Pečeňová paštéta, držková polievka, aj diviačí zvitok svojim hosťom podávali v štýlovom areáli Levického hradu. Lahôdky podľa receptov levických paničiek pripravili maturanti.
LEVICE. Z niekoľkochodového menu spolu s nápojovým lístkom si vyberali rodičia študentov, ktorí minulý týždeň absolvovali záverečné skúšky. Inšpiráciou im bola kniha Recepty levických paničiek, ktorú zostavil kolektív autorov z archívu v Leviciach.
Príprava a servírovanie tradičných receptov bola témou záverečných skúšok štvrtákov v odbore hotelová akadémia. „Našou snahou bolo dostať recepty z teoretickej formy do praktického prostredia. V súčasnosti, keď je trendom zahraničná gastronómia, chceme, aby študenti presadili domáce tradície aj v praktickom živote,“ vysvetlila pre MY Týždeň na Pohroní majsterka odbornej výchovy Elena Velšicová.
Živá hudba aj veštica
Maturantom pri úprave prostredia pomáhali študenti druhého ročníka. Hradné nádvorie upravili tak, aby korešpondovalo s hlavnou témou skúšok. Posedenie rozmiestnené na trávniku dopĺňali stany zariadené dobovým nábytkom. Finálnemu podujatiu predchádzala príprava, ktorej sa študenti venovali niekoľko mesiacov. „Na začiatku som študentom pripravila autentickú obrazovú prezentáciu, v ktorej som sa zamerala na módu a zariadenie bytov. Prostredie sme vytvorili v podobe sedliackeho a farmárskeho jarmoku, samozrejmosťou je živá hudba,“ pokračuje. Hosťom hrali Rikkoňovci, nechýbala veštica, ľudové detské hry predviedli deti z Materskej školy na Okružnej ulici v Leviciach.
Varili starodávnymi postupmi
Menu v nostalgickom štýle pripravovali tradičnými technologickými postupmi. „Diviačí zvitok sme varili v pare na spôsob sladko-kyslej omáčky. Potrápili sme sa s bosorkinými pagáčmi, ktoré sú pripravené z nezvyčajného cesta kombinovaného s tukom,“ priblížila kulinárske podrobnosti majsterka odborného výcviku Adriana Šubová.