Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

V Indii pracoval, fotil nevesty a učil Nepálcov variť

Slovenský Marco Polo. Aj tak by sa dal nazvať Jaroslav Burjaniv z Tlmáč a nijaká prezývka by ho nevystihla lepšie. Ako turista precestoval takmer celú Európu a pracovne ako inžinier kusisko sveta.

Tlmačan strávil v Indii niekoľko rokov. Keďže rád fotil, miestni ho pozývali fotografovať svadby.Tlmačan strávil v Indii niekoľko rokov. Keďže rád fotil, miestni ho pozývali fotografovať svadby. (Zdroj: Archív (JB))

TLMAČE. Bez zveličenia by sa dalo povedať, že cestovateľská krv mu prúdi v žilách už odmalička. Ako chlapec čítal cestopisné romány jeden za druhým a založil si dokonca vlastný cestovateľský denník, ktorý začal rýchlo zapĺňať vlastnými výpravami.

Po ôsmej triede s učiteľom z Novej Bane prešli na bicykloch do Tatier a naspäť. Neskôr počas strednej školy obišli na bicykloch takmer celé Slovensko - Oravskú priehradu, Tatry, Košice, kaštieľ Betliar a Krásnu Hôrku.

Svetobežník z Tlmáč

Najväčšie cesty však absolvoval až neskôr. Spolu s manželkou na motorke precestovali Východné Nemecko a na rôznych inžinierskych projektoch strávil dokonca niekoľko rokov. Pracoval v Egypte, Rusku či Uzbekistane, no úplne najviac mu k srdcu prirástla India. V druhej najľudnatejšej krajine sveta pracoval hneď dvakrát.

Skryť Vypnúť reklamu

„Prvý raz som bol v Indii od deväťdesiateho štvrtého do deväťdesiateho šiesteho. Tender na stavbu produktovodu Kandla - Bhatinda vyhrala istá pražská firma a medzi Slovákmi, ktorí pre ňu pracovali, som bol aj ja," začína J. Burjaniv svoje rozprávanie pre MY Týždeň na Pohroní.

burjaniv_res.jpg

Do Indie sa J. Burjaniv dostal cez strojársku firmu.

V juhoázijskom štáte pracoval v skupine, ktorá mala za úlohu výstavbu staníc produktovodu. Ten mal slúžiť na prepravu piatich rôznych ropných produktov a okrem samotného potrubia boli nevyhnutnosťou i prečerpávacie stanice.

Slovenská kuchyňa v Indii

Prežiť v cudzej krajine hneď niekoľko rokov nebolo ľahké. „V Indii existuje až 16 parlamentných jazykov a obrovské množstvo rozličných etník. Bez angličtiny sa medzi sebou nedohovoria ani domáci, o cudzincovi ani nehovoriac," vysvetľuje cestovateľ. Niečo sa z cudzieho jazyka naučil už pred odchodom, no zdokonaliť sa v jazyku dokázal až priamo „na pľaci". Listy s indickými priateľmi si aj preto môže vymieňať až dodnes.

Skryť Vypnúť reklamu

Cudzí jazyk, to však zďaleka nebolo všetko, v Indii si museli na odlišnosti zvykať na každom kroku. Jedna z najťažších vecí bola na prvý pohľad banalita: zvyknúť si na indickú kuchyňu. Zabudnúť na slovenskú gazdinku pri šporáku a prísť na chuť Indii.

„V Dillí som si najprv varil sám na hotelovej izbe a v penzióne, neskôr sme mali s kolegom spoločnú kuchynku. Na druhom mieste, v Džajpúre, sme už mali dvoch kuchárov - dvoch Nepálcov. Tí nám varili, podľa surovín, ktoré sme zohnali a inštrukcii, ktoré sme im dali," pokračuje cestovateľ.

Dvaja nepálski bratia však nikdy predtým pri hrncoch nestáli, ich angličtina bola slabá a ani zháňanie surovín nebolo bez problémov. Pred hladnými Slovákmi stála náročná úloha. „Niekedy sme sa pochopili a navarili dobre. Inokedy sme sa až tak dobre nedohodli, no aspoň dnes máme na čo spomínať," pokračuje. Suria, starší z bratov si dokonca začal viesť kuchársku knihu a kým Slováci Indiu opustili, poriadne stučnela.

Skryť Vypnúť reklamu

Fotografom na svadbách

S nátierkami, gulášom či pečením chleba problém v Indii nebol. Najväčším nedostatkom bolo v hinduistickej krajine mäso. V bravčovine našli svalovce, a preto sa jej rýchlo vzdali. Indická kuracina sa im nepozdávala a hovädzina bola neprijateľná z náboženských dôvodov. Mäso z čiernych byvolov im šofér musel kupovať v moslimskej štvrti.

Problém s hladom však slovenský Marco Polo určite nezažil na indických svadbách. Tých navštívil hneď niekoľko, pretože domáci si ho na ne pozývali ako fotografa. Keďže fotoaparát mal v ruke rád, na svadobné hostinách bol váženým hosťom. A keď za Indami prišiel s hotovými fotkami v ruke, našiel si medzi nimi veľa dobrých priateľov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 251
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 174
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 912
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 405
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 142
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 751
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 469
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 092
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 978
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Miera pozitivity z víkendového skríningu je nad dve percentá.

26. jan

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Detičky narodené v levickej pôrodnici dostávajú takéto farebné čiapočky.

Novinka: Od tohto roka budeme zverejňovať všetkých novorodencov z nášho regiónu, ktorých fotografie a údaje rodičia pošlú.

21. jan
Testovanie v Kalnej nad Hronom.

Ako prebieha testovací víkend v našom regióne? Pozrite si fotografie.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

18 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?