LEVICE. Zrejúci syr vyrábaný v Levických mliekárňach a mletá paprika z Dvorov nad Žitavou v okrese Nové Zámky majú na svojich výrobkoch žlto-modrú známku. Udeľuje ju komisia Európskej únie. Výrobky musia spĺňať stanovené kritériá, ktorých dodržiavanie komisia každoročne preveruje.
Únia udeľuje ochranné známky v troch kategóriách: chránené označenie pôvodu, chránené zemepisné označenie a zaručená tradičná špecialita. Na zozname je vyše 1250 výrobkov zo štátov Únie.
Zastúpenie vo všetkých troch kategóriách má aj 17 slovenských produktov. V prvej kategórii je jediný výrobok, a to Žitavská paprika. V druhej kategórii bol najnovšie 14. januára doplnený register o Klenovecký syrec. Okrem neho je na jeho zozname aj osem iných našich výrobkov, vrátane Tekovského salámového syra. A to Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Skalický trdelník. V tretej kategórii je zastúpených výrobkov - Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.
Tekovský salámový syr. FOTO: (LM)
Syr alebo saláma?
Tekovský salámový syr sa v Leviciach vyrába vyše 30 rokov z mlieka pochádzajúceho z regiónu. Zachovaný je pracovný postup, technológia výroby a kvalita, čo bolo základnou podmienkou, aby sa výrobok mohol uchádzať o pridelenie ochrannej známky.
Tento syr eidamského typu zákazníci poznajú v dvoch podobách, ako údený alebo neúdený polotvrdý zrejúci syr. Salámový preto, že má tvar valca dlhého približne 30 centimetrov.
Od marca 2011 mu komisia Európskej únie udelila právo používať na obale žlto-modré logo. Získal značku Chránené zemepisné označenie, čo je údaj o tom, že výrobok pochádza z určitej zemepisnej oblasti.
„Pre svoj špecifický tvar, tradičný spôsob výroby a lahodnú syrovú chuť dostali tieto syry punc originality v podobe Chráneného zemepisného označenia, ktoré dovoľuje tieto syry vyrábať len v oblasti Tekova,“ približuje Daniel Primus, obchodný riaditeľ Levických mliekární, pre regionálne noviny MY Týždeň na Pohroní.
Výrobný postup sa desaťročia nemení
Tekovský salámový syr poznajú okrem slovenských zákazníkov aj v zahraničí. Pracovný postup sa v Levických mliekárňach nemení dlhé desaťročia. Zachované sú kultúry, technologický postup, doba zrenia. Každý výrobok prejde kontrolou pracovníčky, ktorá sleduje, či má syr dobrú konzistenciu, nie je popraskaný, v reze hladký.
Veľa závisí od parametrov mlieka. Nakupujú ho výlučne v regióne. „Tieto syry sú vyrábané len z výberového slovenského mlieka,“ pokračuje D. Primus.
Výroba Tekovských syrov má viacero fáz - od prípravy toho najkvalitnejšieho mlieka, cez prípravu syreniny, lisovanie syrov, solenie syrov, údenie a balenie do špeciálnych obalov. „Nakoniec všetky Tekovské syry musia zrieť minimálne dva týždne. Tieto fázy si vyžadujú svoj presný časový postup a dôslednú kontrolu. Celkovo tento proces trvá minimálne tri týždne,“ približuje výrobný postup.
Surovina sa spracováva do tvaru valca. Jednotlivé valce sa po vylisovaní ručne oddeľujú, upravujú a kontrolujú. Pri údení Tekovského salámového syra údeného sa používa pravé bukové drevo.
„Výroba je dôkladne sledovaná, musí spĺňať prísne kvalitatívne parametre a jej tradičný postup je každoročne kontrolovaný odbornou komisiou,“ hovorí o dohľade.
Ročne v Levických mliekáňach vyrobia státisíce ton Tekovských salámových syrov. Podľa D. Primusa z roka na rok záujem o ne stúpa. „Sme radi, že naši zákazníci a konečný spotrebiteľ vie oceniť kvalitu našej tradičnej slovenskej výroby,“ dodal.
ŽITAVSKÁ PAPRIKA
DVORY NAD ŽITAVOU. Žitavská paprika je fenoménom južnoslovenského regiónu pri ústí troch veľkých slovenských riek Váhu, Hrona, Nitry, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.
„Sme najsevernejšia oblasť Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Slnka tu nie je toľko ako južnejšie, preto v paprike zostane vyšší podiel cukrov, ktoré sa nepremenia na farbivo,“ hovorí Andrej Vrábel. Je vedúcim prevádzky spoločnosti Mäspoma, ktorá v Dvoroch nad Žitavou vyrába žitavskú papriku.
„Posledné obdobie bolo poznačené úpadkom počtu pestovateľov aj ceny papriky. Hľadáme dodávateľov, ktorí pestujú práve odrody vhodné na výrobu Žitavy.“
Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt, ktorý sa získava napríklad z týchto odrôd – Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej.
V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby – od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečnú spracovanie v tradičnom kamennom mlyne. (ANT)