Tento rok uplynulo 180 rokov od vzniku vo svete známej Sacherovej torty. Autor cukrovinky, Franz Sacher, varil pre spoločenskú elitu v Želiezovciach. Tu sa narodil jeho syn Eduard, ktorý z čokoládovej torty vytvoril legendu.
ŽELIEZOVCE. Franz Sacher, ktorý v roku 1832 legendárnu pochúťku vymyslel, pôsobil ako kuchár v želiezovskom Sovom zámočku. „Varil a piekol tu pre miestnych učiteľov, ktorí tu boli ubytovaní,“ pre MY Týždeň na Pohroní približuje riaditeľ Mestského múzea v Želiezovciach Pavel Polka.
Čokoládová delikatesa
Sacherova torta s typickým tmavým cestom a krehkou čokoládovou polevou neodmysliteľné patrí k rakúskemu hlavnému mestu. V centre Viedne Eduard Sacher vybudoval hotel, v ktorom unikátny dezert ponúkajú dodnes. Turisti sú pri návšteve Želiezoviec často prekvapení, keď sa dozvedajú, že mesto na Slovensku je rodiskom slávneho cukrára. „Viedenskí hostia prichádzajú do želiezovského múzea častejšie. Vedia síce o tom, že Eduard Sacher sa narodil „niekde v Ungarn“, a tak im to upresňujem,“ pokračuje Pavel Polka.
Ulica nesie meno rodáka
Jedna z miestností Sovieho zámočku, kde sídli mestské múzeum, v minulosti slúžila ako kuchyňa. V týchto priestoroch varil a piekol aj Franz Sacher, na čo sú Želiezovčania náležite hrdí. V meste pred niekoľkými rokmi pribudla tabuľka s názvom Sacherova ulica, obľúbená cukrovinka sa uchytila aj v stálej ponuke miestnej cukrárne.
„Snažíme sa robiť ju čo najlepšie, tortu pripravujeme podľa tradičnej receptúry z poctivých surovín,“ vysvetľuje cukrár Tibor Páldi. Podľa slov skúseného cukrára si čokoládový múčnik doprajú domáci aj návštevníci mesta, Sacherovu tortu pečú aj pre cukrárne na okolí.
Múčnik s rodokmeňom
Sacherovu tortu prvýkrát upiekol Franz Sacher vo Viedni, na dvore kniežaťa Metternicha v roku 1832. Hovorí sa, že v tom čase 16-ročný mladý učeň mal vymyslieť dezert namiesto kuchára, ktorý vypadol. Múčnik zožal úspech a neskôr Franzov syn Eduard recept obohatil o marhuľový džem a čokoládovú polevu. Označenie Originálna Sacherova torta bolo registrované viedenským hotelom Sacher ako firemné označenie, receptúra torty je držaná v tajnosti.