LEVICE. V okrese Levice je 14 výrobcov zmrzliny a 15 predajcov, ktorí predávajú zmrzlinu priemyselne vyrobenú.
Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach vykonali kontroly v desiatich prevádzkach.
Počas mája boli zapojení do celoslovenskej kontrolnej akcie. Nezaujímala ich len zdravotná nezávadnosť nebalenej zmrzliny, ale tiež jej príprava, hygiena v prevádzke či obsluhujúci personál.
Výsledky z Levického okresu sú priaznivejšie ako v rámci Slovenska.
Pred sezónou
Čokoládová, vanilková, citrónová, punčová či oriešková. Tieto zmrzliny s malými obmenami ponúkali cukrárne a stánkari pred rokmi. Dnes je ponuka oveľa širšia. Podľa hygienikov sa zvýšila aj kvalita výroby a predaja tejto pochúťky na osvieženie.
Počas cielenej úlohy týkajúcej sa predaja nebalenej zmrzliny prezreli v okrese Levice desiatich výrobcov zmrzlín. Vykonaných bolo celkom 12 kontrol.
„Kontroly sa týkali pripravenosti na letnú sezónu. V priebehu celej letnej sezóny sa vykonávajú pravidelne kontroly spojené s odberom vzoriek zmrzlín na laboratórne vyšetrenie,“ upresnila Dagmar Klárová z oddelenia výživy RÚVZ v Leviciach.
Vo väčšine zadaných sledovaných položiek výrobcovia obstáli. „V dvoch prevádzkach neboli označené alergény. Počas opakovanej kontroly bolo zistené, že bol nedostatok odstránený,“ priblížila výsledok. Išlo o prevádzky v Šahách a Leviciach.
V jednom prípade vzorka zmrzliny nevyhovela pre prítomnosť syntetických farbív, do tejto prevádzky sa hygienici vrátia a opäť odoberú vzorky. Rovnako tiež jej pracovníci nevedeli predložiť kontrolórom evidenciu o čase vyrobenia zmrzliny kvôli neprítomnosti prevádzkovateľa. Ten ju následne doložil.
Nevyhovela len jedna vzorka
Hygienici odobrali aj 15 sterov. V troch prevádzkach nevyhoveli štyri stery. Kontrolu tu zopakujú.
Zamerali sa tiež na zmrzlinu. Mikrobiologický rozbor ôsmich odobratých vzoriek vyhovel vo všetkých prípadoch požiadavkám platnej legislatívy.
Chemický rozbor ôsmich vzoriek bol v prípade jednej zmrzliny nevyhovujúci.
„Úroveň výroby zmrzliny možno hodnotiť ako vyhovujúcu, väčšina výrobcov už má nové technologické vybavenie na výrobu zmrzliny, ktoré znižuje riziko možnej kontaminácie pri jej výrobe a tiež pri predaji,“ zhodnotila.
Napriek tomu konzumentom pri kúpe tejto letnej pochúťky D. Klárová radí všímať si niekoľko vecí: „Hlavne manipuláciu s oblátkou, teda či pracovník používa pri predaji rukavicu na uchopenie oblátky, resp. servítku. Či naberačka nie je namočená v nádobe s vodou. Okrem toho by každý predajca mal mať na viditeľnom miestne zoznam alergénov, ktoré sú v zmrzline.“
Nelichotivé zistenia
Kým výsledky v okrese boli priaznivé, celoslovenské kontroly poukázali na viaceré nedostatky. Hygienici prezreli dokopy 517 prevádzok. Nedostatky zistili v 54 priestoroch. Najviac pochybení našli v Nitrianskom (11 prevádzok) a Banskobystrickom kraji (10 prevádzok). Regionálne úrady zdravia vykonali najviac kontrol v Nitrianskom (90 prevádzok), Trenčianskom (88 prevádzok) a Žilinskom kraji (85 prevádzok).
Pracovníci najčastejšie nemali vhodný pracovný odev. Nevyhovujúce boli i stery z rúk, niektorí zamestnanci nemali doklad o zdravotnej spôsobilosti alebo nehygienicky manipulovali s pracovnými pomôckami.
Hygienici odobrali pri kontrolách 182 sterov z prostredia. Šesť z nich nevyhovovalo z mikrobiologického hľadiska. Úrady zdravia odoberali vzorky i z 378 zmrzlín. „Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 28," uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR v správe. Kontrolóri v nich našli nadlimitné množstvo koliformných baktérií či kvasiniek. Pri chemickej analýze nevyhoveli z 227 vzoriek tri, a to pre používanie nepovolených farbív.
Hygienici pre nedostatky uložili 35 blokových pokút v sume asi 2600 eur. Najviac pokút a v najvyššej sume udelili prevádzkam v Nitrianskom, Prešovskom a Trnavskom kraji.
Kontroly zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny budú pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva vykonávať počas celej letnej sezóny.