Ružové kráľovstvo vytvorila na sopečnej pôde. Lupene vzácnych druhov ruží prinášajú pod jej rukami úžitok

Bankovníctvo vymenila za pestovanie.

Adriana Mrvová vo svojej prírodnej záhrade v Brhlovciach.Adriana Mrvová vo svojej prírodnej záhrade v Brhlovciach. (Zdroj: Archív (AM))

BRHLOVCE. Adriana Mrvová si splnila sen. Vo viniciach po predkoch má prírodnú ružovú záhradu. Na 20-árovovom pozemku so sopečným podložím sa darí vzácnym historickým odrodám. Niektoré zháňala dlho a našla ich až v zahraničí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ruže pestuje bez zavlažovania a chémie. Rastliny náchylné na vošky a iné ochorenia ochraňuje prírodnou formou. Rovnakou cestou im dodáva výživu.

Už na prvý pohľad vidno, že jej ruže nie sú bežné, aké poznáme z kvetinárstiev. Plné kvety sa odlišujú tvarom, ale hlavne využitím. Uplatnenie nachádzajú v kozmetike a sú aj jedlé v podobe džemov, sirupov, želé alebo čajov.

SkryťVypnúť reklamu

Ružičkový raj

Už približne dva týždne berie do rúk košík a prechádza záhradou. Ručný zber rozkvitnutých hlávok sa začal v máji. Zbierať treba ráno, keď lupene najviac voňajú.

Ružová záhrada sa nachádza vo viniciach v Brhlovciach, ktoré sú známe vďaka skalným obydliam vytesaným do tuhy. Sopečný pozostatok tvorí podklad aj pod jej záhradou.

„V letných mesiacoch je tu na viniciach sucho a horúco, s minimom dažďových zrážok. Pestovanie ruží v takomto prostredí by sa zdalo nevhodné, avšak opak je pravdou,“ hovorí pestovateľka, ktorá 23 rokov pôsobila vo finančnom sektore.

Záhradu, ktorú má po svojich predkoch, zakladala pred tromi rokmi. Odvtedy sa počet koreňov rozšíril na stovky kusov. Odrody sa ale dajú spočítať na prstoch rúk.

„V nasej Ružovej záhrade sa špecializujem na najvzácnejšie olejové, aromatické ruže: damašskú, Rosa damascena, stolistú - Rosa centifolia, ktorá je známa i ako Rose de Mai a historické odrody, ako je keltská ruža,“ vymenúva.

SkryťVypnúť reklamu

Práve ruža keltská, Rosa gallica, je podľa jej slov vzácnosťou. Je jedným z najstarších kultivovaných a pestovaných druhov, stála na začiatku šľachtenia všetkých starých odrôd európskych kultúrnych ruží. Rastie hlavne v teplejších oblastiach a patrí tu k ohrozeným druhom.

Práve sopečná pôda poskytuje jedinečné podmienky pre rast a voňavé kvitnutie týchto vzácnych druhov ruží.

Prečítajte si Za dedinami v Levickom okrese sa túla medveď. Majú fotky aj video Čítajte 

„Už od detstva si pamätám vôňu starých ruží v predzáhradke, ktoré pestovala starká. Odvtedy viem, že sú jedlé. Boli to „pánske“ ruže – tak ich volali, ruže stolisté,“ opisuje vyšľachteného kríženca, pre ktorý je typická silná vôňa a hlávka pripomínajúca kvet pivonky.

Dostať sa k týmto pravých odrodám bolo podľa jej slov náročné: „Dva roky som hľadala sadenice v Bulharsku i po súkromných škôlkach v Anglicku a Čechách.“

SkryťVypnúť reklamu

Zdravé aj chutné

Kvety každej odrody dáva do iného košíka. „Nechajú sa jemne preschnúť a do 24 hodín sa spracujú na kvetovú vodu,“ približuje najbežnejší postup.

Inokedy sa studený macerát nechá stáť dva - tri dni. Záleží od toho, čo z lupeňov kvetov pripravuje.

Okrem spomínanej ružovej vody sa v kozmetike využívajú aj tinktúry, kvapky, olejčeky, balzamy z ruží. Esenciálne oleje sa získavajú parnou destiláciou.

V prírodnej záhrade s mini rozáriom pestuje aj bylinky, ovocné stromy, kriky muchovníkov a arónie, ktoré tvoria živý jedlý plot.

Po ružiach začnú plodiť kriky muchovníkov a neskôr arónia. Vyrába z nich úžitkové kulinárske produkty, ako sú džemy, sirupy.

V horúčavách a mrazoch

Pestovateľka si musela poradiť s tým, že vo viniciach nie je ani voda, ani elektrina, v lete horúčavy a v zime mráz.

„Rastliny sú hlbšie sadené, aby sa vytvoril silný koreňový systém. Vodu si čerpajú zo zeme,“ približuje a pridáva, že sopečná pôda sa vyznačuje vysokou úrodnosťou a dobrým zadržovaním vody. Pôda obsahuje množstvo minerálnych látok, ako je kremík, vápnik a draslík, ktoré sú pre rast rastlín zásadné.

Zaujalo vás Kvet zapáchajúci ako zhnité mäso zakvitol na juhu Slovenska prvý raz. Trvalo mu to štyridsať rokov Čítajte 

Pri ochrane pôdy pred slnkom a v zime pred mrazom sa jej osvedčila metóda podslamovania.

Keďže pozemok je v podhorí Štiavnických vrchov na otvorenom priestranstve, kde sú v zime silné mrazy, rastliny strihá až začiatkom jari, alebo keď sa začne otepľovať. Tento rok to bolo už v januári, ale zvyčajne je to vo februári až marci.

Bez chémie

Milovníčky ruží vedia, že tieto trvalky sú náchylné na choroby. Ničí ich škvrnitosť, múčnatka, hrdza, ale aj vošky či piliarky.

Adrika Mrvová hovorí, že má v záhrade vysadené aj tzv. ochranné rastliny, ako sú rozmarín, šalvia, aksamietnica, kapucínka, ktoré odpudzujú škodlivý hmyz. Na prihnojenie dva- až trikrát ročne a tiež ochranu používa výluh zo žihľavy a kostihoja lekárskeho.

Prízvukuje, že všetko pestuje ekologicky, čisto, bez chémie, v najvyššej kvalite.

Rodinnú prírodnú záhradu sprístupňuje v letných mesiacoch aj pre verejnosť. Tento víkend, 7. – 8. júna, sa zapojí do celoslovenského podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.

Záhrada

Najvyššia aktivita otravných mušiek býva medzi 9. až 11. hodinou dopoludnia
a medzi 16. a 19. hodinou popoludní a večer. Najvhodnejším
časom na prácu je preto skoré ráno, skoré popoludnie a neskorý večer

Pracujte len ráno a večer.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Záhrada má rozlohu bezmála dvetisíc metrov štvorcových a výbornú polohu v centre dediny


Súvisiace témy: Sopky, Kozmetika
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 13 591
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 232
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 611
  4. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 4 444
  5. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 3 421
  6. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 3 131
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 008
  8. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov 1 432
  1. Štefan Šturdzík: Mixle pixle fixle.
  2. Eva Bachletová: Kuriéri a tí ostatní
  3. Anežka Richtariková: Rady skúseneho učiteľa
  4. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová?
  5. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje
  6. Matej Lanča: Gendrová lingvistika – a komu tím prospějete?
  7. Ivan Mlynár: Dokáže chamtivý lotor Fico s uctievačmi jeho hriechov, vymazať Slovensko z mapy Európy ?
  8. Anton Kovalčík: Z národovca zradcom národa. Jozef Tiso pred rokom 1919. Prvá časť.
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 30 522
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 26 369
  3. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 10 602
  4. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 8 714
  5. Juraj Kumičák: Atrapa 7 587
  6. Daniel Guľaš: Drony nad Moskvou: Úderný zásah do ruskej ekonomiky 6 840
  7. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 5 721
  8. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 5 567
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Marián Sásik (v zelenom) posilnil nováčika z Kalnej.

Iža odstúpila, Komjatice zostali v súťaži.


Ostrov pohybu, rok 2025.

Pribudnúť má lezecká stena, mólo a most.


Zuzana Epperson povedie reorganizovanú OOCR s víziou pre Trenčín 2026.


Internát Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Leviciach rekonštruujú.

Bunky budú mať sociálne zriadenie a kuchynku.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu