Nedeľa, 4. december, 2022 | Meniny má Barbora, Barbara

Cesta svetového piva sa začína v Leviciach

Mnohí milovníci piva ani netušia, že základom ich obľúbeného nápoja je slad vyrobený v Leviciach.

Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete.Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete. (Zdroj: (JN))

LEVICE. Kvalitu nášho sladu oceňovali za bývalého režimu okrem Európy aj odberatelia z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky či Karibiku a Afriky. Vtedy bol známy ako „československý slad“.

Po zmene režimu, s príchodom konkurencie, aktivity levickej sladovne upadli.

V roku 2004 prišiel nový vlastník, ktorý má za sebou desať sezón. Sladu vyrobenému v Leviciach chce prinavrátiť dobré meno najmä v zahraničí a zároveň mu dodať punc kvality. Ja na polceste k registrácii známky Chránené zemepisné označenie. Certifikovaným výrobkom ju udeľuje Európska komisia. Verdikt by mal padnúť začiatkom leta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekoľkomesačná cesta

Kým je slad pripravený na expedíciu do pivovaru, uplynie niekoľko mesiacov. Prvým krokom je jarná sejba.

Okolie Levíc je na pestovanie kvalitných zŕn priam predurčené svojimi klimatickými a geografickými podmienkami.

„V tejto sezóne je už jarný jačmeň zasiaty. V Leviciach a okolí je to na 10-tisíc hektároch, čo je produkcia okolo 40- až 50-tisíc ton jačmeňa,“ približuje Stanislav Mikuláši, riaditeľ Levickej sladovne spoločnosti Osivo, cestu z poľa do výrobne. Zaujímavosťou je, že Levický okres ho má najvyššiu produkciu na Slovensku. Okrem „nášho“ jačmeňa vykupuje a spracuje výrobca ďalších 10-tisíc tonu sladovníckeho jačmeňa aj z iných okresov.

2_res.jpg

Zrno sa namáča v náduvníkoch. FOTO: (JN)

Po zbere z poľa sa zrná nechajú dva mesiace zrieť v 78 zásobníkoch – silách. Potom sa začína proces spracovania. Počas jedného dňa sa jačmeň namáča vo vode v tzv. náduvníkoch, ktoré sú prevzdušňované, aby sa zrná „neutopili“. Nasledujúcich sedem dní klíčia v obrovských Saladinových skriniach. Cez perforované dno je do nich vháňaný teplý vzduch, zároveň sa v nich zrná „preorávajú“.

SkryťVypnúť reklamu

1_res.jpg

Klíčenie zŕn v saladinových skriniach. FOTO: (JN)

Produkt následne pokračuje do hvozdov v sušiarni. Siahajú do výšky šiestich poschodí. Následne sa zo zŕn odstránia klíčky. Ďalších približne 60 dní potom čakajú v skladovacích silách na expedíciu. Práve toto obdobie je pre kvalitu veľmi dôležité. „Získavajú tu pivovarnícke vlastnosti sladu, od ktorých závisí, koľko piva sa z neho neskôr vyrobí,“ približuje riaditeľ.

Pred opustením výrobne sa suché zrná ešte leštia, čím sa zároveň zbavujú suchých šupiek. Z 80 ton jačmeňa vyjde 67 ton pivovarníckeho sladu.

Známka kvality

„Táto zemepisná oblasť a klíma dávajú sladovníckemu jačmeňu vynikajúce parametre,“ hovorí Ivan Paška, riaditeľ divízie zahraničného obchodu spoločnosti Osivo. Jeho úlohou je hľadať ďalšie možnosti, kde by Levický slad ocenili pivní fajnšmekri.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti je najväčším odberateľom Levického sladu banskobystrický pivovar. Jeho svetlé pivá získavajú ocenenia medzi klasicky varenými pivami na náročnejšom českom trhu. „Sústreďujeme sa na malé a stredné pivovary, ktoré varia klasickou metódou – tzv. ležiaky, ktoré stoja 50 až 60 dní,“ pridáva I. Paška.

Poznajú ich v budapeštianskych, viedenských a škandinávskych reštauráciách a pivárňach.

Registračná známka Chránené zemepisné označenie má výrobcovi pomôcť pri presadzovaní sa na trhu a zároveň je zárukou kvality.

Kto by si chcel vyskúšať, ako chutí pivo vyrobené z Levického sladu, môže si ho sám doma vyrobiť. V levickej prevádzke predávajú 50-kilogramové vrecká kvalitného sladu.

3_res.jpg

Levický slad. Uchádza sa o registračnú známku Európskej komisie. FOTO: (JN)

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  7. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 14 213
  2. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 8 444
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 156
  4. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 954
  5. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého 2 256
  6. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 223
  7. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj 1 660
  8. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 1 451

Blogy SME

  1. Matej Farkas: Výrastok
  2. Jozef Ďanovský: Ako som si zažil workoholizmus
  3. Jan Kendera: Koniec roka 2022 v Katare?
  4. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCIII - Hrad Prozor, Vrlika /HR/
  5. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I.
  6. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák
  7. Peter Štefãnik: Nevstúpiš dva krát do tej istej rieky.
  8. Anna Miľanová: Osobná a verejná doprava...
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 247 711
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 6 491
  3. Jana Melišová: V závoji hmly 3 915
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 737
  5. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 3 207
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 740
  7. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 2 353
  8. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 217
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Záber zo stretnutia 12.kola Čajkov - Hronské Kľačany 3:2

Záver jesene bol v VII. lige dramatický.


50m
Radosť Levičanov po rozhodujúcom zápase s Opavou.

Domáci zápas o všetko so šťastným koncom.


3. dec
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


2. dec
Ilustračné foto.

Pred levickou poliklinikou si ľudia robia vlastné poradovníky.


2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nový grafikon prinesie zmeny. Spisujú petíciu.


2. dec

Mladý Slovák ulahodil Japoncom, Kórejcom, Američanom aj Kanaďanom.


2. dec

Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


1. dec

Vlády zdravotníctvo roky neriešia. Lekári ich k tomu museli prinútiť, hovorí doktorka a odborárka.


3. dec

Blogy SME

  1. Matej Farkas: Výrastok
  2. Jozef Ďanovský: Ako som si zažil workoholizmus
  3. Jan Kendera: Koniec roka 2022 v Katare?
  4. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCIII - Hrad Prozor, Vrlika /HR/
  5. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I.
  6. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák
  7. Peter Štefãnik: Nevstúpiš dva krát do tej istej rieky.
  8. Anna Miľanová: Osobná a verejná doprava...
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 247 711
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 6 491
  3. Jana Melišová: V závoji hmly 3 915
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 737
  5. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 3 207
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 740
  7. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 2 353
  8. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 217
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu