Rekordnú bagetu dlhú 30 metrov a 47 centimetrov upiekli dnes v Leviciach známi miestni gurmáni a kuchári Juraj Karlík, Alexander Kazár, Ladislav Gelánnyi a Ľubomír Flídr spolu s Attilom Izsákom.
LEVICE. Upečenú 120 kilogramov ťažkú bagetu nieslo 24 ľudí z pekárne tri kilometre pešo do centra mesta, kde ju naplnili, pokrájali a rozdávali ľuďom, ktorí sa prizerali tejto atrakcii. "Na naplnenie maxibagety sme použili 60 kilogramov parížskeho šalátu, 13 kilogramov šunky, rovnaké množstvo syra a 14 kilogramov hlávkového šalátu, rajčín, uhoriek, cibule," uviedol Juraj Karlík. Z takmer 200- kilogramovej bagety nakrájali približne 600 porcií. Pri príprave, pečení, prenášaní, plnení až po nakrájanie pochúťky strávili organizátori takmer sedem hodín. Samotné pečenie trvalo zhruba hodinu a pol.
Levická maxibageta je najdlhšou upečenou bagetou na Slovensku a pravdepodobne aj na svete, domnieva sa Karlík. Doterajší slovenský rekord pekára zo Spišskej Novej Vsi prekonali Levičania o vyše 28 metrov. "Nám nejde o zápis do svetovej knihy rekordov, ale o tú zábavu. V predchádzajúcich rokoch sa nám podarilo navariť najväčšie množstvo gulášu na Slovensku v jednom kotli, bolo ho 2414 litrov a o rok neskôr sme navarili 1200 litrov maxileča. A pripravujeme sa na ďalší rok, zasa niečo vymyslíme," konštatoval Karlík.