Oprášili staré remeslá, do kuchýň vracajú tradičné plodiny, ktoré sa vytrácajú

Prevzali si označenie Regionálny produkt Hont.

Odovzdanie certifikátov.Odovzdanie certifikátov. (Zdroj: koláž: J. Bačkíková, FB Malá lesná manufaktúra)

BÁTOVCE, LEVICE. Traja producenti dostali označenie Regionálny produkt Hont. Logo môžu používať na svojich produktoch. Ide o bylinkové čaje, domáce medy a pochúťky z jedlých gaštanov a mišpúľ. Dvaja žiadatelia nateraz neuspeli.

Prečítajte Zvláštne kráčajúce huby sa objavujú v záhradkách. Dokážu vyliezť aj na rastliny Čítajte 

Certifikačná komisia rozhoduje o udelení označenia už dvanásť rokov. Doteraz ho získalo približne šesťdesiat remeselníkov, pestovateľov a spracovateľov v regióne Hont - v siedmich okresoch Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Šíria dobré meno regiónu a tradičné hodnoty.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanáda – skrytý poklad

Jedlé gaštany sú lahodné a chutné. Ich spracovanie je ale prácne a časovo náročné. Svoje o tom vie Tibor Svrček z Bátoviec. Spolu s manželkou vyrábajú pochúťky z jedlých gaštanov: gaštanádu natural a čokoládovú. Sad majú na úpätí Štiavnických vrchov, na okraji obce Bátovce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Gaštanáda je dezert,“ hovorí o produkte, ktorý získal označenie Regionálny produkt Hont. Ocenenie má aj zo súťaže Zlaté slnko. Porota ho vybrala v kategórii Skrytý poklad.

Tento prírodný produkt pripravujú ručne.

V sade majú štyri stromy. Vlaňajší rok bol veľmi dobrý, urodilo sa 150 kilogramov jedlých gaštanov. Každý jeden prešiel ľudskými rukami.

Gaštany nakroja, dajú odstáť do vody a variť. Namiesto varenia sa môžu spracovať pečením, tu je nakrojenie dôležité, aby plod neexplodoval. Keď je koža mäkká, gaštany ručne očistia a pomelú. Aby zvýraznili chuť, do hmoty pridávajú trstinovú šťavu. Ochutiť sa dá aj trstinovým alebo repkovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanádu možno prirovnať k nutele, je ale zdravšia. Natrieť sa dá napríklad na palacinky alebo zjesť ako detské predjedlo. „So šľahačkou a ovocím je plnohodnotným dezertom,“ hovorí spracovateľ. Bátovčan ju má najradšej samotnú: „Zjem ju samotnú, za lyžičku.“

Obdobou je gaštanového pyré, ktoré gazdinky používajú pri pečení. Je ale odlišné, samotným spracovaním a napríklad aj pridanou rumovou esenciou.

Získali certifikát

Pestovaniu a spracovaniu plodov pre seba sa venuje dlhodobo. Pred tromi rokmi si založili Malú lesnú manufaktúru. Ručne vyrábané produkty predávajú z dvora. Zákazníci ich nájdu na Gazdovskom trhu v Bátovciach.

Od iných predajcov sa dozvedeli o udeľovaní regionálnych značiek. V predloženej žiadosti prihlásili spolu s gaštanádou aj mišpuľové pyré.

SkryťVypnúť reklamu

„Mišpuľa sa zberá po prvých mrazoch, musí zmäknúť,“ hovorí o málo známom ovocí z rodu hlohu. Má exotickú chuť, ktorú v pyré podčiarkujú dosladením a dochutením škoricou a pomarančovou silicou.

Obidva produkty prešli certifikáciou, splniť museli viaceré podmienky.

Prečítajte si Tento majster opeľovania prekoná aj včely. Niektoré druhy sú ale ohrození, s nimi aj dôležité plodiny Čítajte 

„Tento rok sme dostali päť žiadostí, z nich traja získali označenie Regionálny produkt Hont,“ povedala Janka Bačíková, manažérka miestnej akčnej skupiny Zlatá cesta. Na jar vyhlásili v poradí 15. výzvu na podávanie žiadostí.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAW9N na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 624
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 127
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 216
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 899
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 570
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Vystavené sú v Tekovskom múzeu v Leviciach.


TASR
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Helena Kopsa Dudášová si prevzala ocenenie Biele srdce.

Získala ocenenie Biele srdce.


(ts)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu