Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír

Pukanské párance budú na stoloch aj cez sviatky

Tradičné jedlo drevorubačov si získava čoraz viac nadšencov. Známe sa stalo vďaka Anne Zorvanovej z Pukanca, ktorá regionálnu špecialitu ponúka po celom Slovensku.

Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení.(Zdroj: (JN))

LEVICE. Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube, skúsená kuchárka z Pukanca vysvetľuje, ako ho pripraviť čo najlepšie.

Zachutia každému

Počas minulotýždňovej ochutnávky tejto špeciality v levickom supermarkete sa ľudia pristavovali pri Anne Zorvanovej, ktorá párance ponúkala. Zaujímalo ich najmä to, ako dlho trvá príprava cesta, ako aj spôsob párania.

„Párance poznám už dlho, jedla som ich na vinobraní v Čajkove. Keďže už viem, ako sa varia, chystám sa pripraviť ich medzi sviatkami, keď budú vnúčence doma,“ hovorí Žemberovčanka Terézia, ktorej takisto starodávne jedlo zachutilo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Po tradičných párancoch ochutených zemiakmi alebo tvarohom sa zvyčajne len tak „zapráši“. Podľa Anny Zorvanovej je jedlo obľúbené aj medzi deťmi.

V rámci televíznej kuchárskej súťaže Pukančanka minulý týždeň ponúkala párance aj vo Zvolene, Banskej Bystrici či Žiari nad Hronom. „Chodievame variť aj na jarmoky, ľudia už párance poznajú, vedia, aké je to jedlo. Zaujalo aj takých, ktorí ho nepoznali, a po ochutnaní si pýtali recept,“ hovorí o skúsenostiach z ochutnávky.

Varili ich drevorubači

Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese. Anna Zorvanová recept pozná od svojich desiatich rokov: „Variť som sa ich naučila od môjho otca, ktorý bol drevorubačom. Chlapi chodievali chystať do hory metrovicu, zostali tam aj týždeň. Dole neschádzali, tam si aj varili. My, deti, sme niekedy išli s nimi, a tam sme párance varievali spolu.“

Tajomstvo úspechu

Aby sa párance vydarili, je potrebné dbať na správnu prípravu cesta. „Cesto sa musí poriadne vymiesiť, môžete ho dať schladiť, potom sa vám bude dobre párať,“ takto vysvetľovala skúsená kuchárka záujemcom o recept.

V rodine Anny Zorvanovej patria párance medzi obľúbené jedlá, pri kotlíku sa vedia obracať aj najmladší. „U nás vedia všetci párať, aj vnuci a vnučky. Najviac sme naraz párali cesto zamiesené zo 120 kíl múky,“ pokračuje.

V kuchárskej televíznej šou Pukančanka pripravovala párance aj s profesionálmi v hotelovej kuchyni. „Varili sme aj v známom bratislavskom hoteli, kuchári párali dobre, rozumeli sme si,“ opisuje s úsmevom.

Vo finále o víťazstvo v televíznej šou bojujú siedmi súťažiaci, o víťazovi môžu v týchto dňoch rozhodnúť diváci prostredníctvom SMS hlasov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 11 564
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 191
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 998
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 736
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 692
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 371
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 620
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 066
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 561
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 110

Hlavné správy z MY Levice

Levice: Lanový park má vyrásť v areáli amfiteátra

Adrenalínová atrakcia pre deti aj dospelých má zabrať časť letného kina v Leviciach. Areál je dlhodobo nevyužívaný.

Na rázcestí troch dedín je nové duchovné miesto

Od roku 1775 stál pomník v podobe sochy sv. Antona Paduánskeho na kamennom podstavci na krížení chotárov troch tekovských dedín - Podlužian, Novej Dediny a Hronských Kosíh.

Bývalá učnica: Čaje o piatej boli našou diskotékou

Na internátoch bol režim. Všetko sa robilo na zvonenie - spomína bývalá učnica na život ďaleko od domova v 70. rokoch.

Pred 40 rokmi postúpili Levičania do národnej ligy

Všetci starí futbalisti, ktorí nedávno zomreli, sa musia v hrobe obracať, hovorí bývalý obranca Levíc.

Tip: Nazrite do podzemia a pivníc v Leviciach

V závere týždňa sa uskutoční podujatie, v rámci ktorého bude možné ochutnať miestne špeciality a zažiť starú atmosféru Levíc.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vežu v Bojniciach navštívili prví turisti. Pozrite sa na ten úžasný výhľad

Vyhliadková veža v Bojniciach je v skúšobnej prevádzke.

Na martinskom parkovisku omotali výrastkovia auto toaleťákom

​​​​​​​Po sídlisku v Martine sa potĺkala partia výrastkov a cudzím ľuďom vymýšľali schválnosti.

Experti z Martina zisťovali, z ktorých pochutín nafúkate

Jedlá, ktoré by ste nemali jesť pred tým, ako si sadnete za volant.

Vedenie mesta sa sporí s firmou AVA-stav. Doplatia na to subdodávatelia

Radnica je spokojná, že spor rozhodne súd. Firma AVA-stav sa bráni aj inou cestou.

Už ste čítali?