Čerstvé vajíčka, včelí med či jablká priamo zo sadu. To všetko a aj ďalšie domáce produkty ponúkajú na predaj farmári. Projekt Predaj z dvora sa rozširuje aj v Levickom okrese.
LEVOČA, KALNÁ NAD HRONOM, DEVIČANY. Zlepšiť život na vidieku sa rozhodol Zväz ekologického poľnohospodárstva Ekontrend Slovakia so sídlom v Levoči. Projektom Predaj z dvora plánuje uľahčiť predaj prebytkov z domácej produkcie a výroby priamo spotrebiteľovi.
Ekotrend Slovakia spustil projekt pre domácich pestovateľov a chovateľov už v minulom roku, nesúhlasí však s priveľkou byrokraciou a kontrolou. V nasledujúcich mesiacoch sa chce usilovať o zjednodušenie povinností pre drobných pestovateľov a chovateľov a vytvorenie jednoduchých príručiek pre prax.
Nižšia daň pomôže čiastočne
„Náš projekt sa zameriava na rozvoj vidieka a prežitie na ňom. Na ponúkanie kvalitných domácich prebytkov za prijateľné ceny bez nutnosti zakladania prevádzok a zložitého kontrolného systému," objasňuje zámery zväzu manažérka projektu Zuzana Homolová.
Projekt vošiel do praxe zhruba pred rokom, od mája tohto roka sa znížila aj daň z pridanej hodnoty na šesť percent. „Zníženie dane drobnému farmárovi pomôže iba čiastočne. Neprilepší si predajca z dvora, ktorý predáva výrobky, akými sú napríklad oštiepok, bryndza a syry. Zníženie dane sa totiž týka iba mäsa, mlieka, vajec, rýb a medu, čiže prvotných produktov," kriticky poznamenáva na adresu zákona. Ten podľa nej pomôže väčším producentom, akými sú napríklad poľnohospodárske družstvá. Zväz má na internete vlastnú stránku s novým logom. Prostredníctvom nej sa môžu predajcovia z dvora zviditeľniť. „Pracujeme na tom, aby sme mohli predajcom, registrovaným na stránke, zabezpečiť vlastný systém kontroly a servis na komunikáciu s kontrolným orgánom. Aby sme pri predaji z dvora malých farmárov dosiahli čo najmenšiu byrokraciu a povinnosti voči štátu a čo najkratšiu cestu od predajcu k spotrebiteľovi," vysvetľuje Zuzana Homolová. V súčasnosti sú kontrolným orgánom príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy. Ako manažérka projektu podotýka, najprísnejším kontrolórom kvality je však vždy spotrebiteľ.
Predaj z dvora aj v našom okrese
Projekt s dobrou myšlienkou si nachádza priaznivcov po celom Slovensku. Na stránke Ekotrendu Slovakia sa prednedávnom zaregistrovali aj Katarína Bogárová z Kalnej nad Hronom a Marcela Nemcová z Devičian. Obe zatiaľ ponúkajú prvotné produkty.
Katarína Bogárová chová sliepky kŕmené biokrmivom a mesačne ponúka približne tristo biovajíčok na predaj z dvora. „Chovu nosníc sa venujem od roku 2007. V zdravých potravinách a možnosti predávať priamo spotrebiteľovi vidím budúcnosť," hovorí. Výhradu má iba k falošným malým bioproducentom. „Spotrebiteľ by si mal lepšie overiť, či majú príslušný certifikát. Nepravosť označenia bio môže vytušiť napríklad pri výrazne nižších cenách produktov oproti ostatným," radí. Marcela Nemcová z Devičian verí, že ľudia pochopia význam projektu a ocenia možnosť kupovať priamo od farmára čerstvé produkty za výhodnú cenu. „Tým, že sme sa pripli na nástenku Ekotrendu máme väčšiu šancu, že si nás niekto všimne," mieni pestovateľka ovocia, zeleniny, byliniek a chovateľka jahniat na priamy predaj. Predaju z dvora sa venuje popri inej práci, ktorá je jej hlavným príjmom. V rámci projektu však plánuje v budúcnosti ponúkať aj výrobky z ovocia.
Začiatkom je registrácia
Predajcovia z dvora i tí, ktorí predaj z dvora plánujú, majú povinnosť registrovať sa. Na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Leviciach evidujú 405 zaregistrovaných predajcov, ktorí sa môžu tomuto typu predaja venovať. Ján Števko, riaditeľ správy, však upozorňuje, že to automaticky neznamená, že všetci aj predajcami z dvora sú. Na správe evidujú registrácie 71 predajcov zveriny, troch predajcov rýb a piatich surového kravského mlieka. Zaregistrovaných je aj 326 včelárov.
„Predaj čerstvých produktov spotrebiteľovi je podľa mňa bezpečnejší ako zdĺhavá cesta produktov do veľkých obchodných reťazcov," mieni Ján Števko a pripomína, že spotrebiteľovi pri dodržiavaní podmienok nariadenia vlády predajcom a kontrole ich dodržiavania regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami nič nehrozí.
Autor: Katarína Kopcsányiová