ŽEMBEROVCE. Dvoj až trojmesačné jahňatá vážiace desať až dvadsať kilogramov. Záujem o ne majú hlavne talianski odberatelia.
Slovenskí chovatelia začali tento rok s ich vývozom 16. marca, k južanom do Veľkej noci odíde 100-tisíc kusov. Poľnohospodárske družstvo Žemberovce malo zazmluvnených 550 jahniat. Z farmy ich odviezli 23. marca.
Chovatelia chcú, aby sa zdravá jahňacina udomácnila aj na našom trhu. Slovákom však chýba tradícia, financie na nákup nie práve najlacnejšieho mäsa a aj skúsenosti, ako ho chutne upraviť.
Baránok na stole
Veľká noc bez jahňaciny je pre Taliana ako Vianoce bez kapra pre Slováka. Pečený baránok má v južanských rodinách tradíciu. Podľa počtu členov rodiny si vyberajú veľkosť jahňaťa. „Obvykle sú na trhu najžiadanejšie 10 až 20-kilogramové jahňatá, staré dva až tri mesiace," hovorí Eduard Janíček, podpredseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Na farmu oviec Selec žemberovského poľnohospodárskeho družstva prišiel v čase, keď malé ovečky nakladali do kamiónu. Smeroval do bitúnku v Sabinove, odkiaľ jahňacie mäso smeruje do Talianska.
Jahňa si vyberajú
V Žemberovciach majú šľachtiteľský chov oviec plemena cigája, ktoré je vhodné pre nížinné oblasti. Má trojakú úžitkovosť - na mlieko, mäso a vlnu. Nezanedbateľný je aj jeho význam pri spásaní ťažko dostupných pozemkov. „Aj ja mám odtiaľto základ stáda, majú tu špičkový chov," pochvaľuje svojich kolegov E. Janíček, ktorý sa v okolí Považskej Bystrice roky zaoberá chovom oviec.
Mrzí ho, že jahňacina nemá pevné miesto na domácom trhu. „Na Slovensku sa ročne na jedného obyvateľa skonzumuje iba 0,07 kilogramu jahňaciny. Pritom je to zdravé, dietetické mäso," vysvetľuje. Príčinu vidí v troch dôvodoch: jahňacina je na slovenské pomery drahá, veľkonočné zvyky nie sú v takej miere späté s konzumáciou jahniat ako napríklad v Taliansku a nevieme ju kulinársky upraviť, preto pre svoju špecifickú chuť nie je natoľko obľúbená. „Potrebuje dochutiť cesnakom a koreninami. U nás je známy guláš, paprikáš, pečená a dusená jahňacina. Taliani robia z veľkých jahniat gyros, menšie kusy najčastejšie pečú. Veľkosť jahňaťa vyberajú podľa počtu členov v domácnosti, aby ho počas Veľkej noci zjedli," hovorí.
Farmu v Žemberovciach opustilo minulý týždeň 550 jahniat. Ďalšiu stovku predajú domácim záujemcom pred Veľkou nocou.
Chov oviec v kraji
V porovnaní s rokom 2008 sa počty oviec v Nitrianskom kraji v roku 2009 zvýšili o 2,3 percenta na 10 062 kusov (čo je 2,7 percenta z celoslovenského stavu). Z tohto počtu bolo 6179 kusov bahníc. Produkcia jahniat dosiahla 4590 kusov, čo je o 296 kusov viac ako rok predtým. Celková produkcia ovčieho mlieka bola 61 451 kilogramov a nastrihalo sa 13 753 kilogramov ovčej vlny v pote.
EVA RAKOVSKÁ, ŠÚ SR,
pracovisko Nitra