LEVICE. Zvýšená teplota, kŕče, hnačky, nevoľnosť, ale aj svrbenie či pálenie.
Letné mesiace prinášajú riziko prenosných infekčných ochorení. Naše aktivity a prostredie môžu byť podnetom pre vznik zdravotných ťažkostí.
Čerstvý šalát nemusí byť zároveň zdravý, v niektorých potravinách číhajú baktérie a za ďalšie ochorenia si môžeme sami, nedostatočnou hygienou.
Ani voda na kúpalisku alebo obľúbenej priehrade nemusí byť nezávadná a dovolenku v cudzine môžeme vďaka faraónovej pomste stráviť na toalete. Prípadne si z exotickej krajiny doniesť neželaný suvenír, ktorý nás na istý čas vyradí z činnosti.
Na čo si dávať pozor na dovolenke doma a v cudzine a ako ju prežiť bez nutnej návštevy ambulancie, hovorí nemocničná epidemiologička Katarína Naďová.
Čerstvý šalát osvieži, môže aj uškodiť
„Najčastejšie sa vyskytujú ochorenia, ktoré postihujú gastrointestinálny trakt (žalúdka a čreva – pozn. red.),“ hovorí lekárka Katarína Naďová, s čím najčastejšie pacienti prichádzajú do ambulancie počas leta.

Nemocničná epidemiologička Fakultnej nemocnice Agel Skalica ale upozorňuje, že môže dôjsť až k vážnejším zásahom do organizmu: „Ak sa pôvodcovia infekcií dostavujú cez črevnú stenu črevnú aj do iných orgánov v tele, vyvolávajú systémové ochorenia.“
S narastajúcimi teplotami sa stávajú rizikom najmä potraviny, ktoré sú nedostatočne tepelne opracované, nevhodne skladované, pripravované z hygienicky závadných surovín a predávané nevhodným spôsobom.
„Medzi najčastejšie ochorenia prenášané potravinami patria infekcie, ktoré postihujú zvieratá. K vzniku ochorení u človeka dochádza prostredníctvom konzumácie ich produktov najmä vajec, mäsa, nespasterizovaného mlieka a výrobkov z neho, ale aj nedostatočne očistenej zeleniny, ktorá je hnojená zvieracím trusom,“ vyratúva, pri konzumácii čoho by sme mali byť obozretní.
Veľké riziko vidí aj v natrhanom a nedostatočne umytom zelenom šaláte: „V obnažených tkanivách sa množia kmene baktérie Escherichia coli produkujúce toxíny.“
Ďalej sa dočítate aj:
- ktoré brušné ochorenie spôsobené baktériou môže postihnúť celý organizmus, vrátane mozgu,
- prečo nestačí skontrolovať vodu na kúpanie len vizuálne,
- aký suvenír si privážajú cestovatelia z oblasti od 45. stupňa severnej šírky po 40. stupeň južnej šírky.
Dovolenka na toalete
Cestovatelia najmä v Egypte poznajú ochorenie nazývané faraónova pomsta.
„Ide o infekčnú hnačku, ktorú spôsobujú rôzne baktérie a vírusy, ktoré prežívajúce vo vodných zdrojoch,“ hovorí o nepríjemnom stave, ktoré zažili mnohí dovolenkári.

Aj v tomto prípade je namieste prevencia. Človek sa nakazí pitím vody z kohútika, konzumáciou tepelne neopracovanej potravy, konzumáciou čerstvej zeleniny umývanej v tejto vode a v neposlednej rade aj pridávaním ľadu vyrobeného z tejto vody do nápojov. Na toto všetko by mali myslieť ľudia, ktorí sa chystajú stráviť dovolenku na severe Afriky.
Umývať, umývať, umývať
Medzi ochorenia, ktorých pôvodcovia sa množia primárne vo zvieracom organizme, patrí salmonelóza, kampylobacterióza a hnačkové ochorenie spôsobené Escherichia coli.
Pôvodcovia žltačky typu A, brušného týfusu, cholery a úplavice sa nachádzajú v čreve len človeka.
„K šíreniu dochádza najmä rukami, ktoré sú znečistené stolicou. Z uvedeného dôvodu sa žltačka typu A nazýva chorobou špinavých rúk. Stolicou môžu byť kontaminované predmety, potraviny vrátane pitnej vody. Pôvodcovia týchto ochorení vstupujú do tela ústami. Celý kolobeh sa opakuje.“