Štvrtok, 18. apríl, 2019 | Meniny má Valér

Pukanské párance budú na stoloch aj cez sviatky

Tradičné jedlo drevorubačov si získava čoraz viac nadšencov. Známe sa stalo vďaka Anne Zorvanovej z Pukanca, ktorá regionálnu špecialitu ponúka po celom Slovensku.

Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení.Regionálna špecialita Anny Zorvanovej z Pukanca je vo finále televíznej súťaže vo varení.(Zdroj: (JN))

LEVICE. Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube, skúsená kuchárka z Pukanca vysvetľuje, ako ho pripraviť čo najlepšie.

Zachutia každému

Počas minulotýždňovej ochutnávky tejto špeciality v levickom supermarkete sa ľudia pristavovali pri Anne Zorvanovej, ktorá párance ponúkala. Zaujímalo ich najmä to, ako dlho trvá príprava cesta, ako aj spôsob párania.

„Párance poznám už dlho, jedla som ich na vinobraní v Čajkove. Keďže už viem, ako sa varia, chystám sa pripraviť ich medzi sviatkami, keď budú vnúčence doma,“ hovorí Žemberovčanka Terézia, ktorej takisto starodávne jedlo zachutilo.

Po tradičných párancoch ochutených zemiakmi alebo tvarohom sa zvyčajne len tak „zapráši“. Podľa Anny Zorvanovej je jedlo obľúbené aj medzi deťmi.

V rámci televíznej kuchárskej súťaže Pukančanka minulý týždeň ponúkala párance aj vo Zvolene, Banskej Bystrici či Žiari nad Hronom. „Chodievame variť aj na jarmoky, ľudia už párance poznajú, vedia, aké je to jedlo. Zaujalo aj takých, ktorí ho nepoznali, a po ochutnaní si pýtali recept,“ hovorí o skúsenostiach z ochutnávky.

Varili ich drevorubači

Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese. Anna Zorvanová recept pozná od svojich desiatich rokov: „Variť som sa ich naučila od môjho otca, ktorý bol drevorubačom. Chlapi chodievali chystať do hory metrovicu, zostali tam aj týždeň. Dole neschádzali, tam si aj varili. My, deti, sme niekedy išli s nimi, a tam sme párance varievali spolu.“

Tajomstvo úspechu

Aby sa párance vydarili, je potrebné dbať na správnu prípravu cesta. „Cesto sa musí poriadne vymiesiť, môžete ho dať schladiť, potom sa vám bude dobre párať,“ takto vysvetľovala skúsená kuchárka záujemcom o recept.

V rodine Anny Zorvanovej patria párance medzi obľúbené jedlá, pri kotlíku sa vedia obracať aj najmladší. „U nás vedia všetci párať, aj vnuci a vnučky. Najviac sme naraz párali cesto zamiesené zo 120 kíl múky,“ pokračuje.

V kuchárskej televíznej šou Pukančanka pripravovala párance aj s profesionálmi v hotelovej kuchyni. „Varili sme aj v známom bratislavskom hoteli, kuchári párali dobre, rozumeli sme si,“ opisuje s úsmevom.

Vo finále o víťazstvo v televíznej šou bojujú siedmi súťažiaci, o víťazovi môžu v týchto dňoch rozhodnúť diváci prostredníctvom SMS hlasov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  2. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 716
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 10 741
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 874
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 6 362
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 229
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 383
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 097
  8. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 032
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 888
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 752

Hlavné správy z MY Levice

V storočných silách mlyna budú hotelové izby (+FOTO)

Z panoramatickej reštaurácie bude výhľad na hrad, sídliská, rodinné domy až za nadjazd.

Výhľad z budúcej reštaurácie.

Prešiel vojnové a chudobné oblasti. Cestovateľ z nášho regiónu má ale rešpekt pred kockami ľadu

Má iba 39 rokov a precestoval už päťdesiatku krajín. Nevyhľadáva ale bežné turistické destinácie, spoznáva život v rozvojových krajinách.

V Ugande.

Očkovanie a antibiotiká priniesli ľudstvu zmenu

Slovensko je ďalšou krajinou, v ktorej bol zaznamenaný výskyt epidémie osýpok.

Ilustračné foto

Firma chce postaviť novú prevádzku v Géni

Spoločnosť sa zaoberá tkaním a predajom textilných upínacích pásov pre kamióny a priemysel.

Symbolický strom pribudol v obci nášho okresu

Len kúsok od Levíc vzniká nová tradícia. Zamerali ju na prírodu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Jaguari bombu nenašli, hľadali ju hodiny

Výrobu museli prerušiť, ľudia čakali vonku alebo v autobusoch.

Archeológovia našli pri výskume v Leviciach aj kuriozitu

V jamách ležala zmeska predmetov - nálezy siahajúce do obdobia 5-tisíc rokov pred naším letopočtom a minulého storočia.

Poslednú večeru môžete vidieť tak, ako vyzerala pred 500 rokmi

Kto by sa na najslávnejšie dielo Leonarda da Vinciho aspoň nepozrel?

Ďalší cestný pirát takmer spôsobil tragédiu

Približne sto metrov od miesta, kde pri dopravnej nehode s Poliakom zahynul Štefan z Oravského Podzámku, nedávno riskoval ďalší pretekár. Ohrozil štvorčlennú rodinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?