Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia

Tradičný koláč zabodoval, víťazstvo ale nepriniesol

Rodina Zuzany Ratulovskej je v zabezpečení niektorých potravín sebestačná. Pravý domáci tvaroh je základom kulinárskej lahôdky, ktorú šikovná Uhlištianka predstavila v televíznej kuchárskej súťaži.

Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.(Zdroj: (ŽK))

UHLISKÁ. Gazdovský spôsob života je síce náročný, jeho nespornou výhodou sú kvalitné domáce potraviny, s ktorými sa tie v obchodoch môžu porovnávať len ťažko.

Uhlištianka, ktorá v súťaži zaujala receptom na koláč s domácimi surovinami, sa naučila vyrábať mliečne produkty po svadbe. Do Uhlísk prišla z Turčianskych Teplíc, a tak vymenila mestský spôsob života za celkom odlišný. „Od svokry som sa učila, ako mútiť maslo či odhrievať tvaroh. Keďže pochádzam z mesta, musela som sa všetko postupne naučiť,“ hovorí pre MY Týždeň na Pohroní o prvých skúsenostiach so životom na gazdovskom dvore.

Keď mlieko, tak domáce

Ratulovskí mlieko nekupujú, z obchodu si ho prinesú len v prípade núdze, keď sú kravy teľné. Podľa skúsenej kuchárky sú polievky, omáčky a ostatné jedlá uvarené z domáceho mlieka a smotany neporovnateľne chutnejšie.

Domáci tvaroh Zuzana pripravuje dvakrát do týždňa na klasickom sporáku, v ktorom sa kúri drevom. „Niekoľko dní si odkladám mlieko, keď mám 12 litrov, začnem odhrievať tvaroh. Kyslé mlieko bez smotany vlejem do väčšieho hrnca a za stáleho miešania zahrievam niekoľko hodín. Sporák na drevo je najlepšie riešenie, pretože mlieko sa musí zohrievať pomaly,“ vysvetľuje dôležité kroky pri príprave tradičnej špeciality. Mlieko mieša dovtedy, kým sa srvátka neoddelí. „Rukou vyskúšam, či tvaroh drží pokope, potom ho precedím a zavesený v plátne nechám odtiecť,“ pokračuje. Vedľajší produkt – srvátku zužitkujú tiež, kŕmia ňou ošípané.

Rodinný recept

Mamičkin kysnutý koláč patrí v rodine Ratulovských medzi najobľúbenejšie. Ako hovorí Zuzana, je súčasťou rodinných receptov, na ktoré sú zvyknutí dlhé roky. Špecifickú chuť múčniku pridávajú práve domáce suroviny, ako tvaroh a slivkový lekvár. Zuzana s rodinným receptom v kuchárskej súťaži zaujala, postúpila do finálového kola. „Nečakala som, že ma vyberú, aj keď som dúfala, že budem mať možnosť upiecť koláč z domácich surovín,“ hovorí o súťaži. Zuzanin koláč bol spomedzi všetkých súťažných jedál ako jediný pripravený z domácich produktov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  7. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  8. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  9. Noerr advised on WebSupport deal
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 14 580
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 867
  3. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 788
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 11 624
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 6 567
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 356
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 314
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 283
  9. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 765
  10. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 3 674

Hlavné správy z MY Levice

V levických domácnostiach sa pýtajú na príjmy

Únia chce vedieť, aké sú príjmy a životné podmienky jej obyvateľov.

Zisťovanie pre štatistické účely.

Tretí blok v Mochovciach je dokončený na 98 percent

Na treťom bloku EMO prebieha aktuálne horúca hydroskúška. Ukončená má byť v marci.

Ilustračné foto.

Kto bude v Leviciach ošetrovať deti, nie je jasné

Pohotovostná služba pre deti a dorast je zabezpečená len do konca marca.

Pohotovosť pre deti a dorast má ambulanciu v tomto objekte levickej nemocnice.

V pohorí Tribeč našli pozostatky kostry muža

Polícia žiada verejnosť, aby pomohla s identifikáciou muža, ktorý mal mať asi 50 rokov.

Portrét vyhotovil súdny znalec.

Prezidentskí kandidáti vyrazili vlakom, aby spolu diskutovali

Diskusia prezidentských kandidátov vo vlaku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prezidentskí kandidáti vyrazili vlakom, aby spolu diskutovali

Diskusia prezidentských kandidátov vo vlaku.

V nitrianskej nemocnici zomrel pacient s chrípkou

Na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny ležia v súvislosti s chrípkou už štyria pacienti.

Narkomana zastavili počas bežnej kontroly, políciu naviedol na dílera

Policajti zverejnili informácie z minulotýždňovej razie v Trnave.

Vybrali SME

Už ste čítali?