LEVICE. Aj po šesťdesiatich rokoch prevádzky bola kuchyňa a jedáleň pre personál nemocnice takmer v pôvodnom stave. Okrem hygienickej maľovky a doplnenia technologického vybavenie sa v nej od roku 1954 takmer nič nezmenilo.
Na kompletné vynovenie uvoľnil peniaze Nitriansky samosprávny kraj, pod ktorého neziskovú organizáciu patrí aj levická nemocnica.
Rekonštrukcia budovy sa začala vlani v novembri, 16. júla ju oficiálne odovzdali do užívania.
Zrekonštruovaná budova. FOTO: (JN)
Ako v laboratóriu
V kuchyni varia denne pre približne 300 pacientov a 150 zamestnancov. Vlani 16. novembra sa personál kuchyne presťahoval do dočasných priestorov. „V penzióne v Hronských Kosihách sme varili len pre pacientov a stravu sme vozili do nemocnice. Zamestnanci sa zatiaľ stravovali v bufete,“ priblížila vedúca kuchyne Eva Kerekrétyová provizórny stav, ktorý pominul pred pár dňami. Pre pacientov začali vo vynovených priestoroch a v moderných technologických zariadeniach variť 26. júna, pre personál o týždeň neskôr.
„Očakávame hlavne energetickú úsporu,“ hovorí o pozitívach a pokračuje: „Kvalita jedál by mala byť lepšia.“ Zabezpečiť by ju mali vďaka novým panviciam, nádobám a konvektomate. „Pri varení v ňom je potrebného menej tuku. Veľká časť pacientov má totiž diétne stravovanie. Varí sa v pare, a potom sa jedlo pripečie. Výhodou je, že sa rýchlo upraví, ale zostane mäkučké,“ opisuje postup šéfka kuchyne. Presne vie, o čom hovorí, v zastaranej kuchyni spolu s kolegyňami varila desiatky rokov.
V kuchyni nahradili 60-ročné zariadenia nové, moderné. FOTO: (JN)
Zdevastovaná budova
Na rekonštrukcie budovy a vybavenie kuchyne uvoľnil 718-tisíc eur Nitriansky samosprávny kraj, pod ktorý nemocnica patrí. „Základný kameň prác bol položený 21. novembra, v polovici júna bolo všetko hotové,“ priblížil tempo prác Rudolf Hlavács, riaditeľ nemocnice, na oficiálnom otvorení 16. júla.
Ešte pred začiatkom prác si urobili „kroniku“ - na fotografiách zvečnili, v akom stave bolo oddelenie liečebnej výživy a stravovania, ako znie oficiálny názov.
„Nevyzeralo to dobre, zamestnancom hrozil úraz,“ ukázal na obrázky zachytávajúce časom poznačenej budovy.
Každodenný kolobeh
Prácu v nemocničnej kuchyni začína ranná zmena každý deň o pol šiestej, ľudia na poobednej končia o šiestej podvečer. Za ten čas pacientom pripravia raňajky, obedy, večere a medzitým jedlo pre tehotné, kojace ženy, deti a diabetikov. Jedlá varia aj pre personál. Na dvoch zmenách sa strieda dokopy 17 zamestnancov.
„Čo je pacientmi často kritizované?“ položila otázku Marta Eckhardtová, riaditeľka krajskej neziskovky, a hneď na ňu aj odpovedala: „Strava. Preto verím, že sme vytvorili podmienky, aby všetka naša strava bola na prospech a zdravie pacientov.“