LEVICE. Svetový deň vody je ako zvyčajne príležitosťou na to, aby sme si pripomenuli mimoriadny význam vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Potrebujeme ju nielen na pitie, ale je aj súčasťou potravy, je prostredím, v ktorom v tele prebiehajú všetky metabolické reakcie. Nezastupiteľnú úlohu má však voda v osobnej hygiene človeka.
Na druhej strane je dôležité si pripomenúť aj to, že voda môže byť faktorom prenosu rôznych ochorení. Vodnou cestou sa môžu v našich podmienkach najčastejšie šíriť, najmä u osôb žijúcich v prostredí s nižším štandardom, bacilárna úplavica, infekčná žltačka typu A, niektoré choroby prenosné zo zvierat a iné hnačkové ochorenia. Nákaza sa prenáša na človeka nielen priamo pitnou vodou, ale aj prostredníctvom ňou znečistených potravín, rúk, kuchynských nástrojov a podobne.
Ďalšie riziko predstavujú zvýšené koncentrácie chemických látok v pitnej vode, ktoré môžu spôsobiť akútne alebo chronické poškodenie organizmu. Napríklad voda s vyšším obsahom dusičnanov ako 15 mg/l sa nesmie používať na prípravu výživy pre dojčatá, pretože v ich tráviacom systéme sa môžu chemicky zmeniť na dusitany, ktoré sa viažu na červené krvinky. Tým sa znemožní prenos kyslíka krvou do tela a vzniká dusičnanová methemoglobinémia dojčiat s typickými prejavmi – modré sfarbenie slizníc.
Zmeny zmyslových vlastností vody (chuť, farba, zápach) môže spôsobiť skupina rias, húb, železitých a sírnych baktérií. Aj keď väčšina z nich nespôsobuje vážne ochorenia, uvedené zmeny vyvolávajú odpor spotrebiteľov a znižujú kvalitu vody. Týka sa to aj zvýšenej koncentrácie železa a mangánu.
Prevencia ochorení z pitnej vody spočíva predovšetkým vo výbere vhodných zdrojov pitnej vody, v ochrane vodných zdrojov pred znečistením, v úprave a v dezinfekcii vody. Z okolia vodného zdroja, do vzdialenosti 30 metrov je potrebné odstrániť všetky zdroje možného znečistenia – smetiská, hnojiská, žumpy, silážne jamy a akýkoľvek iný zdroj, z ktorého by mohli prenikať nečistoty do studne. Nezabúdajme na zdravotné zabezpečenie pitnej vody, ktoré sa vykonáva dezinfekciou, pričom je potrebné rešpektovať návod na použitie jednotlivých prípravkov. Je dobré, ak dezinfekčný prípravok zotrvá vo vode v účinnej koncentrácii aj v rozvádzacom potrubí.
Zdravotná bezpečnosť pitnej vody sa hodnotí a kontroluje podľa ukazovateľov kvality pitnej vody a ich limitov. Tieto sa hodnotia podľa nariadenia vlády SR č. 354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu, v znení neskorších predpisov.
Kontrolu kvality vody vo vodných zdrojoch vykonávajú prevádzkovatelia týchto vodných zdrojov. To znamená, že ak máte v obci verejný vodovod, kontroluje kvalitu pitnej vody jeho prevádzkovateľ, väčšinou vodárenská spoločnosť. Ak však vlastníte svoj vlastný vodný zdroj, nezabúdajte sa oň vy sami postarať.
Svetový deň vody je príležitosťou na to, aby sme si každý rok pripomenuli, aké dôležité je chrániť si naše vodné zdroje, chrániť prírodu a zdravie človeka. Každého jedného.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Leviciach, Komenského 4 bude pri príležitosti Svetového dňa vody 2016 poskytovať 21. marca bezplatné orientačné vyšetrenie vzoriek pitnej vody z individuálnych vodných zdrojov obyvateľov okresu Levice v ukazovateľoch dusičnany a dusitany, ako aj poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody.
Autor: Erika Jakubíková, RÚVZ Levice