Nedeľa, 21. apríl, 2019 | Meniny má Ervín

Tradičný koláč zabodoval, víťazstvo ale nepriniesol

Rodina Zuzany Ratulovskej je v zabezpečení niektorých potravín sebestačná. Pravý domáci tvaroh je základom kulinárskej lahôdky, ktorú šikovná Uhlištianka predstavila v televíznej kuchárskej súťaži.

Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.Zuzana Ratulovská z Uhlís odhrieva domáci tvaroh.(Zdroj: (ŽK))

UHLISKÁ. Gazdovský spôsob života je síce náročný, jeho nespornou výhodou sú kvalitné domáce potraviny, s ktorými sa tie v obchodoch môžu porovnávať len ťažko.

Uhlištianka, ktorá v súťaži zaujala receptom na koláč s domácimi surovinami, sa naučila vyrábať mliečne produkty po svadbe. Do Uhlísk prišla z Turčianskych Teplíc, a tak vymenila mestský spôsob života za celkom odlišný. „Od svokry som sa učila, ako mútiť maslo či odhrievať tvaroh. Keďže pochádzam z mesta, musela som sa všetko postupne naučiť,“ hovorí pre MY Týždeň na Pohroní o prvých skúsenostiach so životom na gazdovskom dvore.

Keď mlieko, tak domáce

Ratulovskí mlieko nekupujú, z obchodu si ho prinesú len v prípade núdze, keď sú kravy teľné. Podľa skúsenej kuchárky sú polievky, omáčky a ostatné jedlá uvarené z domáceho mlieka a smotany neporovnateľne chutnejšie.

Domáci tvaroh Zuzana pripravuje dvakrát do týždňa na klasickom sporáku, v ktorom sa kúri drevom. „Niekoľko dní si odkladám mlieko, keď mám 12 litrov, začnem odhrievať tvaroh. Kyslé mlieko bez smotany vlejem do väčšieho hrnca a za stáleho miešania zahrievam niekoľko hodín. Sporák na drevo je najlepšie riešenie, pretože mlieko sa musí zohrievať pomaly,“ vysvetľuje dôležité kroky pri príprave tradičnej špeciality. Mlieko mieša dovtedy, kým sa srvátka neoddelí. „Rukou vyskúšam, či tvaroh drží pokope, potom ho precedím a zavesený v plátne nechám odtiecť,“ pokračuje. Vedľajší produkt – srvátku zužitkujú tiež, kŕmia ňou ošípané.

Rodinný recept

Mamičkin kysnutý koláč patrí v rodine Ratulovských medzi najobľúbenejšie. Ako hovorí Zuzana, je súčasťou rodinných receptov, na ktoré sú zvyknutí dlhé roky. Špecifickú chuť múčniku pridávajú práve domáce suroviny, ako tvaroh a slivkový lekvár. Zuzana s rodinným receptom v kuchárskej súťaži zaujala, postúpila do finálového kola. „Nečakala som, že ma vyberú, aj keď som dúfala, že budem mať možnosť upiecť koláč z domácich surovín,“ hovorí o súťaži. Zuzanin koláč bol spomedzi všetkých súťažných jedál ako jediný pripravený z domácich produktov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 17 447
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 13 631
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 838
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 751
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 860
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 284
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 401
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 588
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 324
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 190

Hlavné správy z MY Levice

V storočných silách mlyna budú hotelové izby (+FOTO)

Z panoramatickej reštaurácie bude výhľad na hrad, sídliská, rodinné domy až za nadjazd.

Výhľad z budúcej reštaurácie.

Prešiel vojnové a chudobné oblasti. Cestovateľ z nášho regiónu má ale rešpekt pred kockami ľadu

Má iba 39 rokov a precestoval už päťdesiatku krajín. Nevyhľadáva ale bežné turistické destinácie, spoznáva život v rozvojových krajinách.

V Ugande.

Očkovanie a antibiotiká priniesli ľudstvu zmenu

Slovensko je ďalšou krajinou, v ktorej bol zaznamenaný výskyt epidémie osýpok.

Ilustračné foto

Firma chce postaviť novú prevádzku v Géni

Spoločnosť sa zaoberá tkaním a predajom textilných upínacích pásov pre kamióny a priemysel.

Symbolický strom pribudol v obci nášho okresu

Len kúsok od Levíc vzniká nová tradícia. Zamerali ju na prírodu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Na privádzači R1 v Nitre by mal pribudnúť priechod pre chodcov

Problémom sa opakovane zaoberal Výbor mestskej časti Čermáň. Konštatoval, že ide o legitímnu požiadavku.

Vybrali SME

Už ste čítali?