LEVICE. Na Národné toxikologické informačné centrum sa v tejto sezóne obrátili ľudia, ktorí mali ťažkosti po konzumácii medvedieho cesnaku. Na 24-hodinovej linke poskytuje telefonické konzultácie lekárom aj verejnosti pri akútnych intoxikáciách.
Medvedí cesnak je známy vďaka prvým jarným vitamínom, je obľúbeným spestrením stravy. Recepty sú zo studenej aj teplej kuchyne.
Koberce zelených lístkov rastú v listnatých a lužných lesoch. Sezóna jeho zberu sa začala tento rok o čosi skôr, trvá približne dva mesiace.
Odborníci upozorňujú verejnosť, aby bola pri zbere obozretná. Zámena s podobnými rastlinami môže mať vážne až tragické následky. Pri podozrení na otravu radia vyvolať vracanie a zjesť tzv. živočísne uhlie.

Vyhnúť by sa mu mali ľudia s problémami so žlčníkom, pankreasom, trávením.
Príznaky sa objavia po pár hodinách
Medvedí cesnak je jednou z prvých rastlín v roku, za ktorou ľudia chodia do prírody. Národné toxikologické informačné centrum ale upozorňuje, že je podobný ďalším rastlinám, s ktorými si ho zamieňajú.
Ďalej sa dočítate aj:
- S akými ťažkosťami sa ľudia obracajú na Národné toxikologické informačné centrum,
- ako odlíšiť medvedí cesnak od jedovatej jesienky či konvalinky,
- v ktorých lokalitách zaručene nájdete medvedí cesnak,
- recepty, čo z neho uvariť a ako ho spracovať na uskladnenie.
„Najčastejšie s konvalinkou voňavou. Menej často s prudko jedovatou jesienkou obyčajnou. Táto zámena môže byť smrteľná,“ hovorí Silvia Plačková, vedúca Národného toxikologického informačného centra.
Na zámenu s jesienkou doplatili v polovici marci manželia z Dolného Rakúska. Zjedli polievku v domnienke, že ju uvarili z medvedieho cesnaku. Ako sa neskôr ukázalo, pomýlili si ho s jesienkou. Zomreli na následky otravy. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.
Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné. Má aj typickú vôňu cesnaku.