže mať rôzne stupne závažnosti, žiaden netreba podceňovať. Z dlhodobého hľadiska môže celiakia spôsobiť až podvýživu, stratu vitality, neplodnosť u oboch pohlaví či opakované potraty.
Laické pokusy podložili vyšetrenia
„Nadúvalo ma, zle mi trávilo, mal som kŕče, hnačky. Bál som sa odísť z domu,“ opisuje Levičan Martin svoje pocity, čo sa dialo, keď zjedol chlieb, pečivo alebo koláče.
Čo mu nerobí dobre, zistil postupne skúšaním: „Najskôr som vynechal mliečne výrobky. Keď to nepomohlo, po čase som vylúčil potraviny a jedlá, v ktorých je múka. Toto zabralo. Musel som sa zmieriť s tým, že na chlieb či obľúbenú pizzu budem musieť zabudnúť.“
V článku sa dočítate aj:
- čím sa odlišujú alergia na lepok, celiakia a neceliakálna senzitivita na lepok,
- ktoré faktory sa podieľajú na vzniku celiakie,
- k akým závažným dôsledkom môže dospieť nepodchytená celiakia,
- ktoré potraviny sú vhodné pri ťažkostiach s lepkom a aké sú náhrady.
Vyhľadal aj lekára. Prvé vyšetrenia krvi a sono má za sebou, objednaný je na gastro vyšetrenie tzv. hadičkou. Zo steny žalúdka mu odoberú vzorku. Rozbor má potvrdiť alebo vyvrátiť, či rozšíri skupinu ľudí, ktorí sa lepku musia vyvarovať.

Ochorenie sa môže roky skrývať
Podľa všeobecného lekára Mareka Földesiho je celiakia veľmi zákerná, roky nemusí byť zásadne poznaná. Aj do jeho levickej ambulancie prichádzajú pacienti, ktorí majú tráviace ťažkosti. „Kedysi sa tomu hovorilo dráždivé črevo, potom sa zistilo, že ide o celiakiu,“ vysvetľuje.
Podľa lekára za celiakiou môže byť schovaných veľa diagnóz. V minulosti, keď nebola dostatočná diagnostika, nedala sa zistiť príčina ťažkostí a pacient sa nestále sťažoval na problémy, hodilo sa to na jeho psychiku. Na celiakiu sa nemyslelo. „Dobrá správa je, že medicína aj diagnostika pokročili,“ mieni. Zároveň ale upozorňuje, že aj v súčasnosti je stále veľa pacientov, ktorí nie sú oddiagnostikovaní.
Bielkovina, ktorá nesadne každému
„Na Slovensku trpí celiakiou jeden z 250 ľudí,“ približuje pre predstavu Martina Pavliková, hovorkyňa levickej nemocnice.