Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Stravu z novej nemocničnej kuchyne ocenia najmä pacienti

Sedem mesiacov pripravovali kuchárky levickej nemocnice stravu pre pacientov v provizórnych priestoroch - v penzióne v Hronských Kosihách.

V zrekonštruovanej nemocničnej kuchyni varia stravu pre 300 pacientov a 150 zamestnancov.V zrekonštruovanej nemocničnej kuchyni varia stravu pre 300 pacientov a 150 zamestnancov. (Zdroj: (JN))

LEVICE. Aj po šesťdesiatich rokoch prevádzky bola kuchyňa a jedáleň pre personál nemocnice takmer v pôvodnom stave. Okrem hygienickej maľovky a doplnenia technologického vybavenie sa v nej od roku 1954 takmer nič nezmenilo.

Na kompletné vynovenie uvoľnil peniaze Nitriansky samosprávny kraj, pod ktorého neziskovú organizáciu patrí aj levická nemocnica.

Rekonštrukcia budovy sa začala vlani v novembri, 16. júla ju oficiálne odovzdali do užívania.

kuchyna-ext1_r358_res.jpg

Zrekonštruovaná budova. FOTO: (JN)

Ako v laboratóriu

V kuchyni varia denne pre približne 300 pacientov a 150 zamestnancov. Vlani 16. novembra sa personál kuchyne presťahoval do dočasných priestorov. „V penzióne v Hronských Kosihách sme varili len pre pacientov a stravu sme vozili do nemocnice. Zamestnanci sa zatiaľ stravovali v bufete,“ priblížila vedúca kuchyne Eva Kerekrétyová provizórny stav, ktorý pominul pred pár dňami. Pre pacientov začali vo vynovených priestoroch a v moderných technologických zariadeniach variť 26. júna, pre personál o týždeň neskôr.

Skryť Vypnúť reklamu

„Očakávame hlavne energetickú úsporu,“ hovorí o pozitívach a pokračuje: „Kvalita jedál by mala byť lepšia.“ Zabezpečiť by ju mali vďaka novým panviciam, nádobám a konvektomate. „Pri varení v ňom je potrebného menej tuku. Veľká časť pacientov má totiž diétne stravovanie. Varí sa v pare, a potom sa jedlo pripečie. Výhodou je, že sa rýchlo upraví, ale zostane mäkučké,“ opisuje postup šéfka kuchyne. Presne vie, o čom hovorí, v zastaranej kuchyni spolu s kolegyňami varila desiatky rokov.

kuchyna-int2_r9321_res.jpg

V kuchyni nahradili 60-ročné zariadenia nové, moderné. FOTO: (JN)

Zdevastovaná budova

Na rekonštrukcie budovy a vybavenie kuchyne uvoľnil 718-tisíc eur Nitriansky samosprávny kraj, pod ktorý nemocnica patrí. „Základný kameň prác bol položený 21. novembra, v polovici júna bolo všetko hotové,“ priblížil tempo prác Rudolf Hlavács, riaditeľ nemocnice, na oficiálnom otvorení 16. júla.

Skryť Vypnúť reklamu

Ešte pred začiatkom prác si urobili „kroniku“ - na fotografiách zvečnili, v akom stave bolo oddelenie liečebnej výživy a stravovania, ako znie oficiálny názov.

„Nevyzeralo to dobre, zamestnancom hrozil úraz,“ ukázal na obrázky zachytávajúce časom poznačenej budovy.

Každodenný kolobeh

Prácu v nemocničnej kuchyni začína ranná zmena každý deň o pol šiestej, ľudia na poobednej končia o šiestej podvečer. Za ten čas pacientom pripravia raňajky, obedy, večere a medzitým jedlo pre tehotné, kojace ženy, deti a diabetikov. Jedlá varia aj pre personál. Na dvoch zmenách sa strieda dokopy 17 zamestnancov.

„Čo je pacientmi často kritizované?“ položila otázku Marta Eckhardtová, riaditeľka krajskej neziskovky, a hneď na ňu aj odpovedala: „Strava. Preto verím, že sme vytvorili podmienky, aby všetka naša strava bola na prospech a zdravie pacientov.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 013
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 561
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 508
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 177
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 6 198
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 847
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 794
  8. Crème de la crème po slovensky 3 248
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 660
  10. Po Slovensku na motorke 2 655
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Ilustračné foto

Pretekári ŠK Atom Levice úspešní na Triatlonovom festivale.


12 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


14 h

Renomovaní slovenskí tvorcovia a obľúbení slovenskí a českí herci. Muž so zajačími ušami je prísľubom kvalitného filmového zážitku. Môžete si ho pozrieť už v regionálnej predpremiére.


(pw) 24 h
ILustračné foto

Ako hrali mužstvá z okresu Levice počas víkendu.


21. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


13 h

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


7 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 5 h

Už ste čítali?