Cesta svetového piva sa začína v Leviciach

Mnohí milovníci piva ani netušia, že základom ich obľúbeného nápoja je slad vyrobený v Leviciach.

Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete.Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete. (Zdroj: (JN))

LEVICE. Kvalitu nášho sladu oceňovali za bývalého režimu okrem Európy aj odberatelia z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky či Karibiku a Afriky. Vtedy bol známy ako „československý slad“.

Po zmene režimu, s príchodom konkurencie, aktivity levickej sladovne upadli.

V roku 2004 prišiel nový vlastník, ktorý má za sebou desať sezón. Sladu vyrobenému v Leviciach chce prinavrátiť dobré meno najmä v zahraničí a zároveň mu dodať punc kvality. Ja na polceste k registrácii známky Chránené zemepisné označenie. Certifikovaným výrobkom ju udeľuje Európska komisia. Verdikt by mal padnúť začiatkom leta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekoľkomesačná cesta

Kým je slad pripravený na expedíciu do pivovaru, uplynie niekoľko mesiacov. Prvým krokom je jarná sejba.

Okolie Levíc je na pestovanie kvalitných zŕn priam predurčené svojimi klimatickými a geografickými podmienkami.

„V tejto sezóne je už jarný jačmeň zasiaty. V Leviciach a okolí je to na 10-tisíc hektároch, čo je produkcia okolo 40- až 50-tisíc ton jačmeňa,“ približuje Stanislav Mikuláši, riaditeľ Levickej sladovne spoločnosti Osivo, cestu z poľa do výrobne. Zaujímavosťou je, že Levický okres ho má najvyššiu produkciu na Slovensku. Okrem „nášho“ jačmeňa vykupuje a spracuje výrobca ďalších 10-tisíc tonu sladovníckeho jačmeňa aj z iných okresov.

2_res.jpg

Zrno sa namáča v náduvníkoch. FOTO: (JN)

Po zbere z poľa sa zrná nechajú dva mesiace zrieť v 78 zásobníkoch – silách. Potom sa začína proces spracovania. Počas jedného dňa sa jačmeň namáča vo vode v tzv. náduvníkoch, ktoré sú prevzdušňované, aby sa zrná „neutopili“. Nasledujúcich sedem dní klíčia v obrovských Saladinových skriniach. Cez perforované dno je do nich vháňaný teplý vzduch, zároveň sa v nich zrná „preorávajú“.

SkryťVypnúť reklamu

1_res.jpg

Klíčenie zŕn v saladinových skriniach. FOTO: (JN)

Produkt následne pokračuje do hvozdov v sušiarni. Siahajú do výšky šiestich poschodí. Následne sa zo zŕn odstránia klíčky. Ďalších približne 60 dní potom čakajú v skladovacích silách na expedíciu. Práve toto obdobie je pre kvalitu veľmi dôležité. „Získavajú tu pivovarnícke vlastnosti sladu, od ktorých závisí, koľko piva sa z neho neskôr vyrobí,“ približuje riaditeľ.

Pred opustením výrobne sa suché zrná ešte leštia, čím sa zároveň zbavujú suchých šupiek. Z 80 ton jačmeňa vyjde 67 ton pivovarníckeho sladu.

Známka kvality

„Táto zemepisná oblasť a klíma dávajú sladovníckemu jačmeňu vynikajúce parametre,“ hovorí Ivan Paška, riaditeľ divízie zahraničného obchodu spoločnosti Osivo. Jeho úlohou je hľadať ďalšie možnosti, kde by Levický slad ocenili pivní fajnšmekri.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti je najväčším odberateľom Levického sladu banskobystrický pivovar. Jeho svetlé pivá získavajú ocenenia medzi klasicky varenými pivami na náročnejšom českom trhu. „Sústreďujeme sa na malé a stredné pivovary, ktoré varia klasickou metódou – tzv. ležiaky, ktoré stoja 50 až 60 dní,“ pridáva I. Paška.

Poznajú ich v budapeštianskych, viedenských a škandinávskych reštauráciách a pivárňach.

Registračná známka Chránené zemepisné označenie má výrobcovi pomôcť pri presadzovaní sa na trhu a zároveň je zárukou kvality.

Kto by si chcel vyskúšať, ako chutí pivo vyrobené z Levického sladu, môže si ho sám doma vyrobiť. V levickej prevádzke predávajú 50-kilogramové vrecká kvalitného sladu.

3_res.jpg

Levický slad. Uchádza sa o registračnú známku Európskej komisie. FOTO: (JN)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Levice

Komerčné články

  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  6. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  2. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  6. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  7. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  8. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 10 642
  2. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 8 498
  3. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 5 368
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 038
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 737
  6. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 524
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 2 617
  8. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 2 378
  1. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu!
  2. Andrea Podešvová: Levy či zebry? Nový narcizmus, ktorý oslavuje samotu
  3. Hana Josticova: Zabudnutá ruská invázia Ukrajiny
  4. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  5. Ernest Klotton: Čo si obliecť na portrétne fotenie
  6. Anton Kovalčík: Z národovca zradcom národa. Jozef Tiso počas Druhej svetovej vojny. Prvá časť.
  7. Viera Polakovičová: Svetový tenorista Jonas Kaufmann na festivale Symfónia umenia v Bratislave
  8. Mario Nachtmann: Rok 2027 – začiatok drahých palív, kúrenia a sociálnej nespravodlivosti
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 18 529
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 351
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 14 914
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 273
  5. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 11 087
  6. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 7 416
  7. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 7 214
  8. Ivan Mlynár: Žiadať od komunistu Fica, aby povedal o SNP pravdu – misia imposibilná. 6 399
  1. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  2. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  3. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  4. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  5. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  6. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
  7. Pavel Macko: Jednanie o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu
  8. Marcel Rebro: Fico, spýtaj sa Putina, ako sa majú príbuzní jeho obetí
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Eva Seidlová najskôr bežala v Reykjavíku (vľavo), následne zabehla maratón v Sydney.

Zo Sydney si odniesla bronz.


2

S nemocnicou rekonštruujú aj polikliniku.


1
V detskej izbe našli v stene tento náboj.

Poľovník strieľal na líšku.


Levickí seniori pred Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

Navštívili viaceré pamätné miesta.


Jaroslav Burjaniv

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu