Tradičné zimné jedlo, ktoré prispieva kráse aj zdraviu, poznali už naši predkovia

Etnologička pridáva aj dva recepty.

Základom huspeniny sú bravčové nožičky a kolienko.Základom huspeniny sú bravčové nožičky a kolienko. (Zdroj: koláž: TASR - Martin Palkovič, Michal Frank)

Buď ju milujete, alebo ohŕňate nosom. Huspeninu nemá rád každý.

Podľa etnologičky a historičky Kataríny Nádaskej je to nielen výborné a chutné jedlo, ale má aj ďalšie pozitíva. Svojím zložením prospieva zdraviu a kráse. Obsahuje tzv. bielkoviny mladosti aj elastín, ktorý dodáva elasticitu tkanivám vnútorných orgánov, vrátane ciev, srdca a šliach. Ocenia ju naše kolená.

Najstarší zachovaný recept pochádza z Anglicka zo 17. storočia. U našich predkov sa huspenina dostala až na sviatočné stoly. V rôznych regiónoch má rozličné názvy, ale aj receptúry, ako a z čoho ju uvariť.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na tradičnú gazdovskú a mestskú huspeninu pridala aj etnologička. Tiež rady, ako si pomôcť, keď huspeninová polievka zmútnie, alebo ako rozpoznať, že pokrm je hotový a zaručene stuhne na želaný trasľavý rôsol. Lebo ten robí huspeninu huspeninou.

Prečítajte si Sídlo najväčšieho slovenského okresu prichádza o obyvateľov. Najviac ich malo pred štvrťstoročím Čítajte 

Typická pre zimné obdobie

Zabíjačky sa v minulosti robili buď pred Vianocami, ale častejšie počas fašiangov. Ľudia nemali chladničky a mrazničky, a teda bol problém s uskladnením jedla.

„Vtedy sa konali aj svadby a huspenina patrila medzi tradičné svadobné jedlá,“ hovorí Katarína Nádaská.

Hlavným dôvodom bolo, že sa s mäsom v zime lepšie manipulovalo, nepodliehalo rýchlo skaze ako v lete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vtedy sa varila aj huspenina. Bola tradičným fašiangovým a svadobným jedlom.

Miesto mala aj na štedrovečernom stole. „V oblastiach, kde sa konali zabíjačky pred Vianocami, bola huspenina aj vianočným jedlom,“ hovorí ďalej etnologička.

SkryťVypnúť reklamu

Najstaršia receptúra

Kočonina, studenô alebo stuďenuo, stuďenina, kočenina, studzeňina, rôsol, studeň, šulc, aspik, hladetina.

Huspenina má u nás viaceré regionálne názvy. Používajú sa dodnes.

Historička ale pridáva, že recept na jej prípravu je oveľa starší. Uvedený je v anglickom kuchárskom manuskripte z roku 1660. Aj v receptoch Terézie Vansovej z druhej polovice 19. storočia nachádzame niekoľko variantov receptov na huspeninu.

„Môžeme teda predpokladať, že huspenina bola typickým zabíjačkovým jedlom a každá rodina si odovzdávala svoj rodinný recept po celé desaťročia.“

Ako zistíme, či je hotová

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CANF9 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 008
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 973
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 124
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 437
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 837
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 476
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Vystavené sú v Tekovskom múzeu v Leviciach.


TASR
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Helena Kopsa Dudášová si prevzala ocenenie Biele srdce.

Získala ocenenie Biele srdce.


(ts)
Na mieste udalosti.

V policajnej cele skončili aj ďalší vodiči.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu