Štvrtok, 18. január, 2018 | Meniny má Bohdana
Pridajte si svoje mesto

Skôr ako na jahňacinu si zvykneme na hamburger

Veľkonočné jahňatá od žemberovských poľnohospodárov sú už niekoľko rokov delikatesou na Apeninskom polostrove.

Chov oviec má v PD Žemberovce dlhoročnú tradíciu. Z mlieka sa vyrábajú stále viac obľúbenejšie ovčie syry.(Zdroj: (JN))

ŽEMBEROVCE. Pečený baránok má v južanských rodinách tradíciu. Podľa počtu členov rodiny si vyberajú veľkosť jahňaťa. Na trhu sú najžiadanejšie približne 10-kilogramové kusy, staré asi dva mesiace.

Družstvo v Žemberovciach ich do Talianska tento rok vyvezie 750 kusov. Podľa predsedu Milana Halmeša ale cena za kilogram nepokrýva náklady ani pri súčasných dotáciách, ktoré dostávajú. Chovu sa nevzdávajú kvôli mlieku, z ktorého sa vyrábajú na slovenskom trhu stále obľúbenejšie ovčie syry.

3_res.jpg

Jeden guláš ročne

V týchto dňoch opúšťajú ovčín jahňatá, z ktorých najstaršie sa na farme narodili 1. februára. Smerujú na porážku do sabinovského kombinátu, odkiaľ chladené mäso prevezú na taliansky trh.

Taliani a Španieli vedia mladú baraninu oceniť a aj správne kulinársky upraviť. „Španieli skonzumujú od 15 do 20 kilogramov baraniny na jedného človeka za rok. Európsky priemer je do troch kilogramov a na Slovensku sa jej spotrebuje iba 20 dekagramov, čo je norma jednej porcie gulášu,“ približuje Igor Nemčok, predseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Ako protipól slabého záujmu o toto zdravé mäso u nás uvádza Mongolsko a Grónsko, kde sa minie 25 až 40 kilogramov na obyvateľa.

Nízke ceny

Na základe ročnej priemernej spotreby možno povedať, že mnohí Slováci baranie mäso ani len neochutnajú. Podľa Milana Halmeša, predsedu žemberovského družstva, tomu ale nebolo vždy tak: „Niekoľko rokov dozadu tvorilo baranie mäso 40 percent nášho jedálnička. Pre našincov je v súčasnosti viac zaujímavý bravčový rezeň alebo hovädzia roštenka.“

Prečo je tomu tak? „Tiež sa pýtame,“ hovorí Halmeš a pokračuje: „Slovenský spotrebiteľ sa rýchlo naučí jesť hamburgery a opúšťa tradície.“ Ďalším dôvodom je podľa neho cena baranieho mäsa: „Vieme ho ponúknuť za 3,5 až štyri eurá. V reťazcoch sa k spotrebiteľovi dostáva za cenu, ktorú nevie akceptovať.“

Ani ceny, ktoré ponúkajú najväčší odberatelia slovenských veľkonočných jahniat z Talianska, nie sú pre chovateľov postačujúce. „Tri až päť rokov sú stále rovnaké: približne 2,5 eura za kilogram živej váhy, čo nepokrýva naše náklady ani s dotáciami,“ hovorí.

Dôvodov, prečo sa chovu oviec nevzdávajú, je podľa Halmeša viacero: „Potrebujeme produkovať mlieko na výrobu ovčích syrov, ktorých spotreba stúpa a sú dobré pre zdravie človeka.“ Ročne vyprodukujú 50-tisíc litrov ovčieho mlieka. Nezanedbateľný je aj vplyv týchto zvierat na krajinotvorbu a to, že dotvárajú jej kolorit.

CHOV OVIEC NA SLOVENSKU

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných viac ako 8900 chovateľov oviec. Podľa údajov zo Štatistického úradu SR sa počet oviec za posledné desaťročie zvyšuje, v súčasnosti je to niečo cez 400-tisíc kusov všetkých kategórií. Ovce sú jediným druhom hospodárskych zvierat, ktorých počet na Slovensku neklesá na rozdiel od iných druhov zvierat.

Slovensko vyváža zvieratá najmä pred Veľkou nocou a Vianocami. Asi 92-tisíc až 120-tisíc kusov jahniat predstavuje export na taliansky trh. V predvianočnom období zase prenikáme na rakúsky a opäť taliansky trh v objeme 3- a 5-tisíc kusov. (SPPK)


  1. Vlak narazil do áut, ktoré sa zrazili na železničnom priecestí 2 416
  2. Most na frekventovanej ceste zdemolujú. Na jeho mieste postavia nový 230
  3. AKTUALIZÁCIA (nehoda a uzatvorenie cesty): Až do večera platia pre náš región výstrahy 192
  4. Zagratulovali najstaršej obyvateľke obce 192
  5. V levickej nemocnici ošetrili rekordný počet úrazov 188
  6. Výber ObFZ U14 si priniesol z Detvy štvrté miesto 91
  7. FOTOGALÉRIA: Pozrite si bábätká, ktoré sa tento rok narodili medzi prvými v levickej pôrodnici Foto 52
  8. VÝBER: Aj tieto udalosti sa stali v Levickom okrese v roku 2017 49
  9. Trinásť „statočných“ Levičanov vonku naložilo Senici až deväť presných zásahov 46
  10. Pri priechode v Šahách našli v dodávke migrantov 30

Najčítanejšie správy

Levice

Vlak narazil do áut, ktoré sa zrazili na železničnom priecestí

Nehoda na priecestí medzi Kalnou nad Hronom a Veľkým Ďurom zablokovala na niekoľko hodín premávku.

Most na frekventovanej ceste zdemolujú. Na jeho mieste postavia nový

"Veľmi zlý". Tak označili odborníci stav mosta severne od Levíc. Končí sa aj jeho 100-ročná životnosť.

AKTUALIZÁCIA (nehoda a uzatvorenie cesty): Až do večera platia pre náš región výstrahy

Tvoriť sa môže námraza, záveje a snehové jazyky. Opatrní musia byť najmä vodiči.

Zagratulovali najstaršej obyvateľke obce

Významné jubileum zaznamenali aj do pamätnej knihy obce, ktorá patrí k tým najmenším v Levickom okrese.

V levickej nemocnici ošetrili rekordný počet úrazov

Pacienta s úrazom hlavy museli hospitalizovať. Spôsobil si ho po páde na zľadovatenom povrchu.

Blízke regióny

Zomrel herec Vladimír Bartoň

Na doskách DAB vytvoril rad nezabudnuteľných postáv v mnohých inscenáciách, známy bol aj z televíznych inscenácií, seriálov a filmov.

Dychvyrážajúci pohľad do domu na juhu Slovenska (+ FOTO)

Deti vyrastajú v neľudských podmienkach v malej dedine na Gemeri.

Začali búrať futbalový štadíón (FOTO)

Rekonštrukcia futbalového štadióna v Nitre má trvať pol roka. Pozrite si prvé fotky.

Vodič BMW zrážku so smetiarskym autom neprežil

Včerajšiu štatistiku dopravných nehôd doplnila aj tragická.

Všetky správy

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Boli sme na Babišovom Čapím hnízde. Nikde nikto, len hotel takmer plný

Žiadny podvod, opakuje český premiér. Podvod naznačujú európski vyšetrovatelia.

Zomrel herec Vladimír Bartoň

Na doskách DAB vytvoril rad nezabudnuteľných postáv v mnohých inscenáciách, známy bol aj z televíznych inscenácií, seriálov a filmov.

Meteorológovia vydali nové výstrahy pred snežením

Aké bude počasie najbližšie dni? Meteorológovia vydali nové výstrahy na štvrtok a piatok.