Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Tradičný koláč zabodoval, víťazstvo ale nepriniesol

Rodina Zuzany Ratulovskej je v zabezpečení niektorých potravín sebestačná. Pravý domáci tvaroh je základom kulinárskej lahôdky, ktorú šikovná Uhlištianka predstavila v televíznej kuchárskej súťaži.

Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh. (Zdroj: (ŽK))

UHLISKÁ. Gazdovský spôsob života je síce náročný, jeho nespornou výhodou sú kvalitné domáce potraviny, s ktorými sa tie v obchodoch môžu porovnávať len ťažko.

Uhlištianka, ktorá v súťaži zaujala receptom na koláč s domácimi surovinami, sa naučila vyrábať mliečne produkty po svadbe. Do Uhlísk prišla z Turčianskych Teplíc, a tak vymenila mestský spôsob života za celkom odlišný. „Od svokry som sa učila, ako mútiť maslo či odhrievať tvaroh. Keďže pochádzam z mesta, musela som sa všetko postupne naučiť,“ hovorí pre MY Týždeň na Pohroní o prvých skúsenostiach so životom na gazdovskom dvore.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď mlieko, tak domáce

Ratulovskí mlieko nekupujú, z obchodu si ho prinesú len v prípade núdze, keď sú kravy teľné. Podľa skúsenej kuchárky sú polievky, omáčky a ostatné jedlá uvarené z domáceho mlieka a smotany neporovnateľne chutnejšie.

Domáci tvaroh Zuzana pripravuje dvakrát do týždňa na klasickom sporáku, v ktorom sa kúri drevom. „Niekoľko dní si odkladám mlieko, keď mám 12 litrov, začnem odhrievať tvaroh. Kyslé mlieko bez smotany vlejem do väčšieho hrnca a za stáleho miešania zahrievam niekoľko hodín. Sporák na drevo je najlepšie riešenie, pretože mlieko sa musí zohrievať pomaly,“ vysvetľuje dôležité kroky pri príprave tradičnej špeciality. Mlieko mieša dovtedy, kým sa srvátka neoddelí. „Rukou vyskúšam, či tvaroh drží pokope, potom ho precedím a zavesený v plátne nechám odtiecť,“ pokračuje. Vedľajší produkt – srvátku zužitkujú tiež, kŕmia ňou ošípané.

Skryť Vypnúť reklamu

Rodinný recept

Mamičkin kysnutý koláč patrí v rodine Ratulovských medzi najobľúbenejšie. Ako hovorí Zuzana, je súčasťou rodinných receptov, na ktoré sú zvyknutí dlhé roky. Špecifickú chuť múčniku pridávajú práve domáce suroviny, ako tvaroh a slivkový lekvár. Zuzana s rodinným receptom v kuchárskej súťaži zaujala, postúpila do finálového kola. „Nečakala som, že ma vyberú, aj keď som dúfala, že budem mať možnosť upiecť koláč z domácich surovín,“ hovorí o súťaži. Zuzanin koláč bol spomedzi všetkých súťažných jedál ako jediný pripravený z domácich produktov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 143
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 032
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 535
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 731
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 336
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 075
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 483
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 373
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 293
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Miera pozitivity z víkendového skríningu je nad dve percentá.

5 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Detičky narodené v levickej pôrodnici dostávajú takéto farebné čiapočky.

Novinka: Od tohto roka budeme zverejňovať všetkých novorodencov z nášho regiónu, ktorých fotografie a údaje rodičia pošlú.

21. jan
Testovanie v Kalnej nad Hronom.

Ako prebieha testovací víkend v našom regióne? Pozrite si fotografie.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

9 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?