BÁTOVCE, LEVICE. Traja producenti dostali označenie Regionálny produkt Hont. Logo môžu používať na svojich produktoch. Ide o bylinkové čaje, domáce medy a pochúťky z jedlých gaštanov a mišpúľ. Dvaja žiadatelia nateraz neuspeli.

Certifikačná komisia rozhoduje o udelení označenia už dvanásť rokov. Doteraz ho získalo približne šesťdesiat remeselníkov, pestovateľov a spracovateľov v regióne Hont - v siedmich okresoch Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Šíria dobré meno regiónu a tradičné hodnoty.
Gaštanáda – skrytý poklad
Jedlé gaštany sú lahodné a chutné. Ich spracovanie je ale prácne a časovo náročné. Svoje o tom vie Tibor Svrček z Bátoviec. Spolu s manželkou vyrábajú pochúťky z jedlých gaštanov: gaštanádu natural a čokoládovú. Sad majú na úpätí Štiavnických vrchov, na okraji obce Bátovce.
„Gaštanáda je dezert,“ hovorí o produkte, ktorý získal označenie Regionálny produkt Hont. Ocenenie má aj zo súťaže Zlaté slnko. Porota ho vybrala v kategórii Skrytý poklad.
Tento prírodný produkt pripravujú ručne.
V sade majú štyri stromy. Vlaňajší rok bol veľmi dobrý, urodilo sa 150 kilogramov jedlých gaštanov. Každý jeden prešiel ľudskými rukami.
Gaštany nakroja, dajú odstáť do vody a variť. Namiesto varenia sa môžu spracovať pečením, tu je nakrojenie dôležité, aby plod neexplodoval. Keď je koža mäkká, gaštany ručne očistia a pomelú. Aby zvýraznili chuť, do hmoty pridávajú trstinovú šťavu. Ochutiť sa dá aj trstinovým alebo repkovým cukrom.
Gaštanádu možno prirovnať k nutele, je ale zdravšia. Natrieť sa dá napríklad na palacinky alebo zjesť ako detské predjedlo. „So šľahačkou a ovocím je plnohodnotným dezertom,“ hovorí spracovateľ. Bátovčan ju má najradšej samotnú: „Zjem ju samotnú, za lyžičku.“
Obdobou je gaštanového pyré, ktoré gazdinky používajú pri pečení. Je ale odlišné, samotným spracovaním a napríklad aj pridanou rumovou esenciou.
Získali certifikát
Certifikáty si prevzali:
- Anna Mazáneková na skupinu výrobkov bylinkové čaje sypané,
- Martin Schmidt na skupinu výrobkov med lipový, agátový, lesný a plástový,
- Tibor Svrček na skupinu výrobkov pochúťky z jedlých gaštanov a mišpuľové pyré. Zdroj: Zlatá cesta
Pestovaniu a spracovaniu plodov pre seba sa venuje dlhodobo. Pred tromi rokmi si založili Malú lesnú manufaktúru. Ručne vyrábané produkty predávajú z dvora. Zákazníci ich nájdu na Gazdovskom trhu v Bátovciach.
Od iných predajcov sa dozvedeli o udeľovaní regionálnych značiek. V predloženej žiadosti prihlásili spolu s gaštanádou aj mišpuľové pyré.
„Mišpuľa sa zberá po prvých mrazoch, musí zmäknúť,“ hovorí o málo známom ovocí z rodu hlohu. Má exotickú chuť, ktorú v pyré podčiarkujú dosladením a dochutením škoricou a pomarančovou silicou.
Obidva produkty prešli certifikáciou, splniť museli viaceré podmienky.

„Tento rok sme dostali päť žiadostí, z nich traja získali označenie Regionálny produkt Hont,“ povedala Janka Bačíková, manažérka miestnej akčnej skupiny Zlatá cesta. Na jar vyhlásili v poradí 15. výzvu na podávanie žiadostí.