Piatok, 6. december, 2019 | Meniny má Mikuláš

Tradičný koláč zabodoval, víťazstvo ale nepriniesol

Rodina Zuzany Ratulovskej je v zabezpečení niektorých potravín sebestačná. Pravý domáci tvaroh je základom kulinárskej lahôdky, ktorú šikovná Uhlištianka predstavila v televíznej kuchárskej súťaži.

Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.(Zdroj: (ŽK))

UHLISKÁ. Gazdovský spôsob života je síce náročný, jeho nespornou výhodou sú kvalitné domáce potraviny, s ktorými sa tie v obchodoch môžu porovnávať len ťažko.

Uhlištianka, ktorá v súťaži zaujala receptom na koláč s domácimi surovinami, sa naučila vyrábať mliečne produkty po svadbe. Do Uhlísk prišla z Turčianskych Teplíc, a tak vymenila mestský spôsob života za celkom odlišný. „Od svokry som sa učila, ako mútiť maslo či odhrievať tvaroh. Keďže pochádzam z mesta, musela som sa všetko postupne naučiť,“ hovorí pre MY Týždeň na Pohroní o prvých skúsenostiach so životom na gazdovskom dvore.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď mlieko, tak domáce

Ratulovskí mlieko nekupujú, z obchodu si ho prinesú len v prípade núdze, keď sú kravy teľné. Podľa skúsenej kuchárky sú polievky, omáčky a ostatné jedlá uvarené z domáceho mlieka a smotany neporovnateľne chutnejšie.

Domáci tvaroh Zuzana pripravuje dvakrát do týždňa na klasickom sporáku, v ktorom sa kúri drevom. „Niekoľko dní si odkladám mlieko, keď mám 12 litrov, začnem odhrievať tvaroh. Kyslé mlieko bez smotany vlejem do väčšieho hrnca a za stáleho miešania zahrievam niekoľko hodín. Sporák na drevo je najlepšie riešenie, pretože mlieko sa musí zohrievať pomaly,“ vysvetľuje dôležité kroky pri príprave tradičnej špeciality. Mlieko mieša dovtedy, kým sa srvátka neoddelí. „Rukou vyskúšam, či tvaroh drží pokope, potom ho precedím a zavesený v plátne nechám odtiecť,“ pokračuje. Vedľajší produkt – srvátku zužitkujú tiež, kŕmia ňou ošípané.

Rodinný recept

Mamičkin kysnutý koláč patrí v rodine Ratulovských medzi najobľúbenejšie. Ako hovorí Zuzana, je súčasťou rodinných receptov, na ktoré sú zvyknutí dlhé roky. Špecifickú chuť múčniku pridávajú práve domáce suroviny, ako tvaroh a slivkový lekvár. Zuzana s rodinným receptom v kuchárskej súťaži zaujala, postúpila do finálového kola. „Nečakala som, že ma vyberú, aj keď som dúfala, že budem mať možnosť upiecť koláč z domácich surovín,“ hovorí o súťaži. Zuzanin koláč bol spomedzi všetkých súťažných jedál ako jediný pripravený z domácich produktov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sú odovzdané
  2. Univerzita Karlova - Matematicko -fyzikální fakulta
  3. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  4. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  5. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Pravda o proteínoch. Koľko ich potrebujeme a ktoré sú najzdravšie?
  8. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  10. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 12 674
  2. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 10 136
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 9 520
  4. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 884
  5. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 7 744
  6. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 7 100
  7. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 7 027
  8. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 6 585
  9. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 5 948
  10. Večer bola voda pitná, ráno už nie 5 938

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Obnova historickej nemocničnej kaplnky napreduje

Z interiéru vypratali staré okenné rámy, dvere, radiátory, vaňu, chladničku a iný neporiadok.

Obnova nemocničnej kaplnky v Leviciach.

Na námestí o pár dní otvoria trhy a klzisko (+program)

Na vianočné trhy v Leviciach sa návštevníci dostanú cez nový vstupný portál.

Zimná nálada v centre Levíc.

Pridajte sa! V stredu budeme na námestí spievať koledy

Vianočné piesne odznejú o 18. hodine aj v Leviciach. Konať sa bude celonárodný projekt Slovensko spieva koledy.

Takto sme spievali koledy v Leviciach v roku 2017.

V menších dedinách ruší Slovenská pošta prevádzky

Obce ponúkali svoje priestory za minimum. Nepomohlo.

Poštárka Mariana Könyvešová nasadne každý deň v Pukanci do auta, aby rozniesla zásielky do Bohuníc, Jabloňoviec aj Devičian.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Podnikateľ z Lučenca dostal za smrť dvoch ľudí päť rokov, prokurátor sa odvolal

Dopravnou nehodou s fatálnymi následkami sa bude zaoberať krajský súd.

Kroj ako biznis. V Liptovských Revúcach chcú kšeftovanie zastaviť

Pre niekoho cenné dedičstvo a hrdosť, pre iného biznis.

FOTO+VIDEO: Prievidza sa rozsvietila, na námestí už cítiť Vianoce

Mikulášsky sprievod otvoril vianočné sviatky v centre mesta, ľudia si pozreli ohňovú šou a deti dostali sladkosti.

Polovica nitrianskeho mosta bude uzavretá do konca marca

Rekonštrukcia prvej časti výrazne mešká. Pôvodne mali most otvoriť koncom decembra.

Vybrali SME

Už ste čítali?