Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Pukanské párance budú na stoloch aj cez sviatky

Tradičné jedlo drevorubačov si získava čoraz viac nadšencov. Známe sa stalo vďaka Anne Zorvanovej z Pukanca, ktorá regionálnu špecialitu ponúka po celom Slovensku.

Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení.Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení. (Zdroj: (JN))

LEVICE. Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube, skúsená kuchárka z Pukanca vysvetľuje, ako ho pripraviť čo najlepšie.

Zachutia každému

Počas minulotýždňovej ochutnávky tejto špeciality v levickom supermarkete sa ľudia pristavovali pri Anne Zorvanovej, ktorá párance ponúkala. Zaujímalo ich najmä to, ako dlho trvá príprava cesta, ako aj spôsob párania.

„Párance poznám už dlho, jedla som ich na vinobraní v Čajkove. Keďže už viem, ako sa varia, chystám sa pripraviť ich medzi sviatkami, keď budú vnúčence doma,“ hovorí Žemberovčanka Terézia, ktorej takisto starodávne jedlo zachutilo.

Skryť Vypnúť reklamu

Po tradičných párancoch ochutených zemiakmi alebo tvarohom sa zvyčajne len tak „zapráši“. Podľa Anny Zorvanovej je jedlo obľúbené aj medzi deťmi.

V rámci televíznej kuchárskej súťaže Pukančanka minulý týždeň ponúkala párance aj vo Zvolene, Banskej Bystrici či Žiari nad Hronom. „Chodievame variť aj na jarmoky, ľudia už párance poznajú, vedia, aké je to jedlo. Zaujalo aj takých, ktorí ho nepoznali, a po ochutnaní si pýtali recept,“ hovorí o skúsenostiach z ochutnávky.

Varili ich drevorubači

Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese. Anna Zorvanová recept pozná od svojich desiatich rokov: „Variť som sa ich naučila od môjho otca, ktorý bol drevorubačom. Chlapi chodievali chystať do hory metrovicu, zostali tam aj týždeň. Dole neschádzali, tam si aj varili. My, deti, sme niekedy išli s nimi, a tam sme párance varievali spolu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Tajomstvo úspechu

Aby sa párance vydarili, je potrebné dbať na správnu prípravu cesta. „Cesto sa musí poriadne vymiesiť, môžete ho dať schladiť, potom sa vám bude dobre párať,“ takto vysvetľovala skúsená kuchárka záujemcom o recept.

V rodine Anny Zorvanovej patria párance medzi obľúbené jedlá, pri kotlíku sa vedia obracať aj najmladší. „U nás vedia všetci párať, aj vnuci a vnučky. Najviac sme naraz párali cesto zamiesené zo 120 kíl múky,“ pokračuje.

V kuchárskej televíznej šou Pukančanka pripravovala párance aj s profesionálmi v hotelovej kuchyni. „Varili sme aj v známom bratislavskom hoteli, kuchári párali dobre, rozumeli sme si,“ opisuje s úsmevom.

Vo finále o víťazstvo v televíznej šou bojujú siedmi súťažiaci, o víťazovi môžu v týchto dňoch rozhodnúť diváci prostredníctvom SMS hlasov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 449
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 408
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 177
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 819
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 785
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 669
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 638
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 467
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Levice: Hradný park idú obnoviť

Pribudne jazierko s lávkou, pódium aj detské ihrisko.

Park sa nachádza v susedstve Levického hradu.

Spod strechy do ulíc. V Leviciach bude ďalšie ihrisko

Na Vinohradoch začnú stavať profesionálne ihrisko.

Basketbalové ihrisko.

V nemocnici otvorili novú gastroenterologickú ambulanciu

Na vyšetrenie v Leviciach sa dá objednať osobne alebo telefonicky.

Nová gastroenterologická ambulancia v Leviciach.

Absolventi 150-ročnej školy robia dobré meno Leviciam

Kráľovský učiteľský ústav v Leviciach otvorili 20. októbra 1870.

Absolventi s profesorským zborom, šk. rok 1883/1884.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?