Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Syr v tvare salámy má ochranu Európskej únie

Ochrannú známku Európskej únie majú na svojom obale v našom kraji iba dva výrobky - Tekovský salámový syr a Žitavská paprika.

(Zdroj: (LM))

LEVICE. Zrejúci syr vyrábaný v Levických mliekárňach a mletá paprika z Dvorov nad Žitavou v okrese Nové Zámky majú na svojich výrobkoch žlto-modrú známku. Udeľuje ju komisia Európskej únie. Výrobky musia spĺňať stanovené kritériá, ktorých dodržiavanie komisia každoročne preveruje.

Únia udeľuje ochranné známky v troch kategóriách: chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie a zaručená tradičná špecialita. Na zozname je vyše 1250 výrobkov zo štátov Únie.

Zastúpenie vo všetkých troch kategóriách má aj 17 slovenských produktov. V prvej kategórii je jediný výrobok, a to Žitavská paprika. V druhej kategórii bol najnovšie 14. januára doplnený register o Klenovecký syrec. Okrem neho je na jeho zozname aj osem iných našich výrobkov, vrátane Tekovského salámového syra. A to Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Skalický trdelník. V tretej kategórii je zastúpených výrobkov - Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.

SkryťVypnúť reklamu

tekovsky-salamovy-syr-rez-neudeny_res.jpg

Tekovský salámový syr. FOTO: (LM)

Syr alebo saláma?

Tekovský salámový syr sa v Leviciach vyrába vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu. Zachovaný je pracovný postup, technológia výroby a kvalita, čo bolo základnou podmienkou, aby sa výrobok mohol uchádzať o pridelenie ochrannej známky.

Tento syr eidamského typu zákazníci poznajú v dvoch podobách, ako údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov.

Od marca 2011 mu komisia Európskej únie udelila právo používať na obale žlto-modré logo. Získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti.

„Pre svoj špecifický tvar, tradičný spôsob výroby a lahodnú syrovú chuť dostali tieto syry punc originality v podobe Chráneného zemepisného označenia, ktoré dovoľuje tieto syry vyrábať len v oblasti Tekova,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární, pre regionálne noviny MY Týždeň na Pohroní.

SkryťVypnúť reklamu

Výrobný postup sa desaťročia nemení

Tekovský salámový syr poznajú okrem slovenských zákazníkov aj v zahraničí. Pracovný postup sa v Levických mliekárňach nemení dlhé desaťročia. Zachované sú kultúry, technologický postup, doba zrenia. Každý výrobok prejde kontrolou pracovníčky, ktorá sleduje, či má syr dobrú konzistenciu, nie je popraskaný, v reze hladký.

Veľa závisí od parametrov mlieka. Nakupujú ho výlučne v regióne. „Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka,“ pokračuje D. Primus.

Výroba Tekovských syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, solenie syrov, údenie a balenie do špeciálnych obalov. „Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ približuje výrobný postup.

SkryťVypnúť reklamu

Surovina sa spracováva do tvaru valca. Jednotlivé valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú, upravujú a kontrolujú. Pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo.

„Výroba je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou,“ hovorí o dohľade.

Ročne v Levických mliekáňach vyrobia státisíce ton Tekovských salámových syrov. Podľa D. Primusa z roka na rok záujem o ne stúpa. „Sme radi, že naši zákazníci a konečný spotrebiteľ vie oceniť kvalitu našej tradičnej slovenskej výroby,“ dodal.

ŽITAVSKÁ PAPRIKA

DVORY NAD ŽITAVOU. Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

„Sme najsevernejšia oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.

„Posledné obdobie bolo poznačené úpadkom počtu pestovateľov aj ceny papriky. Hľadáme dodávateľov, ktorí pestujú práve odrody vhodné na výrobu Žitavy.“

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej.

V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne. (ANT)

paprika2_r6009_res.jpg

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  3. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  8. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  1. Na Slovensku je až 40 % domov bez adekvátneho poistenia
  2. Ako poistiť auto rýchlo a za tú najlepšiu cenu?
  3. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  6. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  7. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  8. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 648
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 11 013
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 10 027
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 298
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 6 419
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 703
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 643
  8. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou 3 469

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: HULLO BULLO
  2. Peter Biščo: Neupratané Sulíkovo ego splodilo ultimátum.
  3. Ladislav Kuna: Matovič škodí Slovensku rovnako ako Fico, ak nie viac.
  4. Peter Lacina: Toskánsko za humnami
  5. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  6. Vlasta Žampová: V Nitre pokutujú občanov za ukazovanie plagátov Bödöra, Fica, Jahňatka a Gašpara
  7. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  8. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 166
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 279
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 968
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 5 384
  5. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 935
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 4 841
  7. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 684
  8. Jozef Černek: Dovolenka z nočnej covidovej mory 3 021
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Za posledných desať dní v levickej nemocnici zaznamenali 57 pacientov po následku horúčav.

Najviac pacientov mali z radov detí.


(PAV a 1 ďalší 3 h
Druhý zľava najlepší strelec turnaja Samuel Kolen

Hralo sa za horćeho počasia, ale v dobrom tempe.


Ján Jančo 6. júl
Pred rokom bolo menšie jazierko v parku ešte v takomto stave. Teraz je už opravené a napustené.

Jeho úlohou je filtrovať a čistiť vodu z hlavnej časti jazierka.


TASR 6. júl
Peter Vnad s rukami vbok oproti rozhodcovi.

Peter Vnad je s uplynulou sezónou spokojný.


Ján Jančo 5. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: HULLO BULLO
  2. Peter Biščo: Neupratané Sulíkovo ego splodilo ultimátum.
  3. Ladislav Kuna: Matovič škodí Slovensku rovnako ako Fico, ak nie viac.
  4. Peter Lacina: Toskánsko za humnami
  5. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  6. Vlasta Žampová: V Nitre pokutujú občanov za ukazovanie plagátov Bödöra, Fica, Jahňatka a Gašpara
  7. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  8. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 166
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 8 279
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 968
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 5 384
  5. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 935
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 4 841
  7. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 684
  8. Jozef Černek: Dovolenka z nočnej covidovej mory 3 021
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu