Pondelok, 3. október, 2022 | Meniny má Stela

Skôr ako na jahňacinu si zvykneme na hamburger

Veľkonočné jahňatá od žemberovských poľnohospodárov sú už niekoľko rokov delikatesou na Apeninskom polostrove.

Chov oviec má v PD Žemberovce dlhoročnú tradíciu. Z mlieka sa vyrábajú stále viac obľúbenejšie ovčie syry.Chov oviec má v PD Žemberovce dlhoročnú tradíciu. Z mlieka sa vyrábajú stále viac obľúbenejšie ovčie syry. (Zdroj: (JN))

ŽEMBEROVCE. Pečený baránok má v južanských rodinách tradíciu. Podľa počtu členov rodiny si vyberajú veľkosť jahňaťa. Na trhu sú najžiadanejšie približne 10-kilogramové kusy, staré asi dva mesiace.

Družstvo v Žemberovciach ich do Talianska tento rok vyvezie 750 kusov. Podľa predsedu Milana Halmeša ale cena za kilogram nepokrýva náklady ani pri súčasných dotáciách, ktoré dostávajú. Chovu sa nevzdávajú kvôli mlieku, z ktorého sa vyrábajú na slovenskom trhu stále obľúbenejšie ovčie syry.

3_res.jpg

Jeden guláš ročne

V týchto dňoch opúšťajú ovčín jahňatá, z ktorých najstaršie sa na farme narodili 1. februára. Smerujú na porážku do sabinovského kombinátu, odkiaľ chladené mäso prevezú na taliansky trh.

SkryťVypnúť reklamu

Taliani a Španieli vedia mladú baraninu oceniť a aj správne kulinársky upraviť. „Španieli skonzumujú od 15 do 20 kilogramov baraniny na jedného človeka za rok. Európsky priemer je do troch kilogramov a na Slovensku sa jej spotrebuje iba 20 dekagramov, čo je norma jednej porcie gulášu,“ približuje Igor Nemčok, predseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Ako protipól slabého záujmu o toto zdravé mäso u nás uvádza Mongolsko a Grónsko, kde sa minie 25 až 40 kilogramov na obyvateľa.

Nízke ceny

Na základe ročnej priemernej spotreby možno povedať, že mnohí Slováci baranie mäso ani len neochutnajú. Podľa Milana Halmeša, predsedu žemberovského družstva, tomu ale nebolo vždy tak: „Niekoľko rokov dozadu tvorilo baranie mäso 40 percent nášho jedálnička. Pre našincov je v súčasnosti viac zaujímavý bravčový rezeň alebo hovädzia roštenka.“

SkryťVypnúť reklamu

Prečo je tomu tak? „Tiež sa pýtame,“ hovorí Halmeš a pokračuje: „Slovenský spotrebiteľ sa rýchlo naučí jesť hamburgery a opúšťa tradície.“ Ďalším dôvodom je podľa neho cena baranieho mäsa: „Vieme ho ponúknuť za 3,5 až štyri eurá. V reťazcoch sa k spotrebiteľovi dostáva za cenu, ktorú nevie akceptovať.“

Ani ceny, ktoré ponúkajú najväčší odberatelia slovenských veľkonočných jahniat z Talianska, nie sú pre chovateľov postačujúce. „Tri až päť rokov sú stále rovnaké: približne 2,5 eura za kilogram živej váhy, čo nepokrýva naše náklady ani s dotáciami,“ hovorí.

Dôvodov, prečo sa chovu oviec nevzdávajú, je podľa Halmeša viacero: „Potrebujeme produkovať mlieko na výrobu ovčích syrov, ktorých spotreba stúpa a sú dobré pre zdravie človeka.“ Ročne vyprodukujú 50-tisíc litrov ovčieho mlieka. Nezanedbateľný je aj vplyv týchto zvierat na krajinotvorbu a to, že dotvárajú jej kolorit.

SkryťVypnúť reklamu

CHOV OVIEC NA SLOVENSKU

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných viac ako 8900 chovateľov oviec. Podľa údajov zo Štatistického úradu SR sa počet oviec za posledné desaťročie zvyšuje, v súčasnosti je to niečo cez 400-tisíc kusov všetkých kategórií. Ovce sú jediným druhom hospodárskych zvierat, ktorých počet na Slovensku neklesá na rozdiel od iných druhov zvierat.

Slovensko vyváža zvieratá najmä pred Veľkou nocou a Vianocami. Asi 92-tisíc až 120-tisíc kusov jahniat predstavuje export na taliansky trh. V predvianočnom období zase prenikáme na rakúsky a opäť taliansky trh v objeme 3- a 5-tisíc kusov. (SPPK)

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  5. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  6. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  7. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  8. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  1. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  2. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  4. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  5. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  6. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  7. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  8. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 672
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 855
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 073
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 774
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 923
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 815
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 247
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 2 103

Blogy SME

  1. Martin Ribár: Spravilo sa to samo! – ako sa Haščák nezákonne samoobvinil a samovzal do väzby. Slovensko je rozprávková krajina!
  2. Michael Achberger: Microgreens: zdravá zelenina rýchlo a jednoducho
  3. Tomáš Tenczer: Koniec covidu na dohľad
  4. Štefan Vidlár: Opýtám sa R. R.
  5. Lubomir Zahora: Siroty miznú, nik nevie kam
  6. Anna Miľanová: Rozpustné autá?
  7. Miroslav Kocúr: Na každom, aj na ministrovi školstva záleží
  8. Za živé rieky: Rudava, rieka ktorá ožila
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 958
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 713
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 735
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 165
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 443
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 137
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 841
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 670
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Ilustračné foto

VIII. LIGA ObFZ LV: Tesné domáce víťazstvo lídra.


György Vystrčil 8 h
Záber zo stretnutia Hronské Kľačany – Žemberovce.

VII. LIGA OBFZ Levice: Gólová prestrelka pre Hronské Kosihy.


György Vystrčil 8 h
Záber zo stretnutia Komjatice - Tvrdošovce

VI. LIGA - VÝCHOD: Podlužany na súpera doma nestačili.


8 h
Pri lopte útočník FK Slovan Šahy Peter Tran.

Útočník Šiah Peter Tran sa ďaleko do budúcnosti nedíva.


30. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ak sa pri covide zhorší stav, pohotovosť by pacienta nemala odmietnuť.


1. okt

Nemecký koncern plánuje postaviť ďalšie gigafabriky.


1. okt

Pravidelná údržba vodnej nádrže je nariadená zákonom.


30. sep

Najviac nedostatkov zistili v Banskobystrickom kraji.


1. okt

Blogy SME

  1. Martin Ribár: Spravilo sa to samo! – ako sa Haščák nezákonne samoobvinil a samovzal do väzby. Slovensko je rozprávková krajina!
  2. Michael Achberger: Microgreens: zdravá zelenina rýchlo a jednoducho
  3. Tomáš Tenczer: Koniec covidu na dohľad
  4. Štefan Vidlár: Opýtám sa R. R.
  5. Lubomir Zahora: Siroty miznú, nik nevie kam
  6. Anna Miľanová: Rozpustné autá?
  7. Miroslav Kocúr: Na každom, aj na ministrovi školstva záleží
  8. Za živé rieky: Rudava, rieka ktorá ožila
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 958
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 713
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 735
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 165
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 443
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 137
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 841
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 670
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu