Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Tradičný koláč zabodoval, víťazstvo ale nepriniesol

Rodina Zuzany Ratulovskej je v zabezpečení niektorých potravín sebestačná. Pravý domáci tvaroh je základom kulinárskej lahôdky, ktorú šikovná Uhlištianka predstavila v televíznej kuchárskej súťaži.

Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh. (Zdroj: (ŽK))

UHLISKÁ. Gazdovský spôsob života je síce náročný, jeho nespornou výhodou sú kvalitné domáce potraviny, s ktorými sa tie v obchodoch môžu porovnávať len ťažko.

Uhlištianka, ktorá v súťaži zaujala receptom na koláč s domácimi surovinami, sa naučila vyrábať mliečne produkty po svadbe. Do Uhlísk prišla z Turčianskych Teplíc, a tak vymenila mestský spôsob života za celkom odlišný. „Od svokry som sa učila, ako mútiť maslo či odhrievať tvaroh. Keďže pochádzam z mesta, musela som sa všetko postupne naučiť,“ hovorí pre MY Týždeň na Pohroní o prvých skúsenostiach so životom na gazdovskom dvore.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď mlieko, tak domáce

Ratulovskí mlieko nekupujú, z obchodu si ho prinesú len v prípade núdze, keď sú kravy teľné. Podľa skúsenej kuchárky sú polievky, omáčky a ostatné jedlá uvarené z domáceho mlieka a smotany neporovnateľne chutnejšie.

Domáci tvaroh Zuzana pripravuje dvakrát do týždňa na klasickom sporáku, v ktorom sa kúri drevom. „Niekoľko dní si odkladám mlieko, keď mám 12 litrov, začnem odhrievať tvaroh. Kyslé mlieko bez smotany vlejem do väčšieho hrnca a za stáleho miešania zahrievam niekoľko hodín. Sporák na drevo je najlepšie riešenie, pretože mlieko sa musí zohrievať pomaly,“ vysvetľuje dôležité kroky pri príprave tradičnej špeciality. Mlieko mieša dovtedy, kým sa srvátka neoddelí. „Rukou vyskúšam, či tvaroh drží pokope, potom ho precedím a zavesený v plátne nechám odtiecť,“ pokračuje. Vedľajší produkt – srvátku zužitkujú tiež, kŕmia ňou ošípané.

Skryť Vypnúť reklamu

Rodinný recept

Mamičkin kysnutý koláč patrí v rodine Ratulovských medzi najobľúbenejšie. Ako hovorí Zuzana, je súčasťou rodinných receptov, na ktoré sú zvyknutí dlhé roky. Špecifickú chuť múčniku pridávajú práve domáce suroviny, ako tvaroh a slivkový lekvár. Zuzana s rodinným receptom v kuchárskej súťaži zaujala, postúpila do finálového kola. „Nečakala som, že ma vyberú, aj keď som dúfala, že budem mať možnosť upiecť koláč z domácich surovín,“ hovorí o súťaži. Zuzanin koláč bol spomedzi všetkých súťažných jedál ako jediný pripravený z domácich produktov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 484
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 17 675
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 300
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 114
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 679
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 642
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 516
  8. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 503
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 701
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 451
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Levice: Hradný park idú obnoviť

Pribudne jazierko s lávkou, pódium aj detské ihrisko.

Park sa nachádza v susedstve Levického hradu.
STOLNÝ TENIS

LEVICE: Stolní tenisti v okrese stihli odohrať „až“ jedno kolo

Okresný stolnotenisový zväz Levice stihol odohrať vo svojich súťažiach len jedno kolo. O štarte novej sezóny sme sa porozprávali s predsedom OSTZ Levice Ladislavom Páleníkom.

V II. triede hrá aj Sebastián Hlošek, ktorý reprezentuje klub STK Levice D.

KORONA: Levický okres je jeden z mála v oranžovej fáze

Na Slovensku ostali už len tri okresy, ktoré sa vyhýbajú kritickej, červenej fáze v rámci pandémie.

HOKEJ

AKTUALITY Z HOKEJA: Zlúčenie s extraligou im zatrhli. Legionári už odišli domov

Slovenská hokejová liga dostala stopku, tak ako aj ostatné nižšie súťaže v iných športových odvetviach na Slovensku. Hráči Levíc síce ešte trénujú, ale stoja pred otázkou, či dočasne rozpustiť mužstvo. O aktuálnej situácii sme sa porozprávali s manažérom klubu Marcelom Ozimákom.

V jedinom ligovom zápase novej sezóny sa Levičania predstavili u Vlkov zo Žiliny. Hostia pred týmto zápasom toho nemali veľa natrénovaného, keďže boli v karanténe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?