Syr v tvare salámy má ochranu Európskej únie

Ochrannú známku Európskej únie majú na svojom obale v našom kraji iba dva výrobky - Tekovský salámový syr a Žitavská paprika.

(Zdroj: (LM))

LEVICE. Zrejúci syr vyrábaný v Levických mliekárňach a mletá paprika z Dvorov nad Žitavou v okrese Nové Zámky majú na svojich výrobkoch žlto-modrú známku. Udeľuje ju komisia Európskej únie. Výrobky musia spĺňať stanovené kritériá, ktorých dodržiavanie komisia každoročne preveruje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Únia udeľuje ochranné známky v troch kategóriách: chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie a zaručená tradičná špecialita. Na zozname je vyše 1250 výrobkov zo štátov Únie.

Zastúpenie vo všetkých troch kategóriách má aj 17 slovenských produktov. V prvej kategórii je jediný výrobok, a to Žitavská paprika. V druhej kategórii bol najnovšie 14. januára doplnený register o Klenovecký syrec. Okrem neho je na jeho zozname aj osem iných našich výrobkov, vrátane Tekovského salámového syra. A to Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Skalický trdelník. V tretej kategórii je zastúpených výrobkov - Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.

SkryťVypnúť reklamu

tekovsky-salamovy-syr-rez-neudeny_res.jpg

Tekovský salámový syr. FOTO: (LM)

Syr alebo saláma?

Tekovský salámový syr sa v Leviciach vyrába vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu. Zachovaný je pracovný postup, technológia výroby a kvalita, čo bolo základnou podmienkou, aby sa výrobok mohol uchádzať o pridelenie ochrannej známky.

Tento syr eidamského typu zákazníci poznajú v dvoch podobách, ako údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov.

Od marca 2011 mu komisia Európskej únie udelila právo používať na obale žlto-modré logo. Získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti.

„Pre svoj špecifický tvar, tradičný spôsob výroby a lahodnú syrovú chuť dostali tieto syry punc originality v podobe Chráneného zemepisného označenia, ktoré dovoľuje tieto syry vyrábať len v oblasti Tekova,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární, pre regionálne noviny MY Týždeň na Pohroní.

SkryťVypnúť reklamu

Výrobný postup sa desaťročia nemení

Tekovský salámový syr poznajú okrem slovenských zákazníkov aj v zahraničí. Pracovný postup sa v Levických mliekárňach nemení dlhé desaťročia. Zachované sú kultúry, technologický postup, doba zrenia. Každý výrobok prejde kontrolou pracovníčky, ktorá sleduje, či má syr dobrú konzistenciu, nie je popraskaný, v reze hladký.

Veľa závisí od parametrov mlieka. Nakupujú ho výlučne v regióne. „Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka,“ pokračuje D. Primus.

Výroba Tekovských syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, solenie syrov, údenie a balenie do špeciálnych obalov. „Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ približuje výrobný postup.

SkryťVypnúť reklamu

Surovina sa spracováva do tvaru valca. Jednotlivé valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú, upravujú a kontrolujú. Pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo.

„Výroba je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou,“ hovorí o dohľade.

Ročne v Levických mliekáňach vyrobia státisíce ton Tekovských salámových syrov. Podľa D. Primusa z roka na rok záujem o ne stúpa. „Sme radi, že naši zákazníci a konečný spotrebiteľ vie oceniť kvalitu našej tradičnej slovenskej výroby,“ dodal.

ŽITAVSKÁ PAPRIKA

DVORY NAD ŽITAVOU. Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

„Sme najsevernejšia oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.

„Posledné obdobie bolo poznačené úpadkom počtu pestovateľov aj ceny papriky. Hľadáme dodávateľov, ktorí pestujú práve odrody vhodné na výrobu Žitavy.“

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej.

V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne. (ANT)

paprika2_r6009_res.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 024
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 603
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 526
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 487
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 041
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 897
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 809
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 219
  1. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  2. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  3. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  4. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  5. Eva Bachletová: Pre mamy
  6. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  7. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  8. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 516
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 954
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 569
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 933
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 11 073
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 302
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 047
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 289
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  2. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  3. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  4. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  5. Eva Bachletová: Pre mamy
  6. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  7. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  8. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 516
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 954
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 569
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 933
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 11 073
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 302
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 047
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 289
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu