V Leviciach otvorili Centrum odborného vzdelávania a prípravy v agropodnikaní a rozvoji vidieka.
LEVICE. Nitriansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Leviciach poveril Strednú odbornú školu poľnohospodárstva a služieb na vidieku pôsobiť aj ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy v agropodnikaní a rozvoji vidieka. Novootvorené centrum je zamerané na zabezpečovanie praktického vyučovania žiakov, poskytovanie rekvalifikačných kurzov pre záujemcov z verejnosti alebo poskytovanie odborného poradenstva.
Školiť sa budú v Leviciach
Centrum otvorili za prítomnosti zástupcov zriaďovateľa školy, zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, miestnych farmárov a ďalších hostí. Ľubica Libová, vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry Úradu NSK, odovzdala riaditeľke školy Lívii Marčekovej súhlas predsedu NSK škole pôsobiť ako centrum.
Zástupca poľnohospodárov z regiónu a súčasne predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Leviciach Milan Halmeš vyzdvihol potrebu poľnohospodárstva pre spoločnosť a nádej, že práve levická poľnohospodárska škola prostredníctvom výchovy kvalitných odborníkov prispeje k napĺňaniu dôležitých úloh poľnohospodárstva a potravinovej sebestačnosti Slovenska.
Po slávnostnom prestrihnutí pásky si hostia prezreli priestory školy, kde bola pripravená prezentácia práce a výrobkov žiakov. Predstavili im produkty tradičných remesiel, ako spracovanú ovčiu vlnu, med a výrobky zo včelích produktov, prútené výrobky a ďalšie.
Aj pre budúcich farmárov
Úlohami centra sú zabezpečenie praktického vyučovania žiakov školy a tiež žiakov z celého Slovenska, ďalej organizovanie akreditovaných rekvalifikačných kurzov, služieb pre zamestnávateľov, príprava učiteľov odborných predmetov, príprava odborníkov na základe požiadaviek firiem, poskytovanie odborného poradenstva.
Centrum ponúka akreditovaný vzdelávací program Farmárstvo, ktorý má 24 modulov vzdelávania. Zameranie majú na pestovanie obilnín, strukovín, olejnín, okopanín, krmovín, ovocných drevín, plodovej, koreňovej a listovej zeleniny, viniča, spracovanie hrozna, výrobu kuracieho mäsa a produkciu vajec, chov vodnej hydiny, alternatívne a tradičné poľnohospodárstvo, predaj z dvora a rozvoj vidieka, ale aj informatické spracovanie podkladov pre farmu, živnostenské podnikanie, jednoduché účtovníctvo, získanie vodičských oprávnení.
Autor: ANDREJ TÁRNÍK, (JN)