Oprášili staré remeslá, do kuchýň vracajú tradičné plodiny, ktoré sa vytrácajú

Prevzali si označenie Regionálny produkt Hont.

Odovzdanie certifikátov.Odovzdanie certifikátov. (Zdroj: koláž: J. Bačkíková, FB Malá lesná manufaktúra)

BÁTOVCE, LEVICE. Traja producenti dostali označenie Regionálny produkt Hont. Logo môžu používať na svojich produktoch. Ide o bylinkové čaje, domáce medy a pochúťky z jedlých gaštanov a mišpúľ. Dvaja žiadatelia nateraz neuspeli.

Prečítajte Zvláštne kráčajúce huby sa objavujú v záhradkách. Dokážu vyliezť aj na rastliny Čítajte 

Certifikačná komisia rozhoduje o udelení označenia už dvanásť rokov. Doteraz ho získalo približne šesťdesiat remeselníkov, pestovateľov a spracovateľov v regióne Hont - v siedmich okresoch Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Šíria dobré meno regiónu a tradičné hodnoty.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanáda – skrytý poklad

Jedlé gaštany sú lahodné a chutné. Ich spracovanie je ale prácne a časovo náročné. Svoje o tom vie Tibor Svrček z Bátoviec. Spolu s manželkou vyrábajú pochúťky z jedlých gaštanov: gaštanádu natural a čokoládovú. Sad majú na úpätí Štiavnických vrchov, na okraji obce Bátovce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Gaštanáda je dezert,“ hovorí o produkte, ktorý získal označenie Regionálny produkt Hont. Ocenenie má aj zo súťaže Zlaté slnko. Porota ho vybrala v kategórii Skrytý poklad.

Tento prírodný produkt pripravujú ručne.

V sade majú štyri stromy. Vlaňajší rok bol veľmi dobrý, urodilo sa 150 kilogramov jedlých gaštanov. Každý jeden prešiel ľudskými rukami.

Gaštany nakroja, dajú odstáť do vody a variť. Namiesto varenia sa môžu spracovať pečením, tu je nakrojenie dôležité, aby plod neexplodoval. Keď je koža mäkká, gaštany ručne očistia a pomelú. Aby zvýraznili chuť, do hmoty pridávajú trstinovú šťavu. Ochutiť sa dá aj trstinovým alebo repkovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanádu možno prirovnať k nutele, je ale zdravšia. Natrieť sa dá napríklad na palacinky alebo zjesť ako detské predjedlo. „So šľahačkou a ovocím je plnohodnotným dezertom,“ hovorí spracovateľ. Bátovčan ju má najradšej samotnú: „Zjem ju samotnú, za lyžičku.“

Obdobou je gaštanového pyré, ktoré gazdinky používajú pri pečení. Je ale odlišné, samotným spracovaním a napríklad aj pridanou rumovou esenciou.

Získali certifikát

Pestovaniu a spracovaniu plodov pre seba sa venuje dlhodobo. Pred tromi rokmi si založili Malú lesnú manufaktúru. Ručne vyrábané produkty predávajú z dvora. Zákazníci ich nájdu na Gazdovskom trhu v Bátovciach.

Od iných predajcov sa dozvedeli o udeľovaní regionálnych značiek. V predloženej žiadosti prihlásili spolu s gaštanádou aj mišpuľové pyré.

SkryťVypnúť reklamu

„Mišpuľa sa zberá po prvých mrazoch, musí zmäknúť,“ hovorí o málo známom ovocí z rodu hlohu. Má exotickú chuť, ktorú v pyré podčiarkujú dosladením a dochutením škoricou a pomarančovou silicou.

Obidva produkty prešli certifikáciou, splniť museli viaceré podmienky.

Prečítajte si Tento majster opeľovania prekoná aj včely. Niektoré druhy sú ale ohrození, s nimi aj dôležité plodiny Čítajte 

„Tento rok sme dostali päť žiadostí, z nich traja získali označenie Regionálny produkt Hont,“ povedala Janka Bačíková, manažérka miestnej akčnej skupiny Zlatá cesta. Na jar vyhlásili v poradí 15. výzvu na podávanie žiadostí.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CAW9N na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 270
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 7 074
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 048
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 593
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 311
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 113
  7. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 598
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 339
  1. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  2. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIV.
  4. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!)
  5. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec
  6. Soňa Fröhlichová: Čokoláda – jeden zo symbolov Švajčiarska
  7. Štefan Šturdzík: Takto vidím svet ja.
  8. Dušan Piršel: Nikto nedokáže premôcť, oklamať ani podplatiť starobu
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 644
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 735
  3. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 778
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 050
  5. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 7 961
  6. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 184
  7. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 3 989
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 3 891
  1. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  2. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  3. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  4. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  5. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  6. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  7. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  8. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Vakcíny s obsahom hliníka sú bezpečné, tvrdí nová dánska štúdia.

Povinne sa tiež majú hlásiť u lekára.


Vynovené triedy.

Hlavná budova prešla rozsiahlou rekonštrukciou.


TASR

V ktorých regiónoch Blízkeho Východu realizujú slovenské organizácie svoje projekty v rámci Oficiálnej rozvojovej spolupráce pod značkou SlovakAid?


Chránený areál Levické rybníky.

Chránený areál má takmer 92 hektárov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu