Vzácne historické pamiatky, typická keramika či dobré víno dorábajú vo vysokej nadmorskej výške a skladujú ho v lôchu nie sú jedinými vzácnosťami, ktoré bývalé kráľovské mesto Pukanec ponúka.
PUKANEC. Svojimi gastronomickými pochúťkami, charakteristickými iba pre tento kraj, už pukanské kuchárky ohúrili nejedného návštevníka. Typickým a asi aj najznámejším jedlom sú pukanské párance, ktoré sa varia slané, ale aj ako sladký dezert. Sú to vlastne cestoviny, ktoré vznikajú tak, že sa vyvaľkané cesto doslova pára a takéto párance sa vhadzujú do vriacej vody, kde sa uvaria. Podávajú sa so zemiakmi a slaninkou, prípadne s tvarohom posypaným cukrom.
Párance, typické jedlo drevorubačov
"Pôvodne slúžili ako jedlo pre drevorubačov. Bolo pre to nich výhodné, pretože sa do hory vynášali len zemiaky, slanina a múka. A z mála tej múky sa vyrobilo veľa jedla, len to potrebuje pri miesení mocnú chlapskú ruku a tú drevorubači mali," vysvetľuje starosta Pukanca Ján Kováčik. Vzápätí spomína ďalšiu vychýrenú pochúťku, ktorou sú známe materáky, po pukansky "materáke". "To sú v podstate škvarkové koláče. Lenže tuto sú iné ako inde. Tieto staré ženy pukanské to dotiahli proste na najvyššiu možnú úroveň," hovorí s nadšením Kováčik.
Pukanské víno dorábajú vo vysokej nadmorskej výške a skladujú v lôchu .
V miestnej pekárni pečú rožky, ktoré netvrdnú
Svojich hostí často vodí aj do miestnej pekárne, kde od roku 1992 pečie rodina Blahových chlieb a rožky, ktoré sú zvláštne tým, že zostávajú dlho čerstvé. "Pečú podľa nejakého rodinného starého receptu, ktorý získali a tie rožky sú úžasné. Musí tam byť nejaké tajomstvo, pretože oni jednoducho netvrdnú," tvrdí Kováčik.
Nevesta majiteľky pekárne Márie Blahovej recept na rožky neprezradila. S úsmevom iba povedala, že najväčšie tajomstvo ich výroby spočíva v tom, že sa do cesta dáva všetko to, čo treba. Nezvyčajné rožky ako prví objavili chalupári, ktorí si ich naraz kupujú 30 aj viac.
"Kedysi sme ich predávali viac ako dnes. Počas krízy sa ich počet znížil, ale aj tak denne predáme okolo 7000 rožkov. Zásobujeme nimi okrem Pukanca aj Levice a okolie," hovorí Blahová.
Pukanec kraj sladkej cibule a moruší
Okrem chutných gastronomických špecialít je Pukanec známy aj ovocinárstvom a zeleninárstvom. Podľa starostu sa iba tu môže človek stretnúť s pukanskou sladkou cibuľou.
"Tá ostrosť sa z nej vyťahuje presádzaním a zrejme aj zložením tunajšej pôdy. Výsledkom je naozaj sladká cibuľa, ktorá sa dá jesť ako jablko," tvrdí Kováčik. Vzácnym ovocím, ktoré je raritou v rámci celého Slovenska, sú podľa jeho slov aj plody moruše čiernej, ktorú sem podľa rôznych teórií priniesli z Perzie starí Rimania alebo neskôr Turci.
"Na rozdiel od moruše bielej, ktorá je bežnejšia a má biele, červené aj čierne plody, moruša čierna má iba čierne ovocie, ktoré je kyslejšie. V Pukanci sa z nich robia výborné a veľmi zdravé sirupy, tinktúry, džemy a, samozrejme, vynikajúca pálenka," dodáva Kováčik.