LEVICE. Drevorubačské párance udržiavali pri sile ťažko pracujúcich mužov v lesoch. Jednoduché ľudové jedlo sa teší veľkej obľube, skúsená kuchárka z Pukanca vysvetľuje, ako ho pripraviť čo najlepšie.
Zachutia každému
Počas minulotýždňovej ochutnávky tejto špeciality v levickom supermarkete sa ľudia pristavovali pri Anne Zorvanovej, ktorá párance ponúkala. Zaujímalo ich najmä to, ako dlho trvá príprava cesta, ako aj spôsob párania.
„Párance poznám už dlho, jedla som ich na vinobraní v Čajkove. Keďže už viem, ako sa varia, chystám sa pripraviť ich medzi sviatkami, keď budú vnúčence doma,“ hovorí Žemberovčanka Terézia, ktorej takisto starodávne jedlo zachutilo.
Po tradičných párancoch ochutených zemiakmi alebo tvarohom sa zvyčajne len tak „zapráši“. Podľa Anny Zorvanovej je jedlo obľúbené aj medzi deťmi.
V rámci televíznej kuchárskej súťaže Pukančanka minulý týždeň ponúkala párance aj vo Zvolene, Banskej Bystrici či Žiari nad Hronom. „Chodievame variť aj na jarmoky, ľudia už párance poznajú, vedia, aké je to jedlo. Zaujalo aj takých, ktorí ho nepoznali, a po ochutnaní si pýtali recept,“ hovorí o skúsenostiach z ochutnávky.
Varili ich drevorubači
Dostupné a na skladovanie nenáročné suroviny boli dôvodom, prečo si párance varievali drevorubači priamo v lese. Anna Zorvanová recept pozná od svojich desiatich rokov: „Variť som sa ich naučila od môjho otca, ktorý bol drevorubačom. Chlapi chodievali chystať do hory metrovicu, zostali tam aj týždeň. Dole neschádzali, tam si aj varili. My, deti, sme niekedy išli s nimi, a tam sme párance varievali spolu.“
Tajomstvo úspechu
Aby sa párance vydarili, je potrebné dbať na správnu prípravu cesta. „Cesto sa musí poriadne vymiesiť, môžete ho dať schladiť, potom sa vám bude dobre párať,“ takto vysvetľovala skúsená kuchárka záujemcom o recept.
V rodine Anny Zorvanovej patria párance medzi obľúbené jedlá, pri kotlíku sa vedia obracať aj najmladší. „U nás vedia všetci párať, aj vnuci a vnučky. Najviac sme naraz párali cesto zamiesené zo 120 kíl múky,“ pokračuje.
V kuchárskej televíznej šou Pukančanka pripravovala párance aj s profesionálmi v hotelovej kuchyni. „Varili sme aj v známom bratislavskom hoteli, kuchári párali dobre, rozumeli sme si,“ opisuje s úsmevom.
Vo finále o víťazstvo v televíznej šou bojujú siedmi súťažiaci, o víťazovi môžu v týchto dňoch rozhodnúť diváci prostredníctvom SMS hlasov.