Utorok, 22. september, 2020 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Cesta svetového piva sa začína v Leviciach

Mnohí milovníci piva ani netušia, že základom ich obľúbeného nápoja je slad vyrobený v Leviciach.

Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete.Slad vyrobený v Leviciach poznali za minulého režimu po celom svete. (Zdroj: (JN))

LEVICE. Kvalitu nášho sladu oceňovali za bývalého režimu okrem Európy aj odberatelia z Ázie, Severnej a Južnej Ameriky či Karibiku a Afriky. Vtedy bol známy ako „československý slad“.

Po zmene režimu, s príchodom konkurencie, aktivity levickej sladovne upadli.

V roku 2004 prišiel nový vlastník, ktorý má za sebou desať sezón. Sladu vyrobenému v Leviciach chce prinavrátiť dobré meno najmä v zahraničí a zároveň mu dodať punc kvality. Ja na polceste k registrácii známky Chránené zemepisné označenie. Certifikovaným výrobkom ju udeľuje Európska komisia. Verdikt by mal padnúť začiatkom leta.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekoľkomesačná cesta

Kým je slad pripravený na expedíciu do pivovaru, uplynie niekoľko mesiacov. Prvým krokom je jarná sejba.

Okolie Levíc je na pestovanie kvalitných zŕn priam predurčené svojimi klimatickými a geografickými podmienkami.

„V tejto sezóne je už jarný jačmeň zasiaty. V Leviciach a okolí je to na 10-tisíc hektároch, čo je produkcia okolo 40- až 50-tisíc ton jačmeňa,“ približuje Stanislav Mikuláši, riaditeľ Levickej sladovne spoločnosti Osivo, cestu z poľa do výrobne. Zaujímavosťou je, že Levický okres ho má najvyššiu produkciu na Slovensku. Okrem „nášho“ jačmeňa vykupuje a spracuje výrobca ďalších 10-tisíc tonu sladovníckeho jačmeňa aj z iných okresov.

2_res.jpg

Zrno sa namáča v náduvníkoch. FOTO: (JN)

Po zbere z poľa sa zrná nechajú dva mesiace zrieť v 78 zásobníkoch – silách. Potom sa začína proces spracovania. Počas jedného dňa sa jačmeň namáča vo vode v tzv. náduvníkoch, ktoré sú prevzdušňované, aby sa zrná „neutopili“. Nasledujúcich sedem dní klíčia v obrovských Saladinových skriniach. Cez perforované dno je do nich vháňaný teplý vzduch, zároveň sa v nich zrná „preorávajú“.

Skryť Vypnúť reklamu

1_res.jpg

Klíčenie zŕn v saladinových skriniach. FOTO: (JN)

Produkt následne pokračuje do hvozdov v sušiarni. Siahajú do výšky šiestich poschodí. Následne sa zo zŕn odstránia klíčky. Ďalších približne 60 dní potom čakajú v skladovacích silách na expedíciu. Práve toto obdobie je pre kvalitu veľmi dôležité. „Získavajú tu pivovarnícke vlastnosti sladu, od ktorých závisí, koľko piva sa z neho neskôr vyrobí,“ približuje riaditeľ.

Pred opustením výrobne sa suché zrná ešte leštia, čím sa zároveň zbavujú suchých šupiek. Z 80 ton jačmeňa vyjde 67 ton pivovarníckeho sladu.

Známka kvality

„Táto zemepisná oblasť a klíma dávajú sladovníckemu jačmeňu vynikajúce parametre,“ hovorí Ivan Paška, riaditeľ divízie zahraničného obchodu spoločnosti Osivo. Jeho úlohou je hľadať ďalšie možnosti, kde by Levický slad ocenili pivní fajnšmekri.

Skryť Vypnúť reklamu

V súčasnosti je najväčším odberateľom Levického sladu banskobystrický pivovar. Jeho svetlé pivá získavajú ocenenia medzi klasicky varenými pivami na náročnejšom českom trhu. „Sústreďujeme sa na malé a stredné pivovary, ktoré varia klasickou metódou – tzv. ležiaky, ktoré stoja 50 až 60 dní,“ pridáva I. Paška.

Poznajú ich v budapeštianskych, viedenských a škandinávskych reštauráciách a pivárňach.

Registračná známka Chránené zemepisné označenie má výrobcovi pomôcť pri presadzovaní sa na trhu a zároveň je zárukou kvality.

Kto by si chcel vyskúšať, ako chutí pivo vyrobené z Levického sladu, môže si ho sám doma vyrobiť. V levickej prevádzke predávajú 50-kilogramové vrecká kvalitného sladu.

3_res.jpg

Levický slad. Uchádza sa o registračnú známku Európskej komisie. FOTO: (JN)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  2. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  6. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  7. Home (ale aj) Office
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  9. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  10. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  1. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  2. Zvislé zdvíhacie zariadenia pre vozičkárov
  3. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur
  4. Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany
  5. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  6. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  7. Poznanie
  8. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 37 668
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 36 159
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 19 639
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 15 989
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 12 119
  6. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 10 316
  7. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 10 199
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 667
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 584
  10. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 8 176
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Levice, Želiezovce a Tlmače - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Levice

Mních, vtáčkar, džokej. Viete, v ktorej obci boli doma?

V tejto dedine na Hrone mali kúpele, chovali kone a na panské dvory dodávali obľúbené operence.

V Novom Tekove otvorili pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky pamätnú izbu.

Pretekárskou hviezdou sa stáva po vzore starého otca

V 80. rokoch bol dvojnásobným majstrom Československa. Jeho 17-ročný vnuk zbiera teraz poháre a medaily.

Krisztian Vincze Dóka so svojím starým otcom a zároveň trénerom. Ľudovít Dóka: „Krisztian na sebe tvrdo pracuje, z roka na rok postupuje na vyššiu úroveň. Jeho najbližším cieľom je súťaž Formula 4.“

Okresný súd v Leviciach nadstavujú. Ako bude vyzerať?

Kolaudovali ho v roku 1940. Po 80 rokoch v ňom pribudne výťah. Vnútorné priestory zrenovujú.

Okresný súd v Leviciach sa čoskoro zmení.

Priecestie začnú opravovať. Obchádzka potrvá týždeň

Železničné priecestie za Kalnou nad Hronom v smere do Nitry zrenovujú.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trstenskej charite sa nakazilo 23 dôchodcov. Zasadali krízové štáby

Od zajtra by malo do platnosti vstúpiť nariadenie hygienikov, ktoré zakáže organizovanie podujatí s viac ako 30 ľuďmi v interiéri.

Prvotnou príčinou úmrtia dievčaťa z Lužianok nebol koronavírus

Pacientka mala viaceré vážne ochorenia, potvrdili u nej aj COVID-19.

Vážna nehoda pri Brusne. Auto vyletelo z cesty a narazilo do stromu

Strom sa následne zlomil a spadol na auto.Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky.

Trenčín čaká najväčšie rozšírenie spoplatnenia parkovania

Od stredy budú platiť vodiči na sídlisku Juh a tiež aj na celej Sihoti. Radnica tvrdí, že všetko je pripravené, názory ľudí sa rôznia.

Už ste čítali?