LEVICE. Tentoraz ako predloha poslúžila prvá levická kuchárka, ktorú vydali v roku 1926. Pripomeňme si, že v medzivojnovom období vyšli v Leviciach štyri originálne levické kuchárky, ich zostavovateľkou bola Oľga Rudnyánszka. Rudnyánszka, slobodná sestra bývalého tekovského podžupana Titusa Rudnyánszkeho, žila v čase vydania kuchárok v Leviciach. Výťažok z ich predaja šiel na dobročinné účely.
Novú levickú kuchárku zostavili a vydali pracovníčky levickej pobočky Štátneho archívu v Nitre Jarmila Bátovská a Marta Švoliková. Kuchárska kniha obsahuje 52 receptov mäsitých aj bezmäsitých jedál, sladkosti, zákusky a torty. Recepty sú v slovenskom, maďarskom (bol ponechaný pôvodný, archaický text) a anglickom jazyku. Oživujú ich nielen fotografie a krátke životopisné údaje autoriek receptov, ale tiež dobové reklamy a fotografie. Knihu si môžete zakúpiť priamo u autoriek v Štátnom archíve Nitra, pobočka Levice na Vojenskej ulici.