ŽELIEZOVCE. Historickú budovu, kde Sacherova rodina bývala, sa po rokoch podarilo dostať do autentického stavu. Nachádza sa v blízkosti kaštieľa Esterházyovcov. Práve grófi pozvali Franza Sachera do Želiezoviec, aby sa stal o prípravu jedál.
Počas rekonštrukcie odkryli okná, ktoré boli roky zamurované a skryté pod omietkou. Možno práve z nich sa kedysi pozeral kuchár Franz, ako sa vonku hrá jeho syn Eduard, ktorý sa tu narodil. Ten neskôr vo Viedni otvoril Hotel Sacher a založil sieť hotelov s týmto menom. Z čokoládovej torty svojho otca vytvoril legendu.
V Sacherovom dome bude turistické centrum a priestor pre podujatia. Obnova bude ešte pokračovať.
Viedenský hotelový kráľ je zo Slovenska
Do obnoveného Sacherovho domu prišlo už niekoľko návštevníkov. Odchádzali obohatení o zaujímavosti z histórie, ale aj s poznaním, ako chutí svetoznáma torta. V 19. storočí si na nej pochutnávali maškrtné jazýčky aristokratov.

Pre delikatesu je typické tmavé cesto, marhuľový džem a krehká čokoládová poleva na vrchu. Mnohí netušia, že sa spája s južným Slovenskom.
Jedna z miestností Sovieho zámočku pri kaštieli Esterházyovcov slúžila ako kuchyňa. Tu varil a piekol Franz Sacher (1816, Viedeň – 1907, Baden). Ešte predtým, v roku 1832, ako 16-ročný učeň upiekol svoju prvú tortu na dvore kniežaťa Metternicha. Múčnik pripravil namiesto chorého kuchára. Lahodný dezert zožal úspech.
Ďalej sa dočítate aj:
- Prečo si grófka pozvala kuchára z Viedne na juh Slovenska,
- ako syn Eduard vylepšil otcovu tortu a založil sieť hotelov Sacher,
- čo bol s domom neskôr, ako prebiehala jeho obnova,
- kde našli okná, ktoré boli len na dobových záberoch,
- čo je ešte potrebné spraviť na Sacherovom dome.
O ďalšiu ingredienciu, marhuľový džem, ho neskôr obohatil jeho syn Eduard (1843, Želiezovce – 1892, Viedeň).
V čom tkvie úspech, ostáva nevypovedané. Viedenský hotel Sacher udržiava receptúru v tajnosti. Jeho zakladateľom a celej siete bol Eduard Sacher, ktorý sa narodil v Želiezovciach a prežil tu prvé roky života.
Stôl a pohovku daroval Hotel Sacher
V roku 1842 prichádza 26-ročný viedenský šéfkuchár a cukrár Franz Sacher s manželkou do Želiezoviec. Pozvala ho vdova Rozina Esterházy de Galanta, ktorá sa rozhodla, že spolu s tromi deťmi vymení rušnú Viedeň za pokojné mestečko. Pre grófsku rodinu tu varil a piekol dva roky.
Budova, v ktorej mal služobný byt, prešla v lete rekonštrukciou.
„Nehnuteľnosť sa pokladala za centrálnu budovu panského majetku, ktorá bola len na skok od kaštieľa Esterházyovcov,“ hovorí Ákos Csonka, ktorý je poslancom mestského zastupiteľstva, ale najmä lokálpatriotom so vzťahom k miestnej histórii.

Spolu s ďalšími členmi Občianskeho združenia Sacher a dobrovoľníkmi tu odpracovali množstvo hodín. Obnovu mala v rukách firma, ktorá sa špecializuje na historické a kultúrne pamiatky.
Snažili sa čo najviac priblížiť k pôvodnému vzhľadu. Sacherov dom je zvečnený na historických záberoch. Na bočnej stene obnovili okná, ktoré boli roky zamurované a skryté pod omietkou. Vidno ich bolo len na starých fotkách. Opravou prešla strecha, fasáda, oplotenie, okná.
Vo vnútri pozornosť púta množstvo zarámovaných čiernobielych fotografií, dobový masívny stôl a pohovka.
„Nábytky sú z tých čias. Dostali sme ich v roku 2016 od Hotela Sacher,“ objasňuje pôvod zariadenia.