Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta

Pukanské párance budú na stoloch aj cez sviatky

Tradičné jedlo drevorubačov si získava čoraz viac nadšencov. Známe sa stalo vďaka Anne Zorvanovej z Pukanca, ktorá regionálnu špecialitu ponúka po celom Slovensku.

Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení.Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení.(Zdroj: (JN))

LEVICE. Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube, skúsená kuchárka z Pukanca vysvetľuje, ako ho pripraviť čo najlepšie.

Zachutia každému

Počas minulotýždňovej ochutnávky tejto špeciality v levickom supermarkete sa ľudia pristavovali pri Anne Zorvanovej, ktorá párance ponúkala. Zaujímalo ich najmä to, ako dlho trvá príprava cesta, ako aj spôsob párania.

„Párance poznám už dlho, jedla som ich na vinobraní v Čajkove. Keďže už viem, ako sa varia, chystám sa pripraviť ich medzi sviatkami, keď budú vnúčence doma,“ hovorí Žemberovčanka Terézia, ktorej takisto starodávne jedlo zachutilo.

Po tradičných párancoch ochutených zemiakmi alebo tvarohom sa zvyčajne len tak „zapráši“. Podľa Anny Zorvanovej je jedlo obľúbené aj medzi deťmi.

V rámci televíznej kuchárskej súťaže Pukančanka minulý týždeň ponúkala párance aj vo Zvolene, Banskej Bystrici či Žiari nad Hronom. „Chodievame variť aj na jarmoky, ľudia už párance poznajú, vedia, aké je to jedlo. Zaujalo aj takých, ktorí ho nepoznali, a po ochutnaní si pýtali recept,“ hovorí o skúsenostiach z ochutnávky.

Varili ich drevorubači

Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese. Anna Zorvanová recept pozná od svojich desiatich rokov: „Variť som sa ich naučila od môjho otca, ktorý bol drevorubačom. Chlapi chodievali chystať do hory metrovicu, zostali tam aj týždeň. Dole neschádzali, tam si aj varili. My, deti, sme niekedy išli s nimi, a tam sme párance varievali spolu.“

Tajomstvo úspechu

Aby sa párance vydarili, je potrebné dbať na správnu prípravu cesta. „Cesto sa musí poriadne vymiesiť, môžete ho dať schladiť, potom sa vám bude dobre párať,“ takto vysvetľovala skúsená kuchárka záujemcom o recept.

V rodine Anny Zorvanovej patria párance medzi obľúbené jedlá, pri kotlíku sa vedia obracať aj najmladší. „U nás vedia všetci párať, aj vnuci a vnučky. Najviac sme naraz párali cesto zamiesené zo 120 kíl múky,“ pokračuje.

V kuchárskej televíznej šou Pukančanka pripravovala párance aj s profesionálmi v hotelovej kuchyni. „Varili sme aj v známom bratislavskom hoteli, kuchári párali dobre, rozumeli sme si,“ opisuje s úsmevom.

Vo finále o víťazstvo v televíznej šou bojujú siedmi súťažiaci, o víťazovi môžu v týchto dňoch rozhodnúť diváci prostredníctvom SMS hlasov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  2. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  3. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 530
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 13 392
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 882
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 458
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 5 025
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 4 568
  8. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 271
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 655
  10. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu 2 596

Hlavné správy z MY Levice

Kto bude v Leviciach ošetrovať deti, nie je jasné

Pohotovostná služba pre deti a dorast je zabezpečená do konca marca.

Pohotovosť pre deti a dorast má ambulanciu v tomto objekte levickej nemocnice.

Poslanci nesúhlasia so zvýšením ceny opravy telocvične

Firma požaduje zvýšenie ponukovej ceny o približne 118-tisíc eur.

Levické mažoretky si doniesli domov z Košíc zlato

Dievčatá 5. ZŠ v Leviciach sa zúčastnili tanečnej súťaže Show Cup 2019, ktorá dopadla presne podľa ich predstáv.

Žena si zranila hlavu, keď vystupovala z idúceho vlaku

Zranenú cestujúcu museli hospitalizovať.

K udalosti došlo na stanici v Leviciach.
BASKETBAL

Kadeti Levíc zahviezdili na turnaji v Ríme

Kadeti ŠBK Junior Levice sa predstavili na druhom turnaji v rámci medzinárodnej mládežníckej ligy EYBL v Ríme. Z prvej konfrontácie v Pardubiciach si odniesli rovnako štyri víťazstvá.

Kadeti ŠBK Junior Levice nedali svojim súperom šancu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?