LEVICE. Hovorí sa, že majú modrú krv, noblesné správanie a symbolické tri zlaté korunky. Ten, kto ochutnal cukríky, ktoré sa vyrábajú v levickom závode, môže pridať, že členovia kráľovskej rodiny majú naviac aj iné chute.
Podľa manažérky závodu sa ich sladkosti vyvážajú prednostne do škandinávskych krajín. Na šalviových či slaných cukríkoch si tam pochutnávajú deti aj dospelí.
Nenápadný znak kráľovskej rodiny je na každom obale cukríkov. FOTO: (JN)
Cukríky s netradičnou chuťou
Cukrovinky Läkerol (zo švédskeho slova läka – liečiť), vyrábané na linkách v Leviciach, majú tradíciu od roku 1909. „Prvé príchute boli slané, slanosť im dáva šalvia,“ približuje manažérka Martina Zomborská. Čo je pre našincov zvláštnou a nepoznanou príchuťou, to naopak zbožňujú severania. Ich chuťové poháriky sú nastavené na netradičné chute, ako je eukalyptus, šalvia, kaktus, limetka, jablko či čučoriedka.
Z Levíc na kráľovský dvor
Základom rôznofarebných pastiliek je cukor, múka a voda. „Hlavnou zložkou je arabská guma, ktorá sa dováža z Afriky. Cukor a múka sú slovenské,“ približuje pôvod surovín.
Do hmoty sa pridávajú arómy a príchute. Výrobný proces je zdĺhavý, na konci linky z nej padajú drobné pastilky. „Cukríky, ktoré na Slovensku vyrábame, aj balíme. Znak, ktorý je na obale, znamená, že sa dostávajú na kráľovský dvor,“ ukazuje na nenápadné, ale významné označenie.
Slané, čierne aj zdravé
V Leviciach vyrábajú aj ďalšie druhy cukríkov, ktoré sa v slovenských obchodoch ale neobjavia.
Obľúbenou príchuťou exportných produktov je tmavé sladké drievko, ktoré sme kedysi poznali v tzv. pelendrekoch. Cukríky z Levíc dostali názov krieda podľa tvaru, ale aj bielej cukrovej hmoty na povrchu. Ďalšou zvláštnosťou sú cukrovinky s hrubozrnnou soľou na povrchu. Medzi tzv. zdravé cukrovinky patria banánové denty, v ktorých cukor nahrádza zdravší xylitol. Našim chutiam sú najbližšie ovocné šnúry či farebné želé cukríky.
Kráľovská čokoláda
Okrem levického závodu dodáva na švédsky panovnícky dvor sladkosti aj ďalšia zahraničná fabrika ich výrobnej spoločnosti. Špecializuje sa na produkciu čokolád a výrobkov z nej. „Robia aj špeciálne edície pre kráľovskú rodinu – keď sa napríklad narodí dieťa,“ dodáva M. Zomborská.