LEVICE. Kniha má názov Recepty levických paničiek a ponúka päťdesiatpäť receptov na slané i sladké jedlá.
Nechýbajú v nej ani také špeciality, ako sú paštéta z husacej pečene, prekladaná kapusta, vegetariánsky kaviár či rýchle šišky alebo gaštanová roláda.
Recepty až štvorjazyčne
Urobiť radosť svojim blízkym kuchárskou knižkou s osvedčenými jedlami pripravovanými v minulosti v Leviciach, môžeme už po tieto dni. Reedíciu knihy vydalo mesto Levice spoločne so Štátnym archívom v Leviciach. Dielo zosumarizovali a dali mu konečnú podobu archivárky Jarmila Bátovská a Marta Švoliková. Recepty sú uvádzané v troch jazykových mutáciách - anglickej, nemeckej a maďarskej. Spestrené sú informáciami zo života autoriek receptov a dobovými fotografiami, čitateľ si tak urobí lepšiu predstavu o živote v Leviciach v medzivojnovom období minulého storočia.
Ochutnáme špeciality Levičanov
„Kniha približuje obľúbené špeciality Levičanov. Všetko sú to totiž podložené staré recepty, ktoré levické gazdinky v minulosti na vydanie pôvodnej knihy poskytli,“ priblížili vznik diela pre MY Týždeň na Pohroní zostavovateľky.
„Tieto knihy vyšli v minulosti v štyroch pokračovaniach, my sme urobili výber z poslednej časti. Tretiu časť sme získali z knižnice Foruminstitútu v Šamoríne. Budeme sa snažiť získať tiež kópie prvej a druhej levickej kuchárky. Ak bude toto dielo verejnosťou dobre prijaté a žiadané, radi by sme v budúcnosti pripravovali pokračovania,“ avizujú svoj zámer.
Päťdesiatpäť receptov
Kniha receptov, ktorá sa dostáva po tieto dni verejnosti do rúk, je výberom z kuchárskej knihy levických domácich paní, ktorá vyšla v roku 1935 v maďarskom jazyku. Pôvodná kniha obsahuje 164 receptov. Tá súčasná ich ponúka päťdesiatpäť.
„Aby to nebol obyčajný receptár, vybrali sme tie recepty, ku ktorým sme mali zachovanú fotografiu autorky, alebo zaujímavý príbeh z jej rodiny. Prihlásili sa nám aj záujemcovia, ktorí chceli prispieť svojimi zdedenými receptami. No tu sú výhradne recepty už v minulosti takto knižne publikované,“ vysvetľuje M. Švoliková.
Husacina je samozrejmosťou
Pôvodné Recepty levických paničiek vyšli v medzivojnovom období v štyroch pokračovaniach.
„Levice boli vtedy rýchlo sa rozvíjajúcim mestom. Mestskú pokladňu napĺňali príjmy z poplatkov z trhov a jarmokov. Kupujúcich lákala do mesta regionálna špecialita - husacina. Nie náhodou patrí receptom z husaciny v tejto knihe popredné miesto,“ hovorí s úsmevom J. Bátovská.
V kuchyni nechýbala pomocníčka
Kuchárka obsahuje recepty autoriek, ktoré patrili ku katolíckemu, reformovanému, židovskému či evanjelickému náboženstvu. Autorky receptov boli dámy, ktoré v meste niečo znamenali a ich manželia zastávali vysoké funkcie.
„Niektoré recepty sú dosť pracné, nesmieme ale zabúdať, že domáca pani mala na namáhavejšie časti prípravy jedla, ako šľahanie vajíčok na pare, či miesenie cesta, pomocnicu v domácnosti,“ dodáva J. Bátovská.
Jedlá sú zdravé a diétne
Recepty a ich spôsob prípravy tiež približujú, že mnohé v minulosti pripravované jedlá boli v podstate diétne.
„Varenie v pare či pečenie sú aj dnes bežnými postupmi pri príprave zdravej stravy. V receptoch sa často objavuje aj južné ovocie, ako ďatle či pomaranče, ktoré bolo v tom období samozrejmé. Ženy nakupovali čerstvé suroviny na trhovisku od osvedčených dodávateľov, dnešnou terminológiou povedané biopotraviny,“ dodávajú zostavovateľky, ktoré sa pôvodné levické jedlá chystajú aj samy odskúšať.
Mesto očakáva dopyt po knihe
Praktické knižné dielo je zároveň aj propagačným materiálom o meste. „Knižka vyšla v náklade 5000 kusov. Záujemcovia si ju môžu kúpiť v Kancelárii prvého kontaktu alebo v Levickej informačnej agentúre. Cena je naozaj symbolická, iba 1,50 eur. Veríme, že dopyt po nej bude a radi by sme sa pustili aj do ďalšieho pokračovania. To bude ale závisieť od získaných dotácií, o ktoré mesto požiadalo,“ povedala Zuzana Obická z mestského úradu.