LEVICE. Strapce sú zdravé, úroda bohatá, cukornatosť pomerne vysoká. Pestovatelia hrozna ale dôvod na radosť nemajú. Kým pred štyrmi rokmi bola počas výkupu hrozna v Leviciach dopravná zápcha, dnes nemajú úrodu komu odovzdať.
Producenti vína v okrese už hrozno nevykupujú. Zlá ekonomická situácia ich núti hľadať vlastné pestovateľské zdroje. Ak aj hrozno kúpia, väčšinou od veľkých pestovateľských subjektov a za nízke ceny. Vinohradníci v okrese majú tento rok bohatú úrodu, hrozno však nemajú komu odovzdať.
Majú zmluvných partnerov
Ešte v roku 2005 stáli pestovatelia hrozna s naloženými autami v radoch od levických vinárskych závodov až po nemocnicu. Upchali dopravu v meste. Dnes v čase oberačiek pred ich bránami autá nenájdete. „Naše kapacity produkcie vína sú obmedzené, hrozno odoberáme od zmluvných partnerov, teda väčšinou od družstevných subjektov. Od drobných pestovateľov hrozno nepotrebujeme," komentovala situáciu Andrea Hrabinská zo spoločnosti Víno Levice.
Jedným z najväčších producentov vína v okrese je aj Branislav Nichta z Čajkova. „Máme vlastné vinice, takže z najpodstatnejšej časti spracúvame vlastné hrozno. Od drobných pestovateľov ho nevykupujeme už tri roky. Malú časť berieme od veľkopestovateľov, ale túto sezónu je to posledný raz. Od budúceho roka budeme úplne sebestační," povedal.
Výkupné ceny sú nízke
Dobrú úrodu zaznamenali tento rok aj v Poľnohospodárskom družstve v Kalnej nad Hronom. „Očakávame, že oberieme okolo 400 ton hrozna," povedal Jozef Szabo, ktorý je zodpovedný za vinohrady. „Ešte sme nezačali oberať, lebo máme problém s výkupom. V okrese nemáme výkupného partnera, kvôli nízkym cenám. Výkupná cena 20 centov (šesť korún) je pre nás likvidačná," dodal.
O nízkych výkupných cenách hovoria aj producenti vín. „Takúto cenu si však nestanovujeme preto, že by sme chceli na pestovateľoch zarábať. Realitou je, že na každý nami vyrobený liter vína je na Slovensko dovezených 7 až 8 litrov zo zahraničia. Veľkým vinárskym krajinám, ako je Maďarsko, Francúzsko, Taliansko či Španielsko, jednoducho nedokážeme konkurovať," povedal riaditeľ Vinanzy vo Vrábľoch Tibor Koščo. „Situáciu riešime tak, že máme vlastné vinice. Zbytok kúpime od zmluvných partnerov, ktorými sú prevažne družstvá a zvyšných 5 až 6 percent hrozna odkupujeme aj od drobných pestovateľov. Podporiť sa snažíme predovšetkým vinohradníkov z Vrábeľ a okolia," tvrdí.
Autor: Darina Turianová