Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Cesta svetového piva sa začína v Leviciach

Mnohí milovníci piva ani netušia, že základom ich obľúbeného nápoja je slad vyrobený v Leviciach.

Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete.Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete. (Zdroj: (JN))

LEVICE. Kvalitu nášho sladu oceňovali za bývalého režimu okrem Európy aj odberatelia z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky či Karibiku a Afriky. Vtedy bol známy ako „československý slad“.

Po zmene režimu, s príchodom konkurencie, aktivity levickej sladovne upadli.

V roku 2004 prišiel nový vlastník, ktorý má za sebou desať sezón. Sladu vyrobenému v Leviciach chce prinavrátiť dobré meno najmä v zahraničí a zároveň mu dodať punc kvality. Ja na polceste k registrácii známky Chránené zemepisné označenie. Certifikovaným výrobkom ju udeľuje Európska komisia. Verdikt by mal padnúť začiatkom leta.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekoľkomesačná cesta

Kým je slad pripravený na expedíciu do pivovaru, uplynie niekoľko mesiacov. Prvým krokom je jarná sejba.

Okolie Levíc je na pestovanie kvalitných zŕn priam predurčené svojimi klimatickými a geografickými podmienkami.

„V tejto sezóne je už jarný jačmeň zasiaty. V Leviciach a okolí je to na 10-tisíc hektároch, čo je produkcia okolo 40- až 50-tisíc ton jačmeňa,“ približuje Stanislav Mikuláši, riaditeľ Levickej sladovne spoločnosti Osivo, cestu z poľa do výrobne. Zaujímavosťou je, že Levický okres ho má najvyššiu produkciu na Slovensku. Okrem „nášho“ jačmeňa vykupuje a spracuje výrobca ďalších 10-tisíc tonu sladovníckeho jačmeňa aj z iných okresov.

2_res.jpg

Zrno sa namáča v náduvníkoch. FOTO: (JN)

Po zbere z poľa sa zrná nechajú dva mesiace zrieť v 78 zásobníkoch – silách. Potom sa začína proces spracovania. Počas jedného dňa sa jačmeň namáča vo vode v tzv. náduvníkoch, ktoré sú prevzdušňované, aby sa zrná „neutopili“. Nasledujúcich sedem dní klíčia v obrovských Saladinových skriniach. Cez perforované dno je do nich vháňaný teplý vzduch, zároveň sa v nich zrná „preorávajú“.

Skryť Vypnúť reklamu

1_res.jpg

Klíčenie zŕn v saladinových skriniach. FOTO: (JN)

Produkt následne pokračuje do hvozdov v sušiarni. Siahajú do výšky šiestich poschodí. Následne sa zo zŕn odstránia klíčky. Ďalších približne 60 dní potom čakajú v skladovacích silách na expedíciu. Práve toto obdobie je pre kvalitu veľmi dôležité. „Získavajú tu pivovarnícke vlastnosti sladu, od ktorých závisí, koľko piva sa z neho neskôr vyrobí,“ približuje riaditeľ.

Pred opustením výrobne sa suché zrná ešte leštia, čím sa zároveň zbavujú suchých šupiek. Z 80 ton jačmeňa vyjde 67 ton pivovarníckeho sladu.

Známka kvality

„Táto zemepisná oblasť a klíma dávajú sladovníckemu jačmeňu vynikajúce parametre,“ hovorí Ivan Paška, riaditeľ divízie zahraničného obchodu spoločnosti Osivo. Jeho úlohou je hľadať ďalšie možnosti, kde by Levický slad ocenili pivní fajnšmekri.

Skryť Vypnúť reklamu

V súčasnosti je najväčším odberateľom Levického sladu banskobystrický pivovar. Jeho svetlé pivá získavajú ocenenia medzi klasicky varenými pivami na náročnejšom českom trhu. „Sústreďujeme sa na malé a stredné pivovary, ktoré varia klasickou metódou – tzv. ležiaky, ktoré stoja 50 až 60 dní,“ pridáva I. Paška.

Poznajú ich v budapeštianskych, viedenských a škandinávskych reštauráciách a pivárňach.

Registračná známka Chránené zemepisné označenie má výrobcovi pomôcť pri presadzovaní sa na trhu a zároveň je zárukou kvality.

Kto by si chcel vyskúšať, ako chutí pivo vyrobené z Levického sladu, môže si ho sám doma vyrobiť. V levickej prevádzke predávajú 50-kilogramové vrecká kvalitného sladu.

3_res.jpg

Levický slad. Uchádza sa o registračnú známku Európskej komisie. FOTO: (JN)

Najčítanejšie na My Levice

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  4. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  5. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  8. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  9. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  10. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  3. Changes to the System of Remedies, Procurement Law Amendment
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. Employee's age as a new ground for notice of termination
  7. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  8. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  9. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  10. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 088
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 709
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 868
  4. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 6 954
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 867
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 257
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 185
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 031
  9. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 2 968
  10. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 2 758

Blogy SME

  1. Martin Zachar: Dočkáme sa debutu slovenského brankára v NHL po viac než 14 rokoch?
  2. Andrej Hossa: Fenomén s názvom repasovanie: Prečo si kúpiť repasované produkty?
  3. Barbora Kujundžić: Waldorfská pedagogika a naše nákupné zvyklosti
  4. Peter Slamenik: Zahúlime a uvidíme.
  5. Toto je rovnosť: Inštruktori sebaobrany: O násilí sa v minulosti nehovorilo. Teraz je to na nás.
  6. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Ústav verejnej politiky na konferencii NISPAcee
  7. Věra Tepličková: Že sa čosi točí? U nás sa nič netočí...
  8. Ivan Štefanec: Ako regulovať digitálny svet
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 177
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 373
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 918
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 842
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 771
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 395
  7. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 728
  8. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 455
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Tréner Michal Madzin rozdáva užitočné rady svojim zverencom.

Patrioti postúpili do play-off Alpsko-jadranského pohára, nechýbali v ňom ešte ani raz.


58m

Pomáha im združenie Femina.


TASR 5. dec

Pošlite fotografiu. Zverejníme ju v najmilšej fotogalérii nášho regiónu.


3. dec

Keď sa situácia zhorší, do úvahy prichádza aj celoplošné zatvorenie.


3. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medzi výjazdmi ku covidovým pacientom už nemajú čas ani na prestávku.


3. dec

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


22 h

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

V rámci svojho záverečného vystúpenia sa predstaví so skladbou, ktorá sa s ňou tiahne celý jej život.


4. dec

Blogy SME

  1. Martin Zachar: Dočkáme sa debutu slovenského brankára v NHL po viac než 14 rokoch?
  2. Andrej Hossa: Fenomén s názvom repasovanie: Prečo si kúpiť repasované produkty?
  3. Barbora Kujundžić: Waldorfská pedagogika a naše nákupné zvyklosti
  4. Peter Slamenik: Zahúlime a uvidíme.
  5. Toto je rovnosť: Inštruktori sebaobrany: O násilí sa v minulosti nehovorilo. Teraz je to na nás.
  6. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Ústav verejnej politiky na konferencii NISPAcee
  7. Věra Tepličková: Že sa čosi točí? U nás sa nič netočí...
  8. Ivan Štefanec: Ako regulovať digitálny svet
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 177
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 373
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 918
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 842
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 771
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 395
  7. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 728
  8. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 455
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu