Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Veľkonočné jahňatá zo Žemberoviec budú na stoloch Talianov

Jahňacina patrí na Apeninskom polostrove k tradícii veľkonočných sviatkov. Už osem rokov ňou zásobujú taliansky trh žemberovskí poľnohospodári.

Záujem o jahňatá majú hlavne talianski odberatelia.Záujem o jahňatá majú hlavne talianski odberatelia. (Zdroj: JANA NÉMETHOVÁ)


ŽEMBEROVCE. Dvoj až trojmesačné jahňatá vážiace desať až dvadsať kilogramov. Záujem o ne majú hlavne talianski odberatelia.
Slovenskí chovatelia začali tento rok s ich vývozom 16. marca, k južanom do Veľkej noci odíde 100-tisíc kusov. Poľnohospodárske družstvo Žemberovce malo zazmluvnených 550 jahniat. Z farmy ich odviezli 23. marca.
Chovatelia chcú, aby sa zdravá jahňacina udomácnila aj na našom trhu. Slovákom však chýba tradícia, financie na nákup nie práve najlacnejšieho mäsa a aj skúsenosti, ako ho chutne upraviť.

Baránok na stole

Veľká noc bez jahňaciny je pre Taliana ako Vianoce bez kapra pre Slováka. Pečený baránok má v južanských rodinách tradíciu. Podľa počtu členov rodiny si vyberajú veľkosť jahňaťa. „Obvykle sú na trhu najžiadanejšie 10 až 20-kilogramové jahňatá, staré dva až tri mesiace," hovorí Eduard Janíček, podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Na farmu oviec Selec žemberovského poľnohospodárskeho družstva prišiel v čase, keď malé ovečky nakladali do kamiónu. Smeroval do bitúnku v Sabinove, odkiaľ jahňacie mäso smeruje do Talianska.

Jahňa si vyberajú

V Žemberovciach majú šľachtiteľský chov oviec plemena cigája, ktoré je vhodné pre nížinné oblasti. Má trojakú úžitkovosť - na mlieko, mäso a vlnu. Nezanedbateľný je aj jeho význam pri spásaní ťažko dostupných pozemkov. „Aj ja mám odtiaľto základ stáda, majú tu špičkový chov," pochvaľuje svojich kolegov E. Janíček, ktorý sa v okolí Považskej Bystrice roky zaoberá chovom oviec.
Mrzí ho, že jahňacina nemá pevné miesto na domácom trhu. „Na Slovensku sa ročne na jedného obyvateľa skonzumuje iba 0,07 kilogramu jahňaciny. Pritom je to zdravé, dietetické mäso," vysvetľuje. Príčinu vidí v troch dôvodoch: jahňacina je na slovenské pomery drahá, veľkonočné zvyky nie sú v takej miere späté s konzumáciou jahniat ako napríklad v Taliansku a nevieme ju kulinársky upraviť, preto pre svoju špecifickú chuť nie je natoľko obľúbená. „Potrebuje dochutiť cesnakom a koreninami. U nás je známy guláš, paprikáš, pečená a dusená jahňacina. Taliani robia z veľkých jahniat gyros, menšie kusy najčastejšie pečú. Veľkosť jahňaťa vyberajú podľa počtu členov v domácnosti, aby ho počas Veľkej noci zjedli," hovorí.

Farmu v Žemberovciach opustilo minulý týždeň 550 jahniat. Ďalšiu stovku predajú domácim záujemcom pred Veľkou nocou.

Chov oviec v kraji

V porovnaní s rokom 2008 sa počty oviec v Nitrianskom kraji v roku 2009 zvýšili o 2,3 percenta na 10 062 kusov (čo je 2,7 percenta z celoslovenského stavu). Z tohto počtu bolo 6179 kusov bahníc. Produkcia jahniat dosiahla 4590 kusov, čo je o 296 kusov viac ako rok predtým. Celková produkcia ovčieho mlieka bola 61 451 kilogramov a nastrihalo sa 13 753 kilogramov ovčej vlny v pote.

EVA RAKOVSKÁ, ŠÚ SR,
pracovisko Nitra

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 023
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 582
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 992
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 647
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 276
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 990
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 514
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 377
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 252
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 834
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Miera pozitivity z víkendového skríningu je nad dve percentá.

14 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Detičky narodené v levickej pôrodnici dostávajú takéto farebné čiapočky.

Novinka: Od tohto roka budeme zverejňovať všetkých novorodencov z nášho regiónu, ktorých fotografie a údaje rodičia pošlú.

21. jan
Testovanie v Kalnej nad Hronom.

Ako prebieha testovací víkend v našom regióne? Pozrite si fotografie.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

18 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

15 h

Už ste čítali?