Základom je pšenica a jačmeň. Výsledkom nenáročnej prípravy je pochúťka zapečená v rúre. Čím je staršia, tým je sladšia.
Kalkýš, pokrm zo šťavy z naklíčeného obilia, pečú v domácnostiach aj dnes. Známy je tiež ako kelkýš, keltýš, kalkíš či keltíš.

Už naši predkovia vedeli, že hoci je pôstny, je zároveň výživný, dobre po ňom funguje organizmus a pôsobí ako detoxikácia. Typický bol na južnom Slovensku najmä v období 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou.
Pôst sa začína Popolcovou stredou. Tento rok bude zavčasu, pripadla už na 14. februára.
Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej ľudia v minulosti v tomto období nehladovali, ale jedli striedmo a vyhýbali sa mäsu. Doprali si ryby, raky, slimáky. Typická bola kapustnica so žabími stehienkami, sýte polievky, kaše, lokše, pirohy.
Poskytla aj recept na pravý kalkýš, kyselicu, briju a ďalšie pôstne jedlá.
Ďalej sa dočítate aj:
- ako si doma pripraviť sladký kalkýš,
- čo potrebujeme na iný pokrm, ktorý môže byť polievkou alebo nápojom,
- aký zvyky sa spájali s Popolcovou stredou, Veľkým piatkom a Bielou sobotou,
- pre ktoré ďalšie náboženstvá je známy pôst,
- + recepty na pôstne jedlá.
Pôst mal duchovný aj praktický význam
Po fašiangoch, spojených s kalorickými jedlami na zabíjačkách, svadbách, zábavách a plesoch, prichádzal čas skromnosti, kajúcnosti. Ďalším rozmerom pôstu bola očista tela.
„Treba si uvedomiť, že v minulosti boli obdobia prísneho pôstu určované cirkevným rokom, a preto bolo aj obdobie pôstu brané veľmi vážne,“ naznačuje dôležitosť etnologička Katarína Nádaská.
V praxi to znamenalo, že sa kresťania vyhýbali jedeniu mäsa. Gréckokatolícki a pravoslávni veriaci nejedli ani len mlieko, syr.
Kapustnica so žabími stehienkami
Recept na kalkýš
"Tvorila ho pšenica a jačmeň. Zmes sa spolu zmiešala a polievala sa, až sa objavili klíčky. Potom sa zmes rozdrvila na drevenej doske, zriedená s vodou sa precedila cez sitko. Vznikla tekutina podobná mlieku, a tá sa zahustila ražnou šrotovou múkou v pomere 1:1. Vzniknutá kaša sa zriedila s vodou a vliala sa na pekáč, kde sa zapiekla. Kalkýš po zapečení mal na vrchu peknú chrumkavú kôrku a vo vnútri bol kašovitý," opísala Katarína Nádaská.
V našich končinách sa počas pôstu mäsité jedlá nevarili. Výnimku tvorili ryby, raky, slimáky. Išlo o chladnokrvné živočíchy.
„V minulosti bola úplne bežným pôstnym jedlom kapustnica zo žabími stehienkami, ryby varené, pečené, údené či nakladané v soli,“ vymenúva typické jedlá.
Počas pôstu naši predkovia menili riad za hlinené hrnce a jedli drevenými lyžičkami.