PEČENICE. Účastníkov podujatia, ktoré sa konalo 8. februára, vítala v sále starostka Mária Lajpríková. Stoly posiate ceduľkami s nápisom: Reservé dali tušiť, že bude plno.
Fizerovačka vznikla od slova fizer. Kedysi to bol úradník, ktorý chodieval kontrolovať, koľko sa v danom roku dorobilo vína a v akej kvalite, keďže objem vína bol limitovaný podľa počtu osôb. Za zvyšok sa musela platiť daň. Gazdovia sa preto všemožne snažili fizerov uplatiť, ale našli aj lepší spôsob - víno skryť. Sudy a demižóny vína najčastejšie ukryli do jamy vykopanej v pivnici alebo malých dier v stenách.
Uplynulú sobotu na pódiu sedeli tí najdôležitejší - odborné komisie. „Hodnotíme v troch komisiách, a to: červené štepové, biele štepové a napokon samorodé červené a biele,“ priblížil Štefan Valko ml., spoluorganizátor podujatia Fizerovačka.
Zatiaľ čo všetci čakali na výsledky hodnotenia odborných komisií, zabávali sa na hovorenom slove moderátorov, ktorí pripomenuli históriu Fizerovačky, ozrejmili systém hodnotenia a nakoniec si s úctou spomenuli na kamarátov - rodákov, ktorí sa terajšej Fizerovačky už nedožili. Otvárací ceremoniál uzavrela ľochárska hymna, ktorú na túto príležitosť zložil A. Rapavý a nespieva sa nikde inde.
Postupne bolo vo vzduchu cítiť nervozitu. Dôvodom nebolo nič iné, ako očakávania vinárov, ako tento rok dopadli. Do sály prišli členovia komisie a starostka Pečeníc s diplomami pre najlepších vinárov.
Po odovzdaní diplomov nastal čas na pohostenie a posedenie pri dobrej cimbalovej muzike. Niektorí si zatancovali, iní zaspievali s muzikou a organizátorom sa tváre menili z ustarostených na usmiate, s pocitom zadosťučinenia. Vzdať úctu vinárom, ich robote vo vinohrade a pritom sa zabaviť. Áno, aj toto je pečenická Fizerovačka.