V rámci mimoriadnej cielenej kontroly hygienici preverili 176 ázijských reštaurácií na Slovensku. Skontrolovali aj čínsku reštauráciu v Leviciach.
LEVICE. Najčastejšími nedostatkami, ktoré zaznamenali hygienici po celom Slovensku, bola zlá hygiena, ako aj nesprávna manipulácia s potravinami.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach skontroloval aj ázijskú reštauráciu v meste.
„Pri kontrole reštaurácie bolo preukázané, že dve pracovníčky nespĺňali požiadavku odbornej spôsobilosti pre prácu v zariadení s epidemiologicky rizikovými činnosťami, kde práca s potravinami tiež patrí,“ pre MY Týždeň na Pohroní vysvetľuje regionálna hygienička Alena Frtúsová. Pracovníčky reštaurácie boli v čase kontroly už prihlásené na preskúšanie a získanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti, preto za tento nedostatok nebola na mieste uložená žiadna sankcia.
Potraviny skladovali na zemi
Hygienici pri kontrole ázijskej reštaurácie zistili nedostatky pri skladovaní a manipulácii so surovinami používanými na prípravu pokrmov. „V dôsledku týchto preukázaných nedostatkov - vedierka s potravinami boli uložené na zemi, respektívne vedľa surového mäsa a za nevyhovujúcej teploty, nie je vylúčená možnosť sekundárnej kontaminácie potravín a pomnoženie choroboplodných mikroorganizmov. Čo môže spôsobiť, že tieto potraviny sa môžu stať prameňom nákazy ochorenia človeka. Najčastejšie dochádza v takýchto prípadoch ku vzniku alimentárnych ochorení, ktoré sa najčastejšie prejavujú hnačkou alebo zvracaním,“ pokračuje A. Frtúsová. Za preukázané nedostatky bola zodpovednej osobe uložená bloková pokuta.
Opakovaná nízka úroveň hygieny
Podľa regionálnej hygieničky levickú čínsku reštauráciu pravidelne kontrolujú od začiatku jej činnosti. „Od prvého dňa sme tejto prevádzke venovali z hygienického hľadiska mimoriadnu pozornosť. Bola kontrolovaná pomerne často a aj pokuty boli časté a pomerne vysoké,“ hovorí. V reštaurácii bol vykonaný aj audit zameraný na kontrolu systému bezpečnosti výroby pokrmov. „To, aký bol preukázaný výsledok v čase cielenej úlohy, považujem aj za pozitívny výsledok práce pracovníkov oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu v Leviciach,“ doplnila Alena Frtúsová. V Leviciach boli donedávna dve ázijské reštaurácie, avšak jedna bola v čase kontroly mimo prevádzky z dôvodu sťahovania do nových priestorov.